Rokkantügy: meghalt egy férfi, akit egészségesnek nyilvánítottak

A férfi felülvizsgálatát nyáron végezték, dolgozni küldték, meghalt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rokkantsági felülvizsgálatokkal kapcsolatban egy újabb botrányos eset látott napvilágot. A Magyar Szociális Fórum azt közölte lapunkkal, "megtörtént a tragédia", tudomásukra jutott ugyanis, hogy egyik szívbeteg rokkantnyugdíjas társuk életét vesztette nem sokkal azután, hogy egészségesnek nyilvánították, és visszaküldték a munkaerőpiacra.

- Van egy nagyon szomorú esetünk, mely most, a napokban történt. Egyik sorstársunk közvetlen környezetében történt meg a tragédia. Az apa súlyos szívbeteg, rokkant volt. Az új, komplex felülvizsgálatát a nyáron végezték el. Egészségesnek minősítették, és visszaküldték a nyílt munkaerőpiacra.  Mindössze néhány hónapig élt még, annyira gyenge és annyira beteg volt - derül ki a Magyar Szociális Fórum közleményéből.

"Micsoda véleményezés ez?"

- Micsoda véleményezés ez? Melyik orvos fogja vállalni a felelősséget azért, hogy egészségesnek minősítette és dolgozni zavarta a halálos beteget? Ki fizet a családnak kártérítést? Hogyan egyeztethető ez a tevékenység össze így a hippokratészi esküvel? Nem szégyellik magukat az ilyen orvosok, hogy segédkeznek a népirtásban? Mikor lesz már ennek az ámokfutásnak vége? - kérdezi a szervezet a közleményében. Erre válasz nem érkezett, eddig egyedül Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa reagált az elhangzottakra.

Korózs részvétét fejezte ki az elhunyt férfi családjának, egyben hozzátette: az MSZP többször próbálta ráirányítani a figyelmet a kormány rokkantsági politikájára, a felülvizsgálati rendszer szakmaiatlanságára, ám figyelmeztetéseik süket fülekre találtak.

Korózs Lajos szólt

- A rokkantak vegzálása a mai napig nem fejeződött be. Az erőszakos visszairányítás a nem létező munkaerőpiacra rendkívül nagy hiba, ami akár ilyen végzetes helyzetekhez is vezethet, mely sajnos nem az első eset - tette hozzá, arra kérve a kormányt, gondolják át újra a rokkantak felülvizsgálatának rendszerét, "nem az MSZP, hanem a rászoruló és potenciálisan veszélyeztetett tízezrek miatt".

A felülvizsgálatokat végző Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal egyelőre sem a szervezet, sem Korózs Lajos szavaira nem reagált.

Orvosok: "nagyon szubjektív, hogy ki mennyire érzi magát betegnek"

Korábban Székely Ildikó, az NRSZH Orvosi Módszertani Ellenőrzési Igazgatóságának vezetője a hasonló történetekről azt mondta: nagyon szubjektív dolog, hogy ki mennyire érzi magát betegnek. Székely Ildikó hozzátette, ha valakinek panasza van az eljárással szemben, adjon be felülvizsgálati kérelmet, ők minden panaszt kivizsgálnak. Székely Ildikó közölte, szerinte nem az orvosokkal, hanem a betegek hozzáállásával van gond, akik azért panaszkodnak, mert nem akarnak visszamenni dolgozni. 

- Ide az emberek azért jönnek, hogy kapjanak valamit, és ha nem kapják meg azt, amit reméltek, akkor így reagálnak - mondta az NRSZH-t ért kritikákra.

A teljes interjút ezen a linken olvashatod el, érdemes.

Ezen a linken pedig azt az interjút olvashatod el, amelyben a rokkantsági nyugdíjasok reagálnak Székely Ildikó vádjaira.

Ezt is szeretjük