400 éves rejtélyt oldott meg egy algoritmus: Shakespeare egyik ismert művét elemezte
Egy cseh kutató fejlesztette ki az algoritmust, ami fényt derített rá, hogy a VIII. Henrik című királydráma felét nem Shakespeare írta.

william-shakespeare
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

William Shakespeare az 1500-as évek végétől az 1600-as évek elejéig élt és alkotott, olyan műveket hagyva maga után, mint a Hamlet, a Macbeth, valamint a Rómeó és Júlia. Az ő nevéhez fűződik a VIII. Henrik is, noha a történészek többsége egyetért abban, hogy ennek megírásában segítettek neki. Sokak szerint a közreműködő John Fletcher, a Jakab-kori színház népszerű írója volt.

Egy cseh kutató, Petr Plechác gépi tanulásra épülő technológiát alkalmazva tanulmányozta a művet, és megállapította, hogy Shakespeare és Fletcher egyenlő arányban működött közre a királydráma megírásában. A prágai Cseh Tudományos Akadémia szakemberében felmerült a gondolat, hogy a technológia segítségével meg lehet-e állapítani, hogy a színdarab mely részeit írta Shakespeare és melyeket Fletcher - olvasható a techxplore.com. technológiai hírportálon.

A kutató egy gépi tanulási algoritmust fejlesztett ki, amely elemzi egy adott író stílusát, azonosítva benne bizonyos jellegzetességeket. Az algoritmust Shakespeare és Fletcher saját művein edzette, majd lefuttatta a VIII. Henriken is. Az eredmények azt mutatják, hogy a két férfi egyenlő arányban vett részt a darab megírásában, és az algoritmusnak köszönhetően Plechác azt is pontosan látta, hogy ki írta az egyes részeket.

Az arXiv szerverre, a tudományos munkák online adattárába feltöltött tanulmányában a kutató kifejti, hogy a két író általában jelenetenként váltotta egymást, de előfordult, hogy egyikük elkezdte, a másik pedig befejezte a színt. Plechác egy harmadik korabeli színdarabíró, Philip Massinger esetleges közreműködését is vizsgálta, de az ő kéznyomát nem találta az algoritmus a VIII. Henrikben.

Fotók: Wikipedia/John Taylor

Kötelező olvasmányok: mire emlékszel belőlük?

A kötelező olvasmányok mindenki számára ismerősek lehetnek, ám sokan az iskolapad elhagyása után el is felejtik, mi volt az adott műben. Ám a fontos momentumok legtöbbször megmaradnak, és egy-egy emlékezetes fordulatot a mindennapokban is emleget az ember. Teszteld le, te mennyire emlékszel a kötelező olvasmányok tartalmára!

Ezt is szeretjük