Az ország, ahol két kiló csirkehús 14 millióba kerül - Döbbenetes fotók

Történetének legnagyobb válságát éli Venezuela, 2018 végére egymillió százalékos lehet a hiperinfláció.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyobb a baj Venezuelában, mint eddig bármikor. A világ legnagyobb olajkészletével rendelkező ország folyamatosan haladt az összeomlás felé, amikor az olajárak esni kezdtek. Egy átlagos havi fizetés júliusban nagyjából ötmillió bolívar volt, ami körülbelül ötszáz forintnak felelt meg. 2013 óta közel 50%-kal zsugorodott a gazdaság, idén júliusban pedig először három nullát akartak levágni pénznemük, a bolívar végéről, majd úgy döntöttek, hogy a hétfőn életbe lépett változás során öt nullától kell megszabadulni.

Bár egy ennél kisebb válság miatt 2008-ban ugyanezzel a lépéssel próbálkoztak, csak ideig-óráig tudtak javítani a helyzeten, és mostanra az ország történetének legnagyobb gazdasági katasztrófáját élik, hiszen az olajon kívül nem nagyon exportálnak mást. A hiperinfláció az előrejelzések szerint az év végéig elérheti az egymillió százalékot is, pedig már most is elképesztően értéktelen a pénzük - egy venezuelai bolívar a korrekció után is mindössze 0,00111327581 forintot ér.

A Reuters fotósa képes összeállításban mutatta meg, hogy mit jelent ez az emberek hétköznapi életét tekintve. Alapvető fogyasztási cikkeket fényképezett le, mellettük annyi pénzzel, amennyibe a az intézkedés előttig kerültek. Elképesztő látni, hogy a mindennapi élelmiszerek, egészségügyi és tisztálkodási eszközök ára több millió volt, és a melléjük halmozott bankjegytorony mérete a rajtuk megvásárolható tárgyak méretének többszöröse.

Ezt is szeretjük