Tovább drágul minden, spórolni kezdtek a magyarok - Változnak a vásárlási szokások

Rengeteg magyar kényszerül spórolásra a boltokban az elmúlt időszak drasztikus élelmiszer-drágulása miatt.

Spórolni kezdtek a magyarok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rengeteg magyar kényszerül spórolásra a boltokban az elmúlt időszak drasztikus élelmiszer-drágulása miatt, derül ki a Pénzcentrum cikkéből. Egyes termékek 80 százalékkal is többe kerülnek, mint egy évvel ezelőtt, és sajnos nem úgy tűnik, hogy a drágulásnak egyhamar vége szakad. 

A Pénzcentrum az olvasóik megkérdezése alapján előrevetítette, hogy hogyan változhatnak a hazai vásárlási szokások a következő, anyagilag megterhelő időszakban. 

Spórolni kezdtek a magyarok

Az élelmiszerárak extrém drágulásának kezdete óta sokan elkezdtek olyan diszkontokban, piacokon és szupermarketekben vásárolni, ahol bizonyos termékekhez olcsóbban lehet hozzájutni. A reklámokban és akciós újságokban meghirdetett leértékelésekre mostanság egyre többen kezdtek el figyelni, derül ki a cikkből.

Bár az otthoni főzés költséghatékonyabb opciónak tűnik, mint az éttermekben, menzákon és kifőzdékben való étkezés, a rezsiemelkedés és az élelmiszerárak növekedése miatt már előfordulhat olyan eset, hogy az ember olcsóbban kijön egy üzemi konyhán elfogyasztott ételből, mint egy otthon elkészítettből. Éppen ezért érdemes utánaszámolni, hogy melyik opció mennyibe fog kerülni, figyelmeztet a lap. 

GettyImages-1338279623
Fotó: d3sign / Getty Images Hungary

Az árstoppos húsokon kívül a sertésmáj és a baromfizúza még viszonylag költséghatékony megoldásnak számítanak, ahogyan a sertésköröm is, amely az egyik legolcsóbb pörköltalapanyag. Amennyiben megszűnik az árstop, a filézett hús helyett a csontos hús vagy az egész baromfi is jó megoldás lehet, írja a cikk.

A húsárak jobban emelkednek, mint a zöldségek és gyümölcsök árai, ezért a húsban szegényebb vagy teljesen húsmentes étrend is jó alternatíva lehet a spórolásra. A gyümölcsök és zöldségek esetében a szezonalitás is nagyon fontos szempont, a szezonon kívüli termékek sokkal drágábbak. 

Sok termékről elmondható, hogy a házilag előállított verziójuk olcsóbb, mint a bolti, ilyenek például a tészta, a kenyér, a lekvár, a növényi tej vagy éppen a bébiétel. Az üdítők helyett is jó alternatívák lehetnek a házi limonádék és szörpök, az ásványvíz helyett pedig a sima csapvíz. Az egyre dráguló kávét pótkávéval lehet majd helyettesíteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Mivel az olyan sokak által kedvelt rágcsálnivalók, mint a chips és a csokoládé szintén tovább drágulhatnak, a spórolni vágyók áttérhetnek a házi popcornra, az aszalt gyümölcsökre vagy az otthon sütött kekszre, pogácsákra és sós rudakra, írják.

A Pénzcentrum előrejelzései szerint októbertől a napraforgóolaj is megdrágulhat, amennyiben a kormány nem hosszabbítja meg az árstoppot. Ebben az esetben elképzelhető, hogy a sertészsír lesz a legtakarékosabb alternatíva. 

Hatalmas áremelkedés jöhet az iskolai menzákon ősztől - Akár ezer forint is lehet egy ebéd

Egy iskolai ebéd ára akár az ezer forintot is elérheti szeptembertől az üzemi konyhákat sújtó élelmiszer-, rezsi- és üzemanyag-drágulásnak köszönhetően. 

Hatalmas áremelkedés jöhet az iskolai menzákon ősztől - Akár ezer forint is lehet egy ebéd

Egy iskolai ebéd ára akár az ezer forintot is elérheti szeptembertől.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük