Nagy húsvéti sonkateszt
17 termékből csupán 4 kiváló
Gondoltad volna, hogy a bolti sonkák nagy része víz? És hogy annak mennyiségét nem kötelező feltüntetni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz nem fér kétség, hogy ízletes és porhanyós húsa csak a megfelelő környezetben tartott, előírásszerűen etetett sertésnek van. Az ilyen sertésből pedig csakis a megfelelő eljárással és feldolgozással készülhet sonka. Na de hogyan is?

Tartósítás? Csak természetesen!

A sózással és pácolással való tartósítás ősi technika. Már egy, i.e. 200 körül keletkezett római recept is részletesen leírja, mennyi ideig és milyen hozzávalókkal kell a sonkát sózni, mielőtt ecettel és olajjal bekenik, majd megfüstölik.

Hogy miért van erre szükség? A pácolás szerepe, hogy megakadályozza a hús romlásáért felelős mikroorganizmusok elszaporodását, a pácsóoldat és a benne lévő baktériumok pedig előcsalogatják a sonka ízét. Mindez történhet szárazon, azaz bedörzsöléssel, de úgy is, hogy a lehűtött, formára vágott sonkát néhány napig a sóban fürdetik, amelybe általában további fűszereket - koriandert, babért, borsot - is kevernek. Egy másik eljárás során ivóvizes-pácsós-cukros lében áztatják a húst kettő-négy hétig, majd szabad levegőn szárítják. A húsipari sonkák pácolása pedig injekciózással történik: az előírt mennyiségű páclét több ponton a húsba injekciózzák, amely fokozatosan terjed szét a húsban - ezt a pácolási módot használják a főtt sonkáknál.

Vízből, keményítőből, szójából?

A magyar szabályozás szerint nem kötelező feltüntetni, hogy mennyi a hústartalma egy adott terméknek, ezért nem is tudhatod, mennyi vizet és mennyi húst vásárolsz, ha a kosaradba teszel mondjuk egy 100 grammos csomagolt sonkát. Jó példa erre a füstölt-főtt kötözött sonka, amiben a bevitt páclé mennyisége legalább 25%, sertéstarjából vagy lapockából készül, víz, konyhasó, cukor, stabilizátorok, antioxidáns és tartósítószer hozzáadásával. Hústartalma jelentősen változó, 45-70% között mozog - az általunk tesztelt 17 termékből is mindössze három gyártója árulta el, mennyi húst tartalmaz a sonkája.
A húskészítmények rózsaszín színét a nitritek-nitrátok adják, amelyeknek a tartósításban is szerepük van, ám nem árt tudni, hogy bizonyos mértékben mérgező hatásúak lehetnek.

És hogy mi a helyzet a sóval? Az Országos Húsipari Kutatóintézet szerint a húsételeknél a sótartalom általában 2%, de ez termékcsoporttól függően változhat. A pácolt húskészítmények főtt állapotban minimum 4,5%, nyersen 7% sót tartalmaznak, a gépsonka sótartalma 3,5%. Elvileg.

Sok víz, ízléstelen szín és megjelenés

Nyílt titok, hogy a csomagolt, főtt, füstölt sonkákban sok a víz, mégis meglepődtünk, amikor a minták javából egyenesen folyt a tányérokra a víz. A sonkával kapcsolatos elvárás, hogy metszéslapja legyen egyenletes, a vérfolt és sok izom-, illetve íncsomó nem megengedett.

Sajnos a tesztbe válogatott főtt sonkák megjelenéséről kevés jót tudunk mondani: volt, hogy a felület nem volt homogén - Délhús Bajor sonka -, a metszéslap darabos - Scooby-Doo!, Pick Szeged -, vagy éppen óriási inak voltak láthatók a felületen - Mangalica sonka, Norbi sonka.
A legrosszabbul a Berger sonka szerepelt, amelyikről már messziről látszott, hogy a szeletek egyik fele rózsaszín, a másik barna.

Ezzel szemben a nyers, füstölt sonkák, már első pillantásra is bizalomgerjesztők voltak, metszéslapjuk egységes, a szeletek gusztusosak voltak, ráadásul akadt olyan gyártó - az Abraham házi füstölt sonka - is, aki a szeletek közé fóliát tett, ami tovább fokozta az amúgy is pompás látványt.

Tudtad?
Az olasz szabályozás védett földrajzi árujelzőt használ több itáliai sonkára. A pármai sonkának körülbelül kétszáz gyártója van Parma tartomány keleti részén, gyártását pedig minőségellenőrző konzorcium felügyeli. A 12-13 kilós friss sonka legalább 12 hónapig tartó pácolásához viszonylag kevés sót használnak, nitrátok és fűszerek nélkül tartósítják.
A legtöbbre becsült olasz sonka, a San Daniele-i hasonlít a pármaira: ezt is kevés sóval készítik, és másfél évig érlelik az Alpok lejtőin. A sonkák királyának nevezett culatello di Zibello pedig csak a comb legbelső, legnemesebb részéből készülhet.

Jellegtelentől a kellemetlenül füstösig

Ami az illatokat illeti, a skála a kissé jellegtelentől a kellemetlenül füstösig terjedt. A főtt, füstölt sonkák általában jellegteleneknek bizonyultak, néhány pedig zavaróan erős füstszagot mutatott.

A nyers pácolt-füstölt-érlelt csapat itt magasan verte a főtt-füstölteket. Illatuk kellemesen csiklandozta a szakértők orrát, akik végre érezték az igazi sonkák semmivel nem hasonlítható pompás illatát.
A kóstolás sem hozott nagy meglepetést, a főtt-füstöltek íze olykor jellegtelen, máskor kissé füstös, megint más esetben savanykás volt, de a sonkák egyben megegyeztek: mind nagyon sósnak bizonyult.
A nyers füstöltek sokkal jobban szerepeltek, bár köztük is volt olyan, amit idegen ízűnek ítéltek a tesztelők.

Íme az eredmény!

A fent felsorolt hibák ellenére a 17 termékből négy kiváló - Abraham házi füstölt, Pick békebeli, SPAR biokaraj, Kométa Prímsonka - minősítést kapott, jól szerepelt öt termék, közepes eredményt ért el hét sonkafajta, és két termék - Berger Wellness sonka, Mangalica sonka - került a még megfelelt kategóriába.
A csomagolt főtt sonkák nagyon népszerűek, sokan azért veszik őket, mert egészségesnek, zsír- és kalóriaszegénynek tartják. A teszt azonban azt mutatta, hogy ezeknek az egyáltalán nem olcsó húskészítményeknek a jelentős része víz. Egye fene, mondhatnád, legalább nem hízol. Ez igaz is, de tényleg vizet akarsz venni drága pénzen? És ez nem is a legfontosabb érvünk. Íme a tények: a Reál boltjában vásárolt Pick Szeged-Délhús Party sonka nevű termékében - amit 35% páclével gyártanak - hatféle E-számot találtunk, a szintén a Reál által forgalmazott, 35% hozzáadott páclével készült Pick Baja sonkában pedig hétféle E-számot számoltunk össze.

Száz szónak is egy a vége, ami a sonkákat illeti, nincsenek csodák. Sajnos, ebben az esetben nagyon igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve.

2008. február 14-től már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár Magazin februári számának tartalmából:
  • Valami van, de nem az igazi – 20 dzsemből csak 4 lett kiváló
  • Szabadon választhatunk, csak nincs miből? Változik a villanyszámla
  • Hol a legolcsóbb? 13 tartós élelmiszer – 13 beszerzési forrás
  • Sima ügy? Elektromos borotvák tesztje
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük