Így kezeld a pénzed, hogy vastagodjon a pénztárcád: tippek, hogy okosan költs
Nem attól leszel gazdag, ha nincsenek kiadásaid. Spórolj okosan, hiszen, ha jól költesz, azzal nyersz. Vezesd be az új évben a következő szokásokat!

fizetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki a malacperselyre esküszik, míg mások különféle banki megtakarításokat kötnek, hogy az évek során legalább egy minimális összeget félre tudjanak tenni. Ennek ellenére sokan tapasztalják, hogy, amikor szükség lenne egy kis pluszra, nincs rá keret. Hogy lehet?

Előfordulhat, hogy a hétköznapokban kell keresni a hibát: egyszerű apróságokon hosszú idő alatt nagyon sok pénzt veszíthetsz, de ne aggódj, mutatjuk, mire figyelj ezentúl, hogy a jövőben ne okozzon problémát a büdzsé. 

Gazdálkodj okosan!

Az okos gazdálkodás alapja az intelligens költekezés. Ahhoz, hogy menjen a szekér, nem ülhetsz a babérjaidon, és várhatod, hogy gyűljön a pénzed. A fizetésért el kell menned dolgozni, az utazás pedig pénzbe kerül, éppúgy, mint a ruházkodás, melyre feltétlenül szükség van. Nem lehet kikerülni a kiadásokat: de lehet úgy menedzselni őket, hogy előnyösen jöjj ki a helyzetből. 

bevasarlas

Tárazz be!

Régen mindig meresztetted a szemeid, miért van tíz kukoricakonzerv a nagymama spájzában? Valójában ő csinálta jól: a tartós dolgokból érdemes betárazni, ha jutányos áron jutsz hozzájuk. Nem romlik meg sem a WC-papír, de a különféle befőttek felhasználási ideje is elég hosszú általában, így bátran tegyél többet a kosaradba, ha egy jó akcióra bukkansz. Hosszútávon sokat spórolhatsz azzal, hogy nem akkor kell sürgősen megvenni a helyi közértben jóval drágábban, amikor azonnal kell, hanem csak leemeled a polcról. 

Tervezz előre!

Ha már előző nap feltérképezed, milyen elintéznivalóid vannak, és hova esnek, kalkuláld bele azt is, ha valahol reggelizni vagy ebédelni szeretnél, és kutasd fel előre az olcsóbb helyeket, mert éhesen, kapkodva valószínűleg az első étteremben fogsz kikötni, ahol nem biztos, hogy pénztárcakímélő menüt fogsz ki. Az utazásokra hatványozottan igaz, hogy tájékozódni kell, nemcsak az étel- és italkínálatról, de sok belépő- és közlekedési jegy is olcsóbb, ha megveszed otthonról.  

Kávézz otthon!

Ha minden reggel a sarkon lévő pékségben veszel egy elviteles kávét, heti szinten is elképesztő összegeket költhetsz, de egy havi adagból már biztos, hogy össze tudnál spórolni egy valódi kávéfőzőre otthonra. Nagyobb kiadásnak tűnik, de az idő folyamán visszahozza az árát, ráadásul a munkahelyedre is tudsz előre főzni, és egy termoszban magaddal vinni a kávét, így ott sem kell a benti büfét gazdagítanod, ennyivel is több marad a zsebedben.

Telefonálj okosan!

Úgy remegsz, mint a nyárfalevél, amikor kibontod a telefonszámládat, és mindig egy mini szívinfarktus fogad a végösszeg láttán? Ha szeretsz sokat beszélni, itt az ideje, hogy haladj a korral, és ismerkedj meg a korlátlan internet nyújtotta remek lehetőségekkel.

shutterstock 191314160

Rengeteg applikáció kínál audiohívásokat, melyekhez csak netre van szükség. Számolj utána, mert lehet, hogy érdemesebb egy korlátlan internetcsomagra befizetned, és mindent online intézned, mint figyelni arra, hogy csúcsidőben vagy azon kívül hívod fel a legjobb barátnődet, ha valami fontos történt. 

Alkudj bátran!

Nem riadsz vissza a használt tárgyak vásárlásától? Akár kirakodóvásáron, akár interneten bukkansz valamilyen second hand holmira, próbálj meg alkudni a megadott árból! Ha nem is több ezer forintot, de spórolhatsz vele, ha az eladó rábólint: veszítenivalód pedig nincs is, hiszen legrosszabb esetben nemet mond, akkor pedig eldöntheted, hogy teljes áron is szükséged van-e az árujára. Ha piacon vásárolsz, a zöldségek, gyümölcsök árából előszeretettel adnak engedményt a kofák: egy kedves mosoly és a közvetlen hozzáállás sokat segíthet. 

A hitelkártyatabu

Akármilyen vonzó, hogy mennyi pénzt költhetnél arról a kis kártyácskáról, amelyen ugyanúgy virít a neved, mint a bankkártyán: ne tedd! A kamatok a legtöbb esetben rettentően magasak, de, ha egyszer elkezded a bank pénzét csapolni, nem fogod tudni abbahagyni, és a sok csak még egy ezres csillagászati összegekhez vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felesleges kiadások

A bulizásra szánt pénz egy részét költsd minőségi szórakozásra: az alkoholra, belépőjegyekre, esetleg cigire kiadott súlyos összegekből számold ki, hány hétvége alatt spórolhatnád össze egy nyaralás árát. Természetesen fontos, hogy kimozdulj, de a szórakozóhelyen ne vegyél több kör felest, inkább szervezz egy házibulit, ahova mindenki visz magával italt, és aztán induljatok el az éjszakába. A káros szenvedélyeket pedig nemcsak a pénztárcád, de az egészséged is megsínyli, a leszokáshoz számos segítséget kaphatsz, használd ki! 

A nők nagy mumusa, a hangulatjavító vásárlás sem éppen a legjobb program, ha ügyesen akarsz gazdálkodni: helyette egy kis mozgás a szabadban vagy egy séta a barátokkal sokkal jobban ellazít, és nem is kerül semmibe.

Kiemelt kép: MTVA/Faludi Imre.

Nézd meg ezt is - Gazdasági válság idején

Ebben az országban elképesztő, mennyire elszálltak az árak: Venezuelában a válság óta egyre csak romlik a helyzet. Megdöbbentőek a fotók, melyek megmutatják, mennyibe kerül ott a mindennapi élet.

Ezt is szeretjük