Mit tennél, ha valaki rosszul lenne melletted az utcán? Szomorú, hogyan reagálnának a legtöbben

Egy friss kutatásból kiderült, hogyha valaki az utcán lesz rosszul, akkor sajnos nagyon kevesen tudják, mit kell tenni.

Segítségnyújtás elmulasztása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy valaki hozzájáruljon egy élet megmentéséhez. Még csak sok idő sem kell. Mindössze annyi, hogy ne menjen tovább az ember, frissítse tudását, és legyen tudatában annak, hogy képes segíteni - támasztotta alá az IPSOS friss kutatása.

A Médiaunió Alapítvány megbízásából az IPSOS Zrt. szakértői kutatást végeztek a magyar lakosság körében, hogy felmérjék az elsősegélynyújtási ismereteket és véradási szokásokat. A kutatás eredményei megerősítették a Médiaunió 2022-es „Mentés másként – merj segíteni!” társadalmi célú kampányának relevanciáját és pozitív üzenetének fontosságát, miszerint minden ember képes hozzájárulni az életmentéshez elsősegélynyújtással és véradással.

Segítségnyújtás közterületen

November 1. és 30. között a 2-es metró három megállójában - a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál - padlómatricák segítenek memorizálni azokat az egyszerű elsősegélynyújtási módokat, amiknek ismeretében bárki megmenthet egy emberéletet, mindössze néhány perc alatt.

Médiaunió - 5 perc elegendő

- A Médiaunió kampányának célja felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos elsajátítani ezeket az alapismereteket. Felismerni a szívinfarktus, a stroke vagy a cukorbetegség tüneteit nem szakképzett, egyszerű honpolgárként. Életek múlhatnak ezen. Emellett azt is fontos kiemelni, hogy a véradás az egyik legkézenfekvőbb és leghathatósabb módja, hogy másokon segítsünk - nyilatkozta Rudolf Péter, a Médiaunió Alapítvány kuratóriumi tagja.

A véradáshoz is csak annyi kell, hogy meggyőzze magát az ember, hogy képes elviselni egy tűszúrást, hogy másoknak segítséget lehessen nyújtani. Csak úgy tölthetőek fel a hiányzó vérkészletek, ha újra és minél többen - fiatalok és idősebbek - válnak rendszeres véradókká.

Ki merne segíteni, ha valaki elájul a közelében?

Az IPSOS-kutatás válaszadóinak 72%-a életében legalább egyszer volt már elsősegély-tanfolyamon, ennek ellenére kevésbé magabiztosak a tudásukban: az ezer válaszadó átlagosan 2,8-ra értékelte magabiztosságát egy 5-ös skálán. A kutatásában részt vevők közel egyötöde került már olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kellett nyújtania.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az idősebbek jellemzően kevésbé magabiztosak tudásukban, ugyanakkor kevesebbszer is kerülnek olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kell nyújtaniuk. A fiataloknak - bár magabiztosabbnak tartják magukat - mindössze 9%-a merne segíteni, ha valaki elájulna mellettük az utcán. 

1, 5 vagy 10 perc is elég

Az első és egyik legfontosabb teendő, ha valaki mellett rosszul lesznek, megvizsgálni, és segítséget hívni. Mindössze egy perc elegendő a jelek felismerésére, a határozott fellépésre és a segítséghívásra. Sajnos a kutatásban részt vevők mindössze fele tudja csak helyesen a mentők hívószámát (104) - igaz, a 112-es segélyhívón keresztül is kérhető segítség.

Az időfaktor ugyanis kulcsfontosságú, különösen hirtelen szívleállás esetén. Öt percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést, hogy elkerülhető legyen az idegsejtek maradandó károsodása. Ilyen esetben a laikus segítségnyújtás döntő szerepet játszik. A 2-es és 3-as metró vonalán 2013 óta minden megállóban van defibrillátor, ami szükség esetén - a forgalmi ügyeletes értesítésével vagy a vészjelző készüléken keresztül jelezve - azonnal igénybe vehető.

Médiaunió Mentésmásként infografika 2022 (1)

A véradás az egyik legkézenfekvőbb módja annak, ha valaki életet akar menteni, ugyanis - megfelelő folyadékbevitel mellett - mindössze tíz perc elegendő egy egység vér levételére.

- Az ország véradásra alkalmas lakosságának nagyjából 4%-a rendszeres véradó, holott minden 18 és 65 év közötti, egészséges nő és férfi, akinek a testsúlya eléri az 50 kg-ot, szerepet vállalhatna a stabil vérkészlet biztosításában - mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. Az IPSOS-kutatás kimutatta, hogy a válaszadók több mint fele még soha nem adott vért, és mindössze 5%-uk járul hozzá negyedéves rendszerességgel a hazai egészségügyi intézmények számára szükséges napi 1600–1800 egység vér biztosításához.

Komolyan átalakíthatja a kormány az egészségügyet

Kiszivárgott a kormány egészségügy átalakításával kapcsolatos terve, ami alapján jelentős változások jöhetnek a hazai egészségügyben.

Komolyan átalakíthatja a kormány az egészségügyet: itt a változások listája

Kiszivárgott a kormány egészségügy átalakításával kapcsolatos terve, ami alapján jelentős változások jöhetnek a hazai egészségügyben.

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Open Communication Kft, borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük