3 elképesztő hely, ahol túlélhető a klímakatasztrófa
Ha a klímaváltozást nem is tudjuk befolyásolni, van hol túlélni. Íme, három hihetetlen építmény!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A globális felmelegedés ugyan lassítható, sokak szerint azonban teljes mértékben nem kerülhető el.

A világhírű fizikus, Stephen Hawking szerint például a gondot nem csak a világ nagymértékű széndioxid-kibocsátása jelenti, hanem az is, hogy annak több milliószorosa rejlik az óceánok alatt.

Ha az a globális felmelegedés hatására a légkörbe jut, a hőmérséklet olyan mértékűre emelkedik, mely mellett a bolygónk lakhatatlan lesz. Miközben a kutatók a klímaváltozás lassításán dolgoznak, mások azokat a helyeket tervezik, ahol talán átvészelhető lesz a katasztrófa. A tervek egy része még fikció, néhány azonban már meg is valósult.

Hotel a víz alatt: a Hydropolis Dubaiban

A Hydropolis víz alatti hotel alkalmasnak látszik arra, hogy menedékül szolgáljon a klímaváltozás következményei elől. A Roland Dieterle által megálmodott hotel a tervek szerint nagyobb lesz, mint a londoni Hyde Park. Több mint kétszáz férőhellyel, luxuslakosztályokkal, bárokkal, éttermekkel és üzletekkel rendelkezik majd, sőt, még színház is helyet kap a tervek szerint a Hydropolis-ban. A Perzsa-öbölben épülő, hatalmas, plexiből készült buborékra hasonlító hotel egy alagúton keresztül, vonattal érhető majd el. A 300 millió fontból épülő hotelben a tervek szerint körülbelül ötezer dollárba kerül majd egy éjszaka.

Bár a projekt megvalósítása igen sok akadályba ütközött már eddig, az építészek szerint a víz alatti komplexumok jelenthetik az egyik megoldást arra az esetre, ha a Föld felszíne élhetetlenné válik.

Utazz a jövőbe!
Kíváncsi vagy, milyen hatással lesz a klímaváltozás a világra, és milyen lesz az élet bolygónkon száz év múlva? Akkor kattints ide!

Élhető környezet a víz felszínén: a Waterpod projekt

Míg Roland Dieterle a víz alatt álmodik, addig mások a folyók és tengerek felszínét látják a legalkalmasabbnak a menekülésre. A Waterpod projekt nem más, mint egy hatalmas, önellátó, úszó buborék lakással, konyhakerttel, melyben friss zöldségek és gyümölcsök termeszthetők, saját szélturbinával, ami az áramellátásról gondoskodik, továbbá víztisztító berendezéssel, melynek segítségével a folyóból vagy a tengerből friss ivóvíz nyerhető. Bár első hallásra a valóságtól túlságosan elrugaszkodott ötletnek tűnik, a Waterpod projekt igenis megvalósítható. Sőt, tervezői már meg is alkották az első önfenntartó szigetet újrahasznosított anyagokból, és tavaly négy hónapos próbaútra bocsátották a New York-i East River-szorosban.

Élet a tengerek mélyén: a Poseidon Undersea Resort Fijin

Szintén a víz alá álmodták meg a Fijinél található Poseidon Undersea Resort elnevezésű hotelt - 15 méter mélyen a tengerben. Az üvegfalakkal körülvett hotelbe lifttel lehet lejutni, mely szintén üvegből készült, hogy a vendégek már ekkor gyönyörködhessenek a víz alatti világ szépségében. A különleges építményben 24 luxuslakosztály kapott helyet, továbbá bárok, étterem és gyógyközpont.

A hotelhez több olyan, a víz felszíne feletti villa is tartozik, melynek padlója teljesen átlátszó.

Akinek pedig kedve van, illetve az egyébként is borsos árak mellett még egy kis maradék pénze is, kibérelheti a Nautilus tengeralattjárók egyikét, amivel felfedezheti a víz alatti hotel környezetét. A jelenlegi tervek szerint egy egyhetes kiruccanás a Poseidonba közel három millió forintba kerül, ám ezért a pénzért is csak két napot lehet a víz alatti szobákban tölteni.

Bár a Poseidon - idénre tervezett megnyitója után - egyelőre csak hotelként üzemel, sokak szerint szintén megoldást nyújt majd arra az esetre, ha a szárazföld lakhatatlanná válik.

Ezt is szeretjük