Az Isdal-nő rejtélye, akiről 50 év után sem derült ki, hogy kicsoda: hidegháborús kém lehetett?
A nyomozók számára máig rejtély, hogyan halt meg a titokzatos nő.

isdal-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak olyan gyilkossági esetek, melyek sok-sok éves nyomozás ellenére sem hoznak bizonyítható eredményt. Az Isdal-nő rejtélye ilyen: ötven éve ölték meg, ám mindmáig nyitott kérdések egész sora vár válaszra az ügyben.

1970. november 29-én a helyiek által csak Halál Völgyeként ismert Isdalen-völgyben egy férfi két kislányával túrázott. Szokatlan, égett szagot éreztek, majd nem sokkal ezután az egyik gyermek egy brutálisan megégett női holttestet talált a sziklák között. Itt vette kezdetét Norvégia egyik legtitokzatosabb ügye, az Isdal-nő rejtélye.

Meghökkentő látvány fogadta a rendőröket

A kiérkező helyszínelőket is meglepte, ahogyan a nőre találtak: arca, testének elülső része és ruhái felismerhetetlenné égtek, viszont a hátának szinte semmi baja nem volt. Körülötte rengeteg tárgyat találtak, köztük egy üveg likőrt, pénztárcát, gumicsizmát, egy órát és ékszereket. Ruhái címkéi kivágva, és minden azonosításra alkalmas nyom eltávolítva, ledörzsölve, ami megnehezítette a vizsgálódó rendőrök dolgát.

Sandbox Miniapp

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

kai. (@historicfinds) által megosztott bejegyzés,

A holttest egy sötétbarna hajú, barna, kicsi szemű, 163 centiméter magas, kerek arcú nőé volt, aki 30-40 éves lehetett. Egy zúzódást találtak a nyaka jobb oldalán, melyet valószínűleg ütés vagy esés okozhatott. Tüdeje füsttel telt meg, ami azt sejttette, hogy a nő élve égett el. Vizsgálatok során 50-70 altatót is találtak a gyomrában, ami sokáig arra engedett következtetni, hogy öngyilkos lett.

Furcsa módon a környéken sem tábortüzet, sem egyéb tűzre utaló jelet nem találtak, viszont nem messze a testtől találtak egy szőrmekalapot is, amin pár csepp benzint fedeztek fel.

Elhagyva a helyszínt további, a nyomozás szempontjából fontos tárgyakra bukkantak. A közeli város, Bergen vasútállomásán a csomagmegőrzőben találtak két bőröndöt. Ezek svájci, német, norvég, belga és brit pénzérméket, valamint parókát, sminket, ekcémakrémet és egy napszemüveget rejtettek. Bár rajtuk volt a nő ujjlenyomata, a tárgyak így sem nem segíthettek közelebb jutni a nő kilétéhez. Egy cipőbolti zacskó mégis árulkodó nyomnak bizonyult.

A zacskó egy stavangeri cipőboltból, Oscar Rørtvedt üzletéből származott, a tulajdonos fia pedig emlékezett is egy nőre, aki az áldozat lehetett. A hölgy elegáns volt, jól öltözött, és angolul beszélt, de akcentussal. Igen sokáig nézelődött a férfi emlékei szerint.

Az információ adott némi támpontot, és hamarosan kiderült, hogy egy titokzatos illető, aki valószínűleg azonos a boltban nézelődő nővel, a környéken több hotelben is megszállt. Mindenhol álnéven, hamis útlevéllel vett ki szobát. Az egyik hotel pincérnője emlékezett is a feltűnő, stílusos nőre, és hogy német haditengerészek között vacsorázott egyik este, akikkel németül beszélt.

Hidegháborús kém volt?

Évtizedekkel a halála után a fogain végzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy az áldozat az 1930-as évek körül született, és a német-francia határvidékről származhatott. A nyomozás idején azonban szinte a sötétben tapogatóztak a szakértők, ki lehetett ő pontosan.

Több elmélet látott napvilágot, a legvalószínűbb, hogy hidegháborús kém volt. Nem véletlen, hogy a rendőrség és a titkosszolgálat is szorgosan nyomozott a haláleset ügyében.

Ha valóban kém volt, rakétakísérletek után szaglászhatott Norvégiában, ez pedig indokolja az akcentusát, a bizonyítékok teljes eltüntetését, a parókákat, és hogy miért használt álneveket a hotelekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár ez tűnik a legelfogadhatóbb válasznak a kilétével kapcsolatban, még ötven év után sem tudják egyértelműen, hogy hívták, kinek dolgozott, vagy ki és hogyan ölhette meg. Egy biztos: számos titkot vihetett magával a sírba.

Régi babát találtak a megvásárolt házban, elképesztő összeget kaptak érte - Meglepő leletek a költözés után

Nem kicsit lepődtek meg az új lakók, amikor költözés után felfedezték az otthagyott tárgyakat a házban.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary, képek: Instagram)

Ezt is szeretjük