Érdekes módszerrel tesztelnék a vírusgyanús eseteket - Új találmány segíthet az orvosoknak
Robotkutya segíthet a járvány elleni harcban.

korona-kórház2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus második hulláma megérkezett, ennek hatására pedig ismét szigorúbb intézkedésekre van szükség. Ez az egészségügyre is befolyással van, hiszen újra nagyobb terhelés vár az orvosokra, rendelőkre és kórházakra.

Mivel a tavaszi időszakban is rengeteg egészségügyi dolgozó kapta el a vírust, így a kutatók nem csak azon dolgoznak, hogy a vakcinát kifejlesszék, hanem hogy őket megvédjék. Úgy tűnik, jó úton haladnak, hiszen egy robotkutya ebben hatalmas segítségükre válhat.

Nem csak közvetít, vizsgál is

A Spot névre keresztelt robotot az MIT és a bostoni Brigham And Women's Hospital tudósai fejlesztették ki azzal a céllal, hogy az orvosoknak ne kellejen érintkezniük a betegekkel, mégis kivizsgálhassák őket - ezzel is minimalizálva a továbbfertőzés kockázatát. A négy lábon járó eszközt az orvosok egy vezérlővel kezelhetik: táblagéppel és négy kamerával van felszerelve, amelyek segítenek a betegeknek és az orvosoknak a tünetek megbeszélésében és mérésekben anélkül, hogy személyes kontaktus lenne köztük.

Spot nemcsak a tünetek megbeszélésében, hanem a vizsgálatban is segít. Beleépítettek egy infravörös és három monokróm kamerát, amelyek a különböző hullámhosszú fényeken keresztül szűrnek - ezeket használják a hőmérséklet, a légzés sebességének, a pulzusnak és a vér oxigéntelítettségének mérésére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az infravörös kamera méri és a légzés sebességét és a bőr hőmérsékletét az arcon. Egy algoritmus ebből számítja ki a testtesthőmérsékletet, figyelembe véve az arc és a környezet hőmérsékletét, valamint a kamera és a beteg közötti távolságot. Így különböző távokból és különböző körülmények között lehet méréseket végezni a pontosság fenntartása mellett.

A pulzus és a vér oxigéntelítettségét a három monokróm kamera figyeli, és egy másik algoritmussal határozzák meg a pontos eredményeket.

Az egészségügyi dolgozókat szeretnék így védeni

Hunwei Huang, az MIT munkatársa elmondta, hogy a robotikában az egyik cél az automatizálás és a robottechnológia alkalmazása, amivel az embereket ki lehet vonni a veszélyes munkahelyekről.

korona-kórház1
Fotó: Hraun / Getty Images Hungary

A robotkutyát korábban már egészséges önkénteseken tesztelték. Most azon dolgoznak, hogy ne csak az általános tüneteket, hanem a koronavírus jeleit is ki tudja szűrni, így akár egy tesztelőeszköz is válhatna belőle. Abban bíznak, hogy Spot nemcsak Bostonban, hanem hamarosan a világ többi részén is segítheti az egészségügyi dolgozók munkáját, ezzel is csökkentve a fertőzések számát.

Így néz ki egy ápoló arca a nehéz műszak után: drámai fotókon mutatták meg, mi történik az arcukkal

Szívszorító fotókat tettek közzé az ápolók a munkájuk hatásáról.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük