Lendülj formába a profi autóversenyző tippjeivel

Diétáról és mozgásról beszélgettünk a csinos Bús Edinával

Munka mellett így van rá ideje. (x)

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az autóversenyzés fizikailag megterhelő sportág, amelyre speciális felkészülés szükséges. Arra voltunk kíváncsiak, hogy erre egy hölgy hogyan tud mégis felkészülni, ezért erről is kifaggattuk az egyik legeredményesebb női pilótát, Bús Edinát.

- Az autóversenyzés motorsport, amelyhez rengeteg technikai tudás is szükségeltetik, azonban a komoly fizikai terhelést is bírnod kell. Hogyan tartod magad formában? Mennyit edzel?

- Szerencsére imádok sportolni. Jártam speciális, versenyfelkészítő edzésekre, ami kifejezetten versenyzőkre lett kifejlesztve. Emellett heti három vagy négy alkalommal - ahogy időm engedi - súlyzós, illetve kardió edzést is beiktatok. Emellett thaibox-edzésekre is járok, ami szintén segít a mentális és fizikai felkészülésben, de ez egy életforma is, amit nem csak a felkészülés miatt csinál az ember.

- Az edzés mellett van valamilyen diéta, amit be kell tartanod? A te esetedben számít a súly, figyelned kell erre?

- Számít, nem is keveset. Nem követek híres diétákat, csupán tisztán eszem, minőségi alapanyagokból készítem el az ételeket. Figyelek a bevitt szénhidrát mennyiségre, illetve arra is, hogy elég fehérjét fogyasszak.

Bús Edina autóját te is vezetheted!

A SEAT Leon modellcsalád ikonikus dizájnjával és csúcstechnológiájával dinamikus és izgalmas vezetési élményt nyújt. Infokommunikációs rendszere egy gombnyomásra életre kel, fáradtságérzékelő rendszere, illetve fényszóró és sávtartó asszisztense pedig a vezető kényelmét szolgálja, és gondoskodik arról, hogy mindenki biztonságban érezze magát. A szórakozás, a szépség és a gyorsaság kombinációjaként ez az autó tényleg megmozgatja minden vezető fantáziáját.

- Profi autóversenyzőként milyen különbségeket látsz a női és a férfi vezetők között a versenypályán és az életben?

- A versenypályán nem látok különbséget, pláne nem abban a kategóriában, ahol jelenleg versenyzem. A pályán mindenki autóversenyző. Nem számít, hogy nő vagy férfi. Az életben talán annyi különbség figyelhető meg, hogy könnyebb érvényesülni nőként, hiszen valljuk be, könnyebben "eladhatóak" vagyunk - férfi autóversenyzőből jóval több van, így mi, nők kivételesnek számítunk ebben a sportágban.

- Tudnál adni néhány tanácsot, amivel a hölgyek javítani tudják vezetési technikájukat?

- Sokat tudnék, de ami az egyik legfontosabb, az a magabiztosság! Nem kértek tőlem ebben még segítséget, illetve tanácsot, de érdekelne, mi az, amire leginkább kíváncsiak lennének a női sofőrök.

Bús Edinával készült interjúnk első részét itt olvashatod.

Egyenjogúság a versenypályán

Bús Edina kétszeres Lotus Ladies Cup-győztesként 2013-ban több lépcsőt lépve egy jóval magasabb kategóriában, a nagy túraautók versenyében állt rajthoz.

Majd a 2014-ben elindított SEAT egymárkás sorozatának nemzetközi versenyében ült autóba, férfi társaival egy mezőnyben. Ebben a versenysorozatban - SEAT Leon Eurocup - áll a rajtrácsra, ahol csak SEAT Leon CUP RACER-ek versenyeznek. A versenysorozatot 2015-ben összesen már hét versenyhétvégén, Európa hét országában rendezik meg. Mindegyik alkalom péntektől vasárnapig tart, két szabadedzéssel, az időmérővel és két futammal.
Ezt is szeretjük