Te hagyod magad kirabolni?

Nagy vagyonvédelmi körkép

A nyár nemcsak a pihenés, hanem a betöréses lopások időszaka is. Hogy üres lakásba érkezel-e, rajtad múlik!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon csak a sikerrel végződő betöréses lopások száma csökken, a rablókedv egyáltalán nem - állítják a bűnüldöző szervek és a vagyonvédelmi cégek egybehangzóan.

Úgy tűnik, a védekezésre fordított beruházásoknak van értelmük. Egy biztonságtechnikai szakember segítségével utánajártunk, hogyan lehet sikerrel távol tartani a betörőket.

Közel 50 ezer betörés egy év alatt

Magyarországon 2005-ben 42.588 betöréses lopást regisztráltak, visszaszorulóban vannak ezen belül a lakóingatlanokba történő behatolások. A fenti statisztikának azonban csak az egyik olvasata az, hogy a hagyományos vagyon elleni bűnözéssel szemben védettebb lett a társadalom, a gyorsan fejlődő "biztonsági piac" szolgáltatásainak színvonala emelkedett, és tudatosabbá vált az állampolgárok védekezése. Észre kell venni, hogy ez a szám egyfelől még mindig nagyon magas, ráadásul kizárólag a pillanatnyi állapotok lenyomataként értelmezhető, hiszen a rablók és a lakosság közötti erőviszonyok a technika rohamos fejlődésének következtében folyamatosan változnak. Soha nem szabad elégedetten hátradőlni abban a hiszemben, hogy az otthonod 100%-ig betörésbiztos!

A vagyonvédelem ne a bejárati ajtónál kezdődjön!

- A sokakban élő tévhittel ellentétben a vagyonvédelem eleve nem a bejárati ajtónál kezdődik - árulja el a Kosár magazinnak az egyik vezető magyar elektromos vagyonvédelmi viszonteladó cég műszaki szakértője.
- Ha megoldható, mindenképpen törekedni kell arra, hogy a ténylegesen védendő objektumtól jó messze megálljt parancsoljunk a próbálkozóknak. Elképzelhető például egy családi ház esetében, hogy egy betörő akkor válik igazán elszánttá, amikor a kerítésen átlépve beles az ablakon és nagy értékeket pillant meg a házban. Ha azonban az ablaktól távol tudjuk tartani az ilyen "szerencselovagokat", a lehetőségét is elvesszük annak, hogy a vagyontárgyainkat leltárba vegye.

Infrasorompó: háznál, lakásnál egyaránt bevethető

A végzettsége szerint villamosmérnök szakember szerint a kevéssé dekoratív drót vagy drága várfal-jellegű kerítéseken túl a távoltartást szolgáló kültéri eszközöknek ma már széles a tárháza, és nagy részük a lakosság számára is megfizethető. Legelterjedtebb közülük az úgynevezett infrasorompó. Ez a szerkezet egy adóból és egy vevőből áll, az adó infravörös sugarat bocsát ki, amit a vele szemben elhelyezett vevő felfog. Amennyiben az infravörös sugár egy az adó és vevő közé belépő test miatt megszakad, jel generálódik.
Az ilyen berendezés elhelyezésénél értelemszerűen ügyelni kell arra, hogy a két egység közé ne kerüljön tereptárgy, az infrasugár akadálymentesen el tudjon jutni az adótól az akár 250 méter távolságra levő vevőig. Nem célszerű közvetlenül a kerítés mellé telepíteni, mert akkor könnyen átugorható, illetve érdemes számba venni a zavaró körülményeket - kutya, szél hatására behajló bokor.

Társasházba is!
A bűnözők távoltartásának természetesen a többlakásos társasházaknál is meg van a maga eszköze. Amellett, hogy a kívülre néző ablakoknál szintén lehet - kisebb hatótávolságú, ezért olcsóbb - infrasorompót alkalmazni, sok helyen szereltetnek fel például egy folyosó lakásainak tulajdonosai közös rácsot, de egy ide bekötött és "láttatott" riasztó még inkább "elkedvetlenítő" hatású lehet.

Kritikus pont: a nyílászárók

Az elektromos berendezések erdejében az ember hajlamos lehet megfeledkezni az egyik legfontosabbról, a ház vagy a lakás nyílászáróiról, pedig ez az a pont, ami a betörőt fizikálisan elválasztja a végső céltól.

A szinte mindenhol használatos, mechanikus védelmet nyújtó, több ponton záródó ajtóknak, ablakoknak alternatívájuk nem, csak kiegészítőik léteznek. Ezek a kiegészítők lehetnek a keretbe helyezett érzékelők, vagy az ablaküveg betörését figyelő ultrahangos rendszerek - ez utóbbiból speciális kell, ha az üveg foncsorozott, vagy fóliázott -, amelyek jeladásai mindig erőszakos behatolásra utalnak.

Térfigyelő kamera: a munkahelyről is haza lehet nézni

Ha az óvintézkedések ellenére mégis megtörténik a nemkívánatos behatolás, akkor onnantól kezdve a beltéri egységeké a főszerep. Ezek egyik eleme a kamera, amely bár elméletileg kint is alkalmazható, de akkor nem annyira riasztásra, mint inkább megfigyelésre ad lehetőséget. Működési elvének lényege ugyanis az, hogy a kamerához csatlakoztatott digitális rögzítő vizsgálja, hány százalékban változik meg a képernyőn látható kép tartalma. Általában 30% a küszöb, kültéren viszont nagy esély van ennek átlépésére - különösen, ha például a kamera látóterébe az utca is belekerül, ahol a közlekedők állandó mozgásban vannak -, és így a téves jeladásra - ez egyébként a kültéri berendezésekről általában elmondható. A kamera ezért házon belül hasznosabb, egyre több otthonban alkalmazzák is. A felvevő maga ma már 20-25 ezer forintért beszerezhető - az éjszaka is "látók" ennél valamivel drágábbak -, egy digitális rögzítő további 60 ezer forint. A történések ráadásul az internet segítségével akár a munkahelyről is nyomon követhetők.

Infarvörös mozgásérzékelő

A házon belül leggyakrabban alkalmazott eszköz az infravörös mozgásérzékelő, amiből aktívat és passzívat különböztetnek meg.

Az egyszerűbb, passzív infrás mozgásérzékelő tulajdonképpen egy hőérzékelő: azt használja ki, hogy az emberi testnek - vagyis a behatolónak - a környezeténél magasabb a hőmérséklete.
Mivel azonban ez a fűtőtestekre is igaz, a készülék becsapható - ez különösen akkor kellemetlen, ha a radiátor programozott, és napközben automatikusan kapcsol be az üres lakásban, indokolatlanul adva jelet.
Ennek kiküszöbölésére találták ki a kombinált - vagy aktív - mozgásérzékelőt, amely az infravörös érzékelő mellett mikrohullámot kibocsátó antennával is rendelkezik. Ezek a készülékek már arra is képesek, hogy különbséget tegyenek egy kis testtömegű háziállat és egy ember között. A tudáskülönbség természetesen az árban is jelentkezik, egy hagyományos infraérzékelő nagykereskedelmi ára 1900 forintnál kezdődik, kombinált társáé 7 ezernél, az extrák sorától - maga alá látó készülék, letakarását felismerő lencse - függően pedig határ a csillagos ég.

Tudtad?
A legnevesebb biztonságtechnikai berendezéseket gyártó cégek a Honeywell, az Atsumi, az Alean, a Sony, az APC, a DSC, valamint a Paradox.

Kinek szóljon a riasztó?

Ha rendellenességet észlelve beindul a rendszer, akkor a következő kérdés, hogy kinek is jelezze mindezt?
Az egyszerű hanggal és fénnyel jelző sziréna ma már ugyanis nem minden esetben elégséges. Kijátszható, és sokszor következmények nélkül marad, hiszen nem is igen figyelnek oda rá. Ezért jó, ha a riasztó be van kötve egy úgynevezett távfelügyeleti szolgálathoz is, amiből manapság egyre több van a piacon.

A távfelügyeleti szolgálatok meghatározott havi átalányért vállalják, hogy riasztás esetén kiszállnak a helyszínre. A nagy cégek a város több pontján a nap 24 órájában állomásoztatnak járőrt, így oldva meg a gyors elérést.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tapasztalatok azt mutatják, a 10 percen belüli kiszállás a hatékony, akkor általában sikerül a tettenérés. A távfelügyeleti szolgálat dolgozói jogosultságuk szerint megakadályozhatják a betörő távozását a rendőrség megérkezéséig.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet illeti az Isec Kft.-t.

2008. május 8-tól már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin májusi számának tartalmából:
  • Képtelen pixelháború – kompakt digitális fényképezőgépek tesztje
  • Jó képet vágnak hozzánk – digitális képkidolgozás
  • Olyan jó, hogy nem lehet abbahagyni – chipsek és snackek tesztje
  • Sok kicsi sokra megy – pékáru-körkép
  • Ingyen van, mégis 100 forintba kerül – tények és tévedések a sárga csekkek körül
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük