6 tehetséges női író Shakespeare idejében: sokan a mai napig nem ismerik nevüket

Tehetséges és úttörő nők voltak, akik az Erzsébet-kori Angliában éltek és alkottak.

Shakespeare idejében női írók
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nők mindenhol ott voltak a 16-17. században az irodalomban, a férfiak mellett ők is publikáltak és írtak. Mégis, sokak nevét vagy műveit mai napig nem ismeri a többség. Bemutatjuk Shakespeare hat kortársát. 

Ezek a nők Shakespeare kortársai voltak, és irodalmi műveket hagytak maguk után, meghagyva őket az utókornak. Úttörők voltak nőként több műfajban is az Erzsébet-kori Angliában.

6 tehetséges női író Shakespeare idejében

Habár életében sosem mutatták be, Elizabeth Cary a szerzője az 1613-ban íródott Mariam tragédiája című drámának, amely az első ismert angol darab, amit nő írt. Főhősnője, Mariam a bibliai Heródes felesége, aki megölte családját, hogy bizonyítsa hűségét a júdeai trónhoz.

Elizabeth Cary
Elizabeth Cary
Fotó: English Heritage Photo Library

Mindenki ismeri Stuart Máriát - de azt kevesen, hogy verseket írt. Unokatestvére, I. Erzsébet egy 19 évig tartó házi őrizetben tartotta őt Angliában. Rivalizálásukat megörökítették már filmek, de Mária szerzői oldalát továbbra is árnyék takarja. 

Pembroke grófnője akkor bukkant rá írói karrierjére, mikor író fivére, Philip Sidney meghalt, hátrahagyva egy halom befejezetlen művet. Mialatt kiegészítette őket, Pembroke elkezdett saját szövegeket írni, beleértve halott testvéréről szóló elégiákat és az 1595-ben írt Antonie tragédiáját, a Robert Garnier által írt Marc-Antoine című francia darab fordítását, mely Shakespeare egyik ihletőforrása volt az Antonius és Kleopátrához. 

Pembroke grófnője, Mary Sidney Herbert.
Pembroke grófnője, Mary Sidney Herbert.

Mary Worth viszonyt folytatott unokatestvérével, William Herberttel, és ez volt a fő inspirációja a Montgomery Urániájának grófnője című románcához, melyet 1621-ben írt, és e műfajban ő volt az első női szerző Angliában.

Wroth Pemborke grófnőjének és Philip Sidney-nek a nagynénje volt - úgy tűnik, az irodalmi tehetség a család vérében volt.

Anne Lock 1560-ban az első ember volt, aki szonetteket publikált angolul. Az Egy bűnbánó bűnös meditációja című kötetével megelőzte Shakespeare-t közel ötven évvel.  

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Margaret Cavendish volt az első nő, aki meglátogatta a Királyi Természettudományos Társaságot (Royal Society of London), ahol filozófusoktól és tudósoktól volt karnyújtásnyira, és folytatott vitát, beleértve Thomas Hobbest és Robert Hooke-ot. Elmerült a tudomány és írott szó iránti lelkesedésében, és az egyik legkorábbi angol science fiction íróvá vált. Románcában, a Lángoló világban (1666) egy fantasztikus királyság császárnőjének képzelte magát, aki tudományos kutatást irányít a birodalomban élő furcsa humanoidok közt.

A magyar írónő nevét kráter őrzi a Vénuszon

Orczy Emma a világ egyik legismertebb magyar írója. Külföldön.

A magyar írónő nevét Kráter őrzi a Vénuszon: Orczy Emma szükségből kezdett írni

Orczy Emma a világ egyik legismertebb magyar írója. Külföldön.

Elolvasom

Képek forrása: Wikipédia/William Larkin; Wikipédia/Fæ 

Ezt is szeretjük