A férfi étkezőszékért indult az aukcióra, végül megvette a Stonehenge-t: Cecil Chubb 6600 fontot fizetett érte

Egy aukción kalapács alá került a világ egyik legismertebb műemléke is.

stonehenge4

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos olyan műemlék van a világon, amit ma már fokozottan védenek, hiszen fontos történelmi jelentőségük van, ráadásul a turizmus szempontjából is lényeges, hogy megvédjék őket a pusztulástól.

Éppen ezért elképzelhetetlen, hogy száz évvel ezelőtt még mennyire másként gondoltak ezekre a történelmi helyszínekre. A Stonehenge esete különösen érdekes, hiszen egykor egy aukción is meghirdették a műemléket, ami ma már Anglia egyik legjelentősebb látványossága.

A feleségének szeretett volna széket venni a férfi

Sir Cecil Chubb 1876-ban született egy Stonehenge-től 6 kilométerre fekvő faluban, ám a családi hagyományokkal ellenszegülve nem kezdett nyereggyártásba, hanem a Cambridge-i Egyetemre ment jogot tanulni, majd ügyvéd lett. Később felesége családja által egy elmegyógyintézetet örökölt, ami az igazgatása alatt Európa legnagyobb magánkórháza lett. A házaspár sok pénzt halmozott fel, és jómódban éltek, aukciókra is szerettek ellátogatni.

Sir Cecil Chubb 1926-ban.
Sir Cecil Chubb 1926-ban.
Fotó: Library of Congress / Wikipédia

Chubb 1915. szeptember 21-én is elindult, hogy Salisburyben egy árverésen vegyen részt, elsősorban a feleségének szeretett volna kedveskedni egy új étkezőszék-garnitúrával. Nem sokkal korábban hunyt el Sir Edmund Antrobus földbirtokos, akinek telkei árverezésre kerültek, így a wiltshire-i 30 hektáros földterület is, amelyen maga a Stonehenge állt. Az ókori építmény VIII. Henrik óta magántulajdonban volt. Amikor Howard Frank kikiáltó bejelentette a 15-ös számú tárgyat, és a kezdő, ötezer fontos összeget, nem várt csend telepedett az aukciós házra. A jelenlévők nem igazán érdeklődtek iránta, hiszen ekkoriban még nem igazán műemlékként, inkább kedvelt kiránduló- és piknikezőhelyként ismerték, de sajnos ezekben az időkben a kincsvadászok sok darabot le is törtek belőle.

Ilyen állapotban volt a Stonehenge az 1910-es években.
Ilyen állapotban volt a Stonehenge az 1910-es években.
Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

Frank folyamatosan próbálta meggyőzni a jelenlévőket, hogy jó befektetés lehet, míg végül elkezdtek licitálni, és Sir Cecil Chubb ajánlott érte a legtöbbet, 6600 fontot, ami mai árfolyamon körülbelül 275 millió forintnak felelne meg. Bár az ügyvéd nem tervezett semmi hasonlót vásárolni, később elmondta, hogy szerette volna, ha mindenképp környékbeli ember kezébe kerül a Stonehenge, és attól tartott, nehogy lecsapjon rá valaki a tengerentúlról. Állítólag Chubb felesége, Mary nem volt túl boldog, amikor férje hazatért a hatalmas ajándék hírével, hiszen ő azt remélte, hogy székeket hoz majd az étkezőbe.

Ez lett a Stonehenge sorsa az aukció után

Sok kutató már ezekben az időkben is hangoztatta, hogy a Stonehenge nem egyszerű kőtömbök halmaza, hanem az ókori világ egyik legjelentősebb emléke lehet, ezért jobb lenne, ha állami kézbe kerülne, hiszen ők több pénzt tudnak fordítani a felújítására és az állapotmegóvásra. Chubb végül úgy döntött, hogy az építménynek valóban az államnál van a helye, ezért 1918. október 26-án aláírta az ajándékozási okiratot, és átadta a Stonehenge-t. A férfi soha nem felejtette el a gyökereit, ezért szerződésben kikötötte, hogy a lakosság ne fizessen "egy shillinget meghaladó összeget" látogatásonként.

A Stonehenge felújítása 1919-ben kezdődött.
A Stonehenge felújítása 1919-ben kezdődött.
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

A brit állam az ezt követő évben nagyszabású felújításba kezdett, betonnal megerősítették a laza talajt, és a ledőlt köveket is újra felállították, az ’50-es évektől kezdve pedig nagyszabású régészeti munkák kezdődtek a környéken, hogy kiderítsék, hogy épülhetett a Stonehenge, és kik lakták az ókorban ezt a területet. Sir Cecil Chubb a nagylelkű ajándékáért megkapta a „Stonehenge első bárója” címet. A műemlék utolsó tulajdonosa 1934-ben, 58 évesen hunyt el szívbetegségben, szülőházán ma már emléktábla található.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

8 érdekesség a Stonehenge-ről, amit kevesen ismernek

Bár a Stonehenge a mai napig rejtélyes maradt, a titokzatos kőkörökről megannyi érdekességet tudni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia.)

Ezt is szeretjük