Hibásak lehetnek az új rezsiszámlák: ez az MVM magyarázata

Egyesekhez már megérkeztek az új rezsiszámlák, és sajnos tartogatnak néhány kellemetlen meglepetést.

GettyImages-1094362914

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyesekhez már megérkeztek az új rezsiszámlák, és sajnos tartogatnak néhány kellemetlen meglepetést. Többen is furcsa összegekkel és érthetetlen számlázási logikával találkoztak az MVM levelének kézhezvételekor. 

Az MVM-nek van magyarázata a helyzetre, amit valamiért elfelejtettek időben közölni a lakossággal. 

Hibásak lehetnek az új rezsiszámlák

Nagyon sokan várták kíváncsian a szeptemberi rezsiszámlákat, hogy végre megtudják, hogy mennyit kell fizetniük az új feltételek szerint. Sajnos azok egy része, akik már készhez kapták az MVM levelét, arról számolnak be, hogy érthetetlen számlázási logikával és furcsa összegekkel találkoztak benne, derül ki az Index.hu cikkéből. 

Az ATV híradója szerint ennek az az oka, hogy olyanoknál is megjelent a versenypiaci költség az augusztusra vonatkozó gázszámlában, akiknél ezt nem indokolja a számlán szereplő fogyasztás. Az egyik szerkesztőségükbe eljuttatott számlán például hat köbméter fogyasztás szerepel augusztus elseje és nyolcadika közé, 209 megajoule-t felhasználva, de ennek ellenére felszámolták a világpiaci ár alapján meghatározott, a rezsicsökkentettnél magasabb lakossági piaci árat is.

GettyImages-1364238495
Fotó: Javier Zayas Photography / Getty Images Hungary

Balogh József energiapiaci szakértő azt mondta ezzel kapcsolatban a híradónak, hogy szerinte hibás számlát küldhetett az MVM. Szerinte a rendeletben szereplő 63 645 megajoule-t el kell osztani 365-tel, amiből 174 megajoule per nap jön ki, ami a rezsicsökkentett rész. Ezt meg kell szorozni a számlában szereplő napok számával, hogy kiderüljön, hogy mekkora fogyasztásért nem kell többet fizetni. Így a szakértő szerint a fenti számlánál semmi sem indokolja a versenypiaci költség felszámolását.

Balogh József szerint a szolgáltatók éjjel-nappal dolgoznak teljesen irreális határidőkkel, ezért sajnos lesznek nem korrektül kiállított számlák.

A 444.hu olvasóinak sikerült elérni a szolgáltató ügyfélszolgálatát, ahol azt az információt kapták, hogy nemcsak a korábban kommunikált fogyasztási jelleggörbét veszik figyelembe a számla kiállításakor a havonta diktálóknál, hanem az úgynevezett súlyozási kulcsot is. Vagyis azt is, hogy annak idején mire szerződött az MVM az ügyféllel: csak fűtésre, vagy melegvíz-készítésre és egyéb célokra is. Ha csak fűtésre, akkor indokolt a magasabb ár.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az MVM honlapja ugyanis azt írja, hogy a fogyasztási jelleggörbét befolyásolja, hogy az adott fogyasztó milyen felhasználási jelleggel fogyaszt gázt a szerződése szerint: lineáris - egyenletes, jellemzően főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás -, fűtési - szezonális, kizárólag fűtési célú felhasználás (nyáron nincs fogyasztás) -, vagy vegyesen. 

Volt olyan, akinek azt mondták az ügyfélszolgálaton, hogy idő hiányában elfelejtették közölni ennek a fontosságát a lakossággal, illetve a sajtóval. 

Pedagógushiány, energiaválság, feketébe öltözött tanárok: így indult az új tanév

Ma reggel megint becsengettek, elkezdődött az új tanév. Az elmúlt időszak hírei már előrevetítették, hogy az oktatási rendszer szereplőinek olyan nehézségekkel kell majd megbirkóznia, mint az alacsony tanári fizetések, az intézmények működését veszélyeztető rezsiköltségek, illetve a különböző szakmai és elméleti problémák. 

Pedagógushiány, energiaválság, feketébe öltözött tanárok: így indult az új tanév

Úgy tűnik, hogy az új tanév sem lesz feszültségektől mentes.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük