Rokkantügy: súlyos csúsztatásokkal ártanak a betegeknek

A rokkantak nem szólítanak fel tömeges öngyilkosságra, csak elkeseredettek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Előző héten megjelent cikkünkre reagálva a Magyar Szociális Fórum nyilatkozatot adott ki, melyben életellenes fanatizmusnak minősítette és elítélte azt a tervet, hogy a rokkantak vonuljanak a Parlament elé, és a Kossuth téren kövessenek el kollektív öngyilkosságot.

Véleményük szerint ilyen iszonyatos gondolat csak beteg agyban fordulhat meg, vagy olyanéban, aki emberellenes céljainak oltárán képes mások életét feláldozni - adta hírül a Pest Megyei Hírhatár online változata.

Csúsztatás, ami árt

Nem tudni, hogy szándékosan vagy véletlenül, de az MSZF nagyon félreértette, ami az interjúban elhangzott. A rokkantak ugyanis nem szólítottak fel senkit öngyilkosságra, csupán ezzel szerették volna jelezni, mennyire elkeseredettek. Ez a cikkből világosan kiderül.

Az egykori rokkantnyugdíjasokat tömörítő Harc - Az életünkért nevezető Facebook-csoport alapítója arra a kérdésünkre, hogy mi lesz, ha minden így marad, azt válaszolta: "akkor kisétálunk a Duna-partra vagy a Parlament elé, és megkérjük őket, hogy lőjenek le, mert még az is humánusabb. Vagy égő fáklyák leszünk. És most nem túlzok, nagyjából itt tartunk most." Tehát nem öngyilkosságra szólított fel, erről szó nem volt a riportban.

- Nagyon sokat árt az ilyesmi az ügyünknek. Épp egy tüntetést szerveztük, és mindenki azt hitte, hogy ez az demonstráció, amin öngyilkosok leszünk. Senki nem szólított fel öngyilkosságra senkit - mondta egyikük, sérelmezve, hogy sehol sem tudnak tiltakozni.

- Megjelenik egy ilyen közlemény, és azt se tudjuk, ilyenkor mit tehetünk. Nem vagyunk jogvégzett emberek - közölték.

A meglehetősen dühödt hangú közlemény mellett a Magyar Szociális Fórum illetékes csoportja pénteken bejelentette, hogy visszaköveteli a rokkantnyugdíjakat, melyektől véleményük szerint jogtalanul fosztották meg a megváltozott munkaképességű embereket.

- Felszólítottuk a kormányt, válaszoljon kérdésükre, kinek akarja odaadni a rokkantak munkaképes éveiben, átlagosan 30 éven át befizetett nyugdíjjárulékait, melyekből előre megfizették a nyugdíjukat, mégsem élvezhetik azt - szóltak oda a kormánynak.

Az Alkotmánybíróság is a képbe kerül, állítják, lesz munka

Az ügy új szereplőkkel is bővült: Szabó Máté az Alkotmánybírósághoz fordult. Az ombudsman a rokkantnyugdíjasokra vonatkozó törvény felülvizsgálatát kérte a testülettől. Közben a KDNP arról beszélt, hogy a betegeknek az állami szférában próbálnak majd meg munkát biztosítani.

A bejelentést az érintettek vegyes érzelmekkel fogadták. Érvként elhangzott, hogy sokan lesznek majd azok, akiknek nem lesz meg a megfelelő végzettsége azokhoz a munkakörökhöz, melyek egy önkormányzatnál betölthetők. 

Amit a kormány mond az önkormányzati munkákról, azt egy újabb csillapító üzenet

- Amit a KDNP mond, az egy újabb csillapító üzenet, és nincs mögötte semmi.
Gondoljuk végig: a hivatalokban szakirányú végzettséggel rendelkező emberek végzik a munkát. Egy rokkant ápolónő majd pénzügyi előadó lesz ezután úgy, hogy nem is ért hozzá? - kérdezték.

A KDNP a témában annyit közölt: a miniszterelnök támogatta, hogy ezeknek az embereknek - tehát az egykori rokkantnyugdíjasoknak, a szerk. - olyan munkahelyeket hozzanak létre, amelyek államilag támogatottak. Ők az állami cégeknél, önkormányzatoknál vagy akár a minisztériumokban legalább annyi pénzért dolgozhatnak majd, mint amennyit a nyugdíjuk biztosított számukra.

Ezt is szeretjük