Táncoló kakaduért rajonganak a netezők: a felvétel felrobbantotta a világhálót
Ilyen aranyos táncoló kakadut sem mindennap lát az ember.

kakadu
beauty and style
Top olvasott cikkek

Snowball, a 24 éves kakadu először 2009-ben tört be videójával az internetre. Azóta megannyi rajongója lett a táncoslábú, headbangelő madárnak, ami nem csoda.

A tehetséges tollas jószág a mai napig vidáman él Indianában, gazdájával, Irena Schulzcal. A kakaduk akár az ötvenéves kort is megélhetik, úgyhogy még bármikor elképzelhető valamilyen újabb performansz.

Snowball, a táncoló kakadu

Volt időszak, amikor elterjedt a díszes énekesmadárról, hogy valójában már elpusztult, mivel jó darabig nem lehetett semmit hallani felőle. Facebook-oldala is már kilenc éve inaktív. Azonban egy évvel ezelőtt újra megjelent videója, mely sokakat megnyugtatott afelől, hogy régi kedvencük még mindig makkegészséges.

Kutatók közben kiderítették, hogy a madár változatos mozgásforma-repertoárral rendelkezik, melyeket mindig a számára megfelelő zenei résznél használ. Neurobiológusok összesen 14 stílust és két kombinációt különböztettek meg a Current Biology szaklapban megjelent kutatásban.

A felfedezés különlegességét adja, hogy ezzel bebizonyították, hogy nemcsak az ember képes spontán táncmozdulatokra, hanem akár egy madár is. Egy 2009-es tanulmányban már górcső alá vették a kakaduk ritmusérzékét, ám később kiderült, hogy a kis Snowball az idők folyamán több tánctudásra tett szert, így tíz év múlva a korábbi vizsgálatra építkezve újra megfigyelték a kis madarat.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Eleinte Snowball láthatóan szenvedett attól, hogy különböző zenékre passzoló mozgást találjon ki - nyilatkozta Irena Schulz a The Atlantic magazinnak. - Aztán az idők folyamán kitalált új lépéseket, egyre több stílusra tudott már táncolni. Minél több zenét ismert meg, annál kreatívabb lett.

Külön érdekesség, hogy senkit nem utánoz táncolás közben Snowball. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezt a mozgást nem a jutalomfalat vagy párzási szándék vezérli, hanem egy szociális viselkedésforma, amivel kapcsolatba léphet szeretett emberi gondozójával. 

Akkora, mint egy bogár: a világ legkisebb madara alig 6 centiméter

A gyémántcsillogású madár legismertebb tulajdonsága, hogy gyors szárnycsapásainak köszönhetően képes egy helyben lebegni.

(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük