Repülő csészealj csapódott a földbe: 4 holttestet találtak
Földönkívüliek voltak?
A roswelli UFO-balesetet még mindig rejtélyek övezik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még mindig nagy találgatás övezi a Roswellben történteket, az amerikai kisvárosban ugyanis - a hivatalos bejelentés szerint is - egy lezuhant repülő csészealjat találtak. 

A becsapódott tárgy
UFO-múzeum

Bár ezt később visszavonták, hiába telt el több mint fél évszázad az eset óta, az embereket nem sikerült meggyőzni arról, hogy nem UFO-baleset történt.

A múlt hónapban volt a roswelli történtek 66. évfordulója, amelyről még a Google is megemlékezett a kezdőoldalán egy aznap játszható UFO-s játékkal.

A zuhanás

1947-ben több szemtanú is látta, hogy egy azonosítatlan repülő objektum a földbe csapódik a vidéki kisváros, Roswell területén. A helyszínre rögtön kiérkeztek a katonák, és a baleset után közvetlenül a helyi légierő hátborzongató bejelentést tett.

A közleményben elmondták, hogy egy repülő csészealj zuhant le, és átvizsgálásakor négy holttestet találtak, valószínűleg földönkívüliekét.

A cáfolat nem váratott sokat magára: az Egyesült Államok Légiereje már másnap visszavonta az első állítást, és bejelentették, hogy ami lezuhant, az mindössze egy meteorológiai léggömb volt, melynek létezéséről a roswelliek nem tudtak.

Ám ekkor már bármit mondhattak volna, hiszen a kedélyeket alaposan felborzolta a baleset után kiadott információ.

Még most, az eset után 66 évvel is megoszlanak a vélemények az akkor történteket illetően. Vannak, akik elhiszik, hogy tényleg csak egy léggömb ért szerencsétlenül földet, és vannak, akiknek meggyőződése, hogy többről van szó.

Mi történhetett?

Azok, akik nem hiszik el a meteorológiai léggömbről szóló változatot, úgy vélik, hogy a történet nem ért véget a zuhanással. Arra gyanakszanak, hogy a repülő csészealj négy utasának tetemét az 51-es körzetben őrzik, amit szintén rejtélyek és elméletek öveznek.

A nevadai katonai bázisról ugyanis azt tartják, hogy földönkívüliekkel kapcsolatos kísérletek helyszínéül szolgál. Tovább fokozza a bizonytalanságot, hogy a légierő nyugalmazott ezredese, Richard French később azt nyilatkozta, hogy azokban a napokban nem egy, hanem kettő csészealj is lezuhant a térségben. 

A férfi szerint a légierő lelőtt egy kísérleti repülőgépet a balesetet megelőzően. Ennek a műveletnek akkora ereje volt, hogy a két csészealj zuhanását is ez okozta. French elmondta, a második becsapódásról a hadseregen kívül senki sem tud.

Hatások

Az eset akkora visszhangot váltott ki, amelyet a mai napig hallani. Roswell turizmusa rendkívüli módon fellendült, és mára a város kultúrája gyakorlatilag erről szól: UFO-múzeum és UFO-sörözők jöttek létre. Az 1947-ben történtek még egy televíziós sorozat alapjául is szolgáltak, amelyet nálunk is sugároztak Roswell címmel.

Az interneten különböző hoaxok is terjedtek, többek közt fotók és videók az állítólagos földönkívüli-holttestekről, amelyeket a lezuhant objektumban találtak. Egy filmen még azt is bemutatják, hogyan boncolták fel az idegen testét, ám erről később kiderült, hogy nem igazi.

Kép: wikipedia.org

Ezt is szeretjük