Ritkán látott fotók Stephen Hawking életéből: az egész világ gyászolja a tudóst
Stephen Hawking halála az egész világot megrázta. Az elméleti fizikus 76 évesen hunyt el.

stephen-hawking
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

76 éves korában elhunyt Stephen Hawking - tudatták ma reggel közleményben a gyermekei, Lucy, Robert és Timothy. Az elméleti fizikus minden idők egyik legkiemelkedőbb tudósa volt, aki mindig egy lépéssel korunk fejlettsége előtt járt. A sors fintora, hogy egy ilyen nagyszerű elme élete nagy részét a saját teste börtönében volt kénytelen leélni, hiszen betegsége, az ALS a mozgatóizmok sorvadásával járt.

A húszas évei elején azt mondták neki az orvosok, hogy mindössze két-három éve van hátra, és, bár élete végén már szinte teljesen magatehetetlen volt, betegsége nem tartotta vissza attól, hogy páratlan tehetségét kiaknázza. Olyan áttöréseket ért el az univerzum kutatásával kapcsolatban, mint előtte még senki: feltárta a fekete lyukak tulajdonságait, elemezte és megújította az ősrobbanás teóriáját, és az ő nevéhez fűződik a mindenség elmélete. Híres volt keresetlen, egyszerű bölcsességeiről is, mint például:

Azok, akik az IQ-jukkal dicsekszenek, lúzerek.

Állást foglalt az időutazás kérdését illetően is - nem tartotta lehetségesnek -, és felhívta az emberiség figyelmét arra, hogy a faj fenntartásához arra van szükség, hogy terjeszkedni kezdjünk a világűrben, mert a Földön már nem sokáig van maradásunk. Híres volt szakmai fogadásairól, melyekből ugyan többet elveszített, de előfordult, hogy ezt szándékosan tette.

Nagyságát mutatja, hogy, bár az átlagemberek, sőt, még a tudósok közül is csak kevesen értik meg pontosan korszakalkotó elméleteit, az utóbbi fél évszázad egyik legmeghatározóbb egyénisége lett a popkultúrában is. Számos filmben, sorozatban és zeneszámban szerepelt, viaszszobrot állítottak neki a londoni Madame Tussaud panoptikumban, és Iain Heath művész elkészítette LEGO-mását is.

Az Agymenők című sorozatban rendszeresen emlegették, és az 5. évad 21. részében személyesen is feltűnt, a 6. évad 6. részében pedig beszédszintetizátoros hangját kölcsönözte. A műsor alkotói és szereplői Facebook-posztban búcsúztak a tudóstól, aki fontos szerepet töltött be a sorozat létrejöttében és jellegzetes hangulatának kialakulásában is.

Stephen Hawking 1965 és 1990 között házasságban élt Jane Wilde-dal, akitől három gyermeke született, és aki később megjelentette szerelmük történetét, az Utazás a végtelenbe című könyvet. Ennek alapján 2014-ben film is készült a tudós életéről A mindenség elmélete címmel, melyben Eddie Redmayne alakította a főszerepet. A válás után Hawking újranősült, ápolóját, Elaine Masont vette feleségül, de 2006-ban tőle is elvált.

"Nagyszerű tudós és kivételes ember volt, akinek munkája és öröksége még sok évig élni fog. Bátorsága, kitartása, zsenialitása és humora világszerte inspirálta az embereket. Egyszer azt mondta: 'Nem lenne olyan nagy az univerzum, ha nem jelentene otthont olyan embereknek, akiket szeretünk.' Örökké hiányozni fog" - írták a gyermekei mai közleményükben.

Így nézett ki Stephen Hawking a betegsége előtt

Stephen Hawking betegsége ellenére kiemelkedően magas kort élt meg, azonban a mozgás- és a beszédkészsége hamar elkezdett romlani. A képeken megnézheted, milyen is volt a tudós fiatalon, a betegsége előtt.

Ezt is szeretjük