Szokatlanul idegesnek érzed magad? Egy meglepő, hétköznapi oka lehet

Komoly hatással van ránk az időjárás: egy új kutatás szerint a stressz szoros összefüggésben van a hőmérséklettel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Friss kutatások szerint, ahogy az idő odakint melegebbre fordul, úgy válunk egyre dühösebbé, ingerlékenyebbé, esetenként erőszakosabbá. Egy holland kutatóbrigádnak köszönhetően azonban nem kell tovább a sötétben tapogatózva a miértek után kutatnunk, ugyanis megfejtették a kellemetlen jelenség okát. A vádlott neve: kortizol hormon.

Holland szakértők a felmérés alapjául bűnözői statisztikákat vettek, megfigyeléseik szerint ugyanis a legtöbb erőszakos bűncselekményt nyáron követik el. Dr. Dominika Kanikowska, a Poznan Orvostudományi Egyetem kórélettani szakértője, a kutatás vezető szerzője szerint a kortizolszint kordában tartása alapesetben sem mindig egyszerű feladat, ugyanakkor meglepő, hogy a hormoningadozást az időjárás is befolyásolhatja.

Ez ugyanis ellentmond az eddigi megállapításoknak, miszerint nyáron lazábbak és vidámabbak vagyunk, mint télen. A stresszhormonként is ismert, mellékvesekéreg által termelt kortizol ébredés után kezd el termelődni, csúcspontját pedig reggel nyolc és kilenc óra között éri el. Akiknél a hormon alultermelődik, bágyadtabbnak, fáradékonynak, esetleg ingerlékenynek érezhetik magukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kísérletben női orvostanhallgatókat vizsgáltak egy-egy téli, illetve nyári napon. A résztvevőktől kétóránként nyálmintát vettek, illetve kérdőíveket töltöttek ki táplálkozási, alvási és sportolási szokásaikról. Az eredmények tükrében a kortizol hormon szintje nyáron magasabbnak bizonyult. 

Dr. Kanikowska hozzátette, hogy, bár további tanulmányokat is folytattak, azok ellentmondásos adatokat hoztak. A szakértő szerint ez azért lehetséges, mert a tanulók megfigyelése az otthonukban, vagyis nyugodt környezetben történt.

Stresszoldó állatot alkalmaznak egy reptéren

A világ legelső reptéri terápiás malaca, LiLou 2016 elején állt munkába a San Franciscó-i nemzetközi repülőtéren, és "Dédelgess engem" feliratú ruhában várja a fáradt és ingerült utazókat. Nézd meg a cuki fotókat!

Ezt is szeretjük