Több mint 70 éve nem tudják, ki lehetett a titokzatosan elhunyt férfi: most megoldódhat a rejtély
A mai napig nem tudják, ki volt a férfi, és hogyan halhatott meg.

somerton-férfi-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan rejtély van a világon, amire egyszerűen nincs jó magyarázat, és még a legprofibb szakemberek is értetlenül állnak az esetek mögött. Ez régen különösen igaz volt, hiszen a technológia még közel sem volt olyan fejlett, hogy segíteni tudjon az esetek megoldásában.

Az 1948 decemberében megtalált „somertoni férfi” esete is a modern tudomány segítségével oldódhat meg, hiszen újra elővették a 73 éve találgatott ügyet, és exhumálják a holttestét, hogy a DNS-vizsgálat alapján többet is megtudjanak róla.

Mi történt pontosan?

1948 decemberében a dél-ausztráliai Somerton strandon a partfalnak támasztva egy férfi holttestét találták, aki öltönyben és nyakkendőben ült. Kabátjának jobb gallérján egy meggyújtatlan cigaretta volt. A jelentkező tanúk azt mondták, hogy november 30-án este láttak egy halottra hasonlító egyént, aki a hátán feküdt ugyanazon a helyen és abban a helyzetben, ahol később megtalálták a holttestet. Az egyik tanú a rendőrségnek elmondta, hogy látott egy férfit, aki a tengerpartra vezető lépcső tetejéről nézett le a somertoni férfira. John Burton Cleland patológus szerint a férfi "brites" külsejű volt, és úgy gondolták, hogy körülbelül 40-45 éves lehetett. Jó fizikai állapotban volt, és 180 centiméter magas. Az eset már magában is eléggé furcsának tűnt, de ez fokozódott, amikor átkutatták a zsebeit, és semmilyen személyazonosságra utaló jelet nem találtak, ráadásul a halottkém sem tudta megállapítani, mi lehetett a halál oka. A helyiek nem ismerték, és senki nem kereste, így 73 éve titok fedi, ki is lehetett pontosan.

somerton-férfi1
Fotó: Wikipédia

Természetesen sok elmélet született arról, miért nem tudni, ki volt a somertoni férfi. Sokan egy visszautasított szeretőnek, míg mások hidegháborús kémnek gondolták, akivel egy esetleges mérgezés végezhetett. Ez utóbbi teóriát erősíti az 1949-ben, az adelaide-i vasútállomáson megtalált barna bőrönd, amelynek címkéjét eltávolították, és 1948. novembere óta volt a csomagmegőrzőben. A nyomozók úgy gondolták, hogy a férfié lehet, főleg amiatt, mert ebben sem találtak semmilyen személyazonosságot igazoló tárgyat, viszont voltak benne címkéktől megfosztott ruhák. A nyomozással egy időben a halott férfi nadrágzsebébe varrott pici zsebben egy apró, feltekercselt papírdarabot találtak, rajta a "Tamám Shud" felirattal. Ez azt jelenti perzsául, hogy bevégeztetett. 

A rendőrség akkor bebalzsamozta, majd „Ismeretlen férfi” felirattal eltemette a holttestet, amit most, 73 év után Dél-Ausztrália legfőbb ügyésze, Vicke Chapman utasítására exhumálnak, hiszen már rendelkezésre állnak olyan technológiák, amik segítségével többet megtudhatunk a rejtélyes halottról. Az ügy nemcsak a közvéleményt érdekli azóta is, hanem Des Bray nyomozófelügyelő szerint azért is fontos kideríteni az okokat, mert valakinek az apja, fia, esetleg nagyapja vagy nagybátyja lehet a somertoni férfi.

Az Isdal-nő rejtélye, akiről 50 év után sem derült ki, hogy kicsoda: hidegháborús kém lehetett?

A nyomozók számára máig rejtély, hogyan halt meg a titokzatos nő.

(Képek forrása: Wikipédia)

Ezt is szeretjük