A magyar írónő nevét Kráter őrzi a Vénuszon: Orczy Emma szükségből kezdett írni
Orczy Emma a világ egyik legismertebb magyar írója. Külföldön.

baro-emma-orczy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Báró Orczy Emma csak 15 évesen kezdett angolul tanulni, azt követően, hogy apjával és anyjával Belgiumban majd Angliában telepedtek le. Felnőttként már műfordításokkal kereste kenyerét Londonban.

Végül negyvenéves korára a világ azon kevés íróinak egyike lett, akiket nem saját anyanyelvükön, hanem angolul írt regényeik tettek híressé.

Orczy Emma szükségből kezdett írni

Báró Orczy Emma a Heves megyei Tarnaörsön született 1865-ben. Apja báró Orczy Bódog zeneszerző, a Nemzeti Színház intendánsa. Anyja Wass Emma grófnő. A kis Emma 15 éves koráig Magyarországon éltek, ám ekkor elhagyták az országot. A család előbb Brüsszelben, majd Londonban élt, ahol báró Orczy Emma festészetet és zenét tanult. A Heatherley’s School of Fine Artsban ismerkedett meg későbbi férjével, Montague Barstow-val, akihez 29 éves korában feleségül ment.

A házaspár anyagi körülményei azonban nem voltak a legjobbak, így a közös műfordítások és könyvillusztrációk készítése mellett a feleség írni kezdett. A Royal Magazine-ban rendszeresen jelentek meg detektívtörténetei.

A Vörös Pimpernelt - The Scarlet Pimpernel - 1903-ban vetette papírra, ám a kiadók kezdetben nem láttak fantáziát Sir Percy Blakeney alakjában, aki a francia forradalom idején angol arisztokratákat szabadít ki a börtönből furfangos módszerekkel. 1905-ben azonban a lektűr színpadi változata óriási sikert aratott: a londoni színházak négy éven át telt ház előtt játszották, több mint 2000 előadást ért meg a darab. Közkedveltségében természetesen szerepet játszhatott a hagyományos brit-francia rivalizálás. Ezt követően már a könyv is komoly népszerűségre tett szert: összesen 14 nyelvre - köztük japánra - fordították le. Az első regénynek végül további 15 folytatása jelent meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nevét kráter őrzi a Vénuszon

Ezután természetesen nem maradhattak el a filmes adaptációk sem. 1917-ben még némafilm készült belőle, majd sok-sok hangosfilm követte egymást, legutóbb 1998-ban egy angol tévéfilmsorozat. Báró Orczy Emma könyve az amerikai Johnston McCulley-t is megihlette, az író Zorro alakját mintázta A Vörös Pimpernel főhőséről.

A Vörös Pimpernel egy életre megoldotta az elszegényedett bárónő anyagi problémáit, aki végül 1947 novemberében, 82 évesen hunyt el Angliában. Bár hazánkban jóval kevesebben ismerik Orczy Emmát, mint Jászai Marit, de közös bennük, hogy mindkettőjük nevét egy-egy kráter őrzi a Vénuszon.

Úttörő magyar nők

Íme nyolc inspiráló, magyar nő, akik elsőként értek el sikereket az orvoslás, a repülés vagy épp a régészet területén Magyarországon.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük