Hogyan viselkedsz a sorban állásnál? Meglepő dolgot árul el a személyiségedről

A sorban állásról olvasni nem tűnik túl izgalmasnak, pedig a jelenség kifejezetten érdekes.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Thomas Carlyle, a francia forradalom brit történetírója jegyezte fel elsőként a sorban állás jelenségét még 1837-ben, a szabályozott rendszer pedig idővel mindennapossá vált, hiszen minden szolgáltatónak van egy bevett ritmusa, ami megmondja, mikor fáradhatsz jogosan az ügyintézőhöz.

Igen ám, de a dolognak pszichológiai oldala is van, ez a mostani kutatás pedig nem az első, ami szeretné megérteni. Bár vitathatatlan, hogy minden nemzetnek kialakult a saját sorban állási attitűdje, egyvalami mindenkiben közös: ha nem tudod, mikor érdemes kiszállni, az más problémákat is felvethet az életedben.

A sorban állás pszichológiája

Az amerikai Minnesota és Georgia Állami Egyetem munkatársai a Concorde-effektus és a sorban állás összefüggéseit vizsgálták egerekkel, patkányokkal és emberekkel folytatott kísérletben. A Concorde-effektus egy emberi viselkedést takar, amikor valaki csak azért - szinte mániákusan - ragaszkodik valamihez, mert már pénzt, időt és energiát ölt bele.

Tegyük fel, hogy elmész a vidámparkba, de már az első perctől tudod, hogy hányingered lesz a hullámvasúttól. Ha ilyenkor mégis sorba állsz, mondván, ha már egyszer kifizetted, miért ne, akkor a Concorde-effektus szerint cselekszel, vagyis magadnak okozol kárt.

A kísérletben különféle falatokat kóstoltattak a rágcsálókkal, majd hosszabb-rövidebb sorokba állították őket. Meglepő, de az egerek és a patkányok egyaránt kivárták a sorukat még akkor is, ha az adott csemege nem különösebben ízlett nekik.

Az embereknek pedig jutalmat ígértek azért, hogy extrém hosszú időt töltsenek egy-egy weboldalon. Sarah Bronan, a Georgia Egyetem professzora szerint az, aki az átlagosnál több időt tölt el kellemetlenül, mert nem akarja beismerni, hogy feleslegesen pazarolt pénzt valamire, hajlamos gyakrabban rossz döntéseket hozni élete során. Mindazonáltal reméli, hogy hamarosan egy lépéssel közelebb kerülnek a folyamat megértéséhez.

A sorban állás megváltoztatja az időérzéket?

Különös módon az ember másként viszonyul az időhöz sorban állás közben, és átlagosan 36%-kal hosszabbra becsüli, mint amennyi valójában volt. Gondolj csak arra, hogy éled meg a bolti sorban állást még akkor is, ha csak ketten vannak előtted.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Illetve könnyebb a várakozás, ha pontosan tudod, mikor kerülsz sorra. Példának okáért, ha fél órával korábban érkezel valahova, akkor az adott időpontig nyugodtan vársz, ám azon túl könnyen kijössz a béketűrésedből.

David Maister, The Psychology of Waiting Lines című könyvében praktikus tanácsokkal látja el az olvasót, hogyan kezelheti rugalmasabban a sorban állást. Szerinte, ha valaki folyamatosan arra koncentrál, hogy biztosan a leggyorsabb sorba kerüljön, szinte biztos, hogy negatív élményként éli meg a várakozást, bármeddig tartson.

Nézd meg ezt is - Tízből kilencen így élnek, de sosem vallanák be

A torontói Toni Hamel viselkedéselemzéssel foglalkozik, ám ezt nem akármilyen módon teszi. Tudniillik, a művészetet választotta kifejezőeszközéül, rajzok, festmények és időnként szobrok formájában.

Ezt is szeretjük