Már 3 havi kauciót kérhetnek az albérletért - Egyre nehezebb lesz a lakhatás
Máris érzékelhető a rezsiköltségek emelkedésének hatása a budapesti albérletpiacon.

GettyImages-1184286896
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alig hirdette ki a kormány az energia-veszélyhelyzetet július közepén, a rezsiárak emelkedése néhány hét alatt is érezhető hatással volt a budapesti albérletpiacra, derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből.

Markánsan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot kérnek egy budapesti bérlakásért, ami egyetlen hónap alatt 4,8 százalékos emelkedést jelent. Az átlagos keresleti ár ugyanakkor megragadt a 166 ezer forintos szinten, ennél többet nemigen fizetnének a bérlők. Eközben egyre több bérbeadó igyekszik kivédeni a rezsiköltségek növekedéséből adódó kockázatokat, amit jól mutat, hogy két éve nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik háromhavi kauciót kértek kiadó ingatlanjukért.

Háromhavi kauciót is kérhetnek 

Máris érzékelhető a rezsiköltségek emelkedésének hatása a budapesti albérletpiacon, állapítja meg júliusi adatainak elemzése alapján a Rentingo.com. Ahogyan az elmúlt hónapokban már figyelmeztetett rá a közösségi albérletkereső, a folyamatosan emelkedő albérletárakkal a bérlők egyre kevésbé tudnak lépést tartani.

Júliusban az energia-veszélyhelyzet kihirdetése után látványosan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a fővárosi bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot is elkérnek kiadó ingatlanjukért, ami az előző hónaphoz képest újabb 4,8 százalékos drágulás.

Ezzel egyidejűleg a felsőoktatásba kerülő tanulók lakáskeresése felpörgette a keresletet a budapesti albérletpiacon, de a megnövekedett kereslet ellenére a keresleti árak nem tartottak lépést a kínálati árakkal. A bérlők átlagosan 166 ezer forintért kerestek júliusban fővárosi albérletet, ami a júniusi átlagárhoz képest negatív irányú korrekció (-0,3%). A külföldi diákok augusztusban és szeptemberben erősíteni fogják a keresleti oldalt, és ezáltal még emelhetnek a bérlők által átlagosan fizetendő díjon, de középtávon az árolló szélesebbre nyílását várják a közösségi albérletkereső szakértői.

rentingo markansan nyilik az arollo abra 1 220809.png
Fotó: Rentingo.com

A rezsiárak növekedésének további, rövid távon is érzékelhető hozadéka, hogy 6 százalékra ugrott azoknak a lakástulajdonosoknak az aránya, akik bérbeadáskor háromhavi kauciót kérnek a bérlőktől, ezzel próbálva kivédeni az emelkedő rezsiből adódó kockázatokat. A közösségi oldal szerint kérdéses, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor a bérlők terhei eleve jelentősen nőnek, mennyire teszi próbára az albérletpiac tűrőképességét a háromhavi kauciós elvárás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A közösségi albérletkereső platform szerint július más szempontból is változásokat hozott a fővárosi bérlakások piacán, az új felsőoktatási tanév ugyanis egyértelműen átrajzolta a népszerűségi térképet. A lakásbérlők immár 13,5 százaléka keresett a XI. kerületben albérletet, ezzel a dobogó második helyére taszítva a XIII. kerületet. A harmadik helyezett a IX. kerület, ami a XI. kerülethez hasonlóan ideális lakóhely az egyetemisták számára, ahonnan a nagy budapesti egyetemek általában könnyebben elérhetők. 

rentingo markansan nyilik az arollo abra 2 220809.png
Fotó: Rentingo.com

Albérlettuning 8 egyszerű aprósággal: így tedd vonzóvá a lakást filléres trükkökkel

Nagy kincs, ha az embernek van plusz egy ingatlan a kezében, amit kiadhat, hiszen nagyszerű pénzforrás - megbízható lakó esetén fix havi bevételt jelent. Ahhoz azonban, hogy beindulhasson ez a remek biznisz, előbb egy bérlő is kell. Ahhoz, hogy a lakást könnyen és gyorsan kiadhasd, ki kell emelkednie a tömegből.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük