Ő volt a Schindler listája című film piros kabátos kislánya: most a menekülteknek segít
Oliwia Dabrowska ma a lengyel-ukrán határon segít önkéntesként a menekülteknek.

schindler-listája
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos holokauszt témájú film készült az elmúlt néhány évtizedben, ezek közül azonban az egyik legjelentősebb és legismertebb az 1993-as Schindler listája. A film érdekessége, hogy fekete-fehér színekben játszódik, az egyetlen színes szereplője az a piros kabátos kislány, akit Oliwia Dabrowska alakított.

A krakkói színésznő ma már 32 éves, és nem csak a szerepe miatt tudja nagyon jól, milyen is egy háborús helyzet: rengeteg önkéntessel együtt ő is a lengyel-ukrán határnál segíti a menekülteket, akik a szörnyűségek elől menekülnek el Ukrajnából.

Így néz ki ma a piros kabátos kislány

Márciusban a lány egy képet osztott meg Instagram-oldalán, amiben az ikonikussá vált jelenet az ukrán zászló színeinek megfelelően sárga-kékben jelent meg, ezt írta a fotó alá: „Mindig is a remény szimbóluma volt. Hadd legyen újra az.” Nem sokkal ezután Oliwia a határhoz ment, hogy önkéntesként támogassa a háború elől menekülők életét, valamint arra kérte követőit, hogy ahogy tudnak, segítsenek ők is, hiszen a legkisebb adományra is nagy szükség van, valamint önkéntesek is mindig kellenek. Mint írja, a helyzet drámai, hiszen a saját szemével is látta, milyen az ukránok helyzete.

- Nem mondhatok el mindent, amit ott láttam, mert nem jut eszembe jó szó... Senki, aki még soha nem látta ezt, nem tudja elképzelni ezt a rémálmot azoknak az embereknek a szemében. Oliwia az édesanyjával dolgozik a határon, nemrég pedig arról adott tájékoztatást, hogy előrehaladást értek el az ukrán katonák elsősegélynyújtó készleteinek beszerzésében, adományozási mechanizmus felállításában, és aktívan segítik a menekülteket fizikailag, illetve online is.

Őszinte vallomás egy menekültekkel foglalkozó önkéntestől

Molnár Zsóka a Migration Aid nevű szervezet által önkéntesként dolgozik a Madridi utcai menekültszállón, beszámolójában ennek az életnek az árnyoldalaiba, de természetesen a szépségeibe is betekintést enged.

(Borítókép forrása: Profimedia)

Ezt is szeretjük