Ezért fontos home office alatt is megfelelően felöltözni - Akkor is előnyös, ha nincs bekapcsolva a kamera
A mackónadrág és elegáns zakó kombináció sokat ronthat a munka minőségén - még akkor is, ha ezt senki nem látja.

home-office-ruha1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Teljesítménynövelő hatású, ha a munkavállalók otthonról is ugyanolyan öltözetben dolgoznak, mint amiben munkába mennek - mutat rá egy friss kutatás.

És hogy mi a helyzet a kényelmes, melegítőnaciban lebonyolított online meetingekkel? Rossz hír: az összefüggés ezekben az esetekben még hangsúlyosabb.

Többet számít a ruha a munkában, mint hinnénk

Az IT területen dolgozó Mina Khan történetéhez hasonlót valószínűleg sokan éltek át az elmúlt hónapokban. Miután márciusban kötelező home office-ban kezdett dolgozni houstoni otthonában, kipróbálta, hogy a munkahelyi dresszkódot sutba dobva melegítőben üli végig a munkanapokat - mert ugyan mi is múlhatna ezen, a komfortfokozat növekedésén kívül, persze? Viszont csakhamar kellemetlenül kezdte érezni magát, és visszaváltott a szokásos irodai öltözetre, mondván: így jobban tud a munkára koncentrálni.

home-office-ruha5
Fotó: Tarik Kizilkaya / Getty Images Hungary

A 26 éves Khan tapasztalatát kutatási eredmények is alátámasztják. A ruházkodást, agyi aktivitást és produktivitást vizsgáló kutatók már jó ideje rámutattak, hogy a munkahelyi kiöltözés hozzájárulhat a teljesítmény növekedéséhez. A közelmúltban több kutató érdeklődése irányult afelé, hogy vajon a távmunka és az online meetingek világában ennek mi a jelentősége - tehát hogyan befolyásolja például a teljesítményt a home office-os meetingeken már-már megszokottnak számító üzleti felső - gyűrött melegítőalsó kombó.

Könnyebben megy a koncentráció

Egy kísérletsorozatban, ahol a résztvevők egy része fehér orvosi köpenyt, míg más részük hétköznapi öltözetet vagy pedig ugyanolyan, de szobafestő-munkaruházatként aposztrofált köpenyt viselt, a legjobban azok teljesítettek a figyelmi teszteken, akik a fehér köpenyt abban a tudatban viselték, hogy az orvosi köpeny. A kísérletsorozat azt mutatta be, hogy az egy bizonyosfajta öltözet viselése és az annak tulajdonított szimbolikus érték együttesen váltják ki a figyelmi képességre tett kedvező hatást.

home-office-ruha3
Fotó: Tim Robberts / Getty Images Hungary

- A videóhívások számának megnövekedése komplexebbé tette a kutatók által már régóta tanulmányozott problémát, tudniillik, hogy milyen jelzéseket küld a ruházat az agynak - mutat rá dr. Adam Galinsky, aki a témában a pandémia előtt lezajlott vizsgálatokat vezette.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Bizonyos tekintetben még nagyobb hatása van ilyenkor az öltözetünk milyenségének, ugyanis a videóhívások alkalmával folyamatosan látjuk saját magunkat és az öltözékünket, ami pedig még jobban megerősíti annak a szimbolikus értékét a tudatunk számára - fogalmaz. A felemás öltözékben lebonyolított online megbeszélés a hiteltelenség érzetével vagy akár szégyenérzettel is járhat - úgy érezhetjük tőle magunkat, mintha folyamatosan rejtegetnénk valamit a meeting többi résztvevője elől.

Akkor most tényleg mindig ki kell csípni magunkat?

Az elegancia nem feltétlenül feltétel - elég csak Zuckerbergék vagy a Szilícium-völgy más cégeinek lezser melegítős-pólós öltözékére gondolni. A lényeg sokkal inkább az, hogy amikor dolgozni kezd valaki, ehhez olyan ruhadarabokat öltsön magára, amelyeket a munkavégzéshez lehet kapcsolni fejben. Ha ez egy vicces póló és farmer, akkor az, a lényeg, hogy abban érdemes dolgozni home office idején is, amiben korábban is - ajánlja Vanessa Bohns, a Cornell Egyetem szervezetiviselkedés-kutatója.

home-office-ruha4
Fotó: aywan88 / Getty Images Hungary

Mint mondja, ezzel egy jelzést adunk le az agyunknak, hogy „munkaüzemmódba” álltunk át. Fizikailag eltérő érzést okoz, hogy más öltözék van rajtunk, és ez egy jelzést küld a testünknek, ami pedig jelzést küld az agyunknak, hogy itt az ideje a munkának.

A kényelmes ruhadaraboknak is megvan a maguk helye és ideje

Nem szabad beleesni a túlöltözöttség csapdájába sem, figyelmeztetnek a kutatók: ha egy online meetingen sikerül túlöltözni a többieket, az már színjátéknak tűnhet, és minden résztvevőt kizökkenthet. Vannak, akik a középutas megoldásra esküsznek, például olyan ruhadarabokat választanak az otthoni munkanapra, mint amilyeneket korábban akkor vettek fel, amikor hétvégén mentek be dolgozni. Így nem fenyeget a túlöltözöttség veszélye, viszont mégsem otthoni öltözékben csinálják végig a munkanapot.

home-office-ruha2
Fotó: ciricvelibor / Getty Images Hungary

Noha erről is sokan hajlamosak megfeledkezni, de ugyanígy fontos átvenni a munkanap végeztével az otthoni öltözetet - figyelmeztet Cathleen Swody, a Thrive Leadership vezetői coachinggal foglalkozó cég egyik alapítója. Ez ugyanis azt az üzenetet küldi az agynak, hogy most már lazíthat, és hogy kiléphet a készenléti állapotból, ami pedig nagyon fontos ahhoz, hogy másnap kipihenten lehessen belekezdeni újra a munkába.

Ilyen a home office a valóságban: vicces képeken a webkamera mögötti világ

A járványhelyzet miatt sokan otthoni munkára kényszerültek, de ennek is megvannak a vicces pillanatai.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük