Pedagógushiány, energiaválság, feketébe öltözött tanárok: így indult az új tanév

Úgy tűnik, hogy az új tanév sem lesz feszültségektől mentes.

Elkezdődött az új tanév
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar közoktatási rendszer szereplőire sok kihívás vár az elkövetkezendő időszakban.

Elkezdődött az új tanév

Ma reggel megint becsengettek, elkezdődött az új tanév. Az elmúlt időszak hírei már előrevetítették, hogy az oktatási rendszer szereplőinek olyan nehézségekkel kell majd megbirkóznia, mint az alacsony tanári fizetések, az intézmények működését veszélyeztető rezsiköltségek, illetve a különböző szakmai és elméleti problémák. 

Tiltakozások

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai ma reggel nyolc órakor a józsefvárosi Rákóczi téren tiltakoztak a közoktatás helyzete miatt. A 444.hu helyszíni tudósítójának beszámolója alapján a tanárok polgári engedetlenségi akciót jelentettek be, aztán elénekelték az iskola himnuszát. Az akció keretében bizonyos tanárok nem tartották meg a mai első órájukat, de vannak olyanok is, akik sem ma, sem holnap nem fognak tanítani. Az iskola néhány diákja az évnyitón kockás inget viselt, ezzel is jelezve, hogy csatlakoznak a tiltakozáshoz. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tavaly alakított sztrájkbizottságot, és azóta folyamatosan tárgyalnak a kormánnyal a a csökkentett terhekkel és magasabb bérekkel kapcsolatban. A bizottság idén már tartott egy figyelmeztető sztrájkot és egy határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést. 

A PSZ és PDSZ legutóbb augusztus 30-án egyeztetett a köznevelésért felelős államtitkárral a béremelésről, ahol közölték vele, hogy sokan nyitottak a sztrájkra, de a pedagógustársadalom jelentős része inkább a polgári engedetlenségi akciót tartja célravezetőbbnek. A PSZ a kormány részéről azt a választ kapta, hogy még nem volt idejük átnézni a sztrájkköveteléseiket. 

GettyImages-936654036
Fotó: AdÃl BÃkefi / Getty Images Hungary

A PSZ ma délelőtt esernyős tiltakozást tartott, ahol a feketébe öltözött pedagógusok elmondták, hogy addig folytatják a tiltakozásokat, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseiket. 

Energiaválság

Egy, a Magyar Közlönyben július végén megjelent rendelet értelmében bármikor elrendelhetik a digitális oktatást a hazai oktatási intézményekben. Ezt idén nem a koronavírus, hanem az egyre magasabb rezsiárak indokolhatnák, írja az Index

A Belügyminisztérium a júliusban bejelentett rezsiváltoztatás után nyílt levélben közölte a tankerületekkel, hogy haladéktalanul fel kell mérniük az intézményekben a gázról fatüzelésre való átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével. 

GettyImages-672155709
Fotó: Hill Street Studios / Getty Images Hungary

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mennyire lesz problémás az oktatási intézmények energiaellátása, de már elkészült több vészforgatókönyv is. A pedagógus-szakszervezetek reálisnak látják az eshetőséget, hogy az iskolák online oktatásra állnának át a téli hónapokban. 

A kormány máshogyan oldaná meg a spórolást, „amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani”, nyilatkozta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola más módon spórol. Náluk szeptemberben és októberben hét alkalommal szombaton is be kell majd járni a diákoknak, viszont cserébe ennyivel hosszabb is lesz a téli szünet. Az iskola két tanítási hét költségeit tudja majd megtakarítani ezzel az intézkedéssel. 

Elég a 20°C fok a tanuláshoz? A kutatók véleménye

Az elszabaduló világpiaci energiaárak következtében a kormány 2022 nyár közepén energia-vészhelyzetet hirdetett, melynek részeként hozzányúlt a rezsicsökkentéshez is, ami hosszú évek óta politikájuk egyik kulcseleme volt. Ez pedig nemcsak a háztartásokat érinti húsba vágóan, de az iskolákat, óvodákat is. Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár szerint 20°C-os hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani” a nevelési-oktatási intézményekben. De vajon mire lesz ez elég?

Elég a 20°C fok a tanuláshoz? A kutatók véleménye

20°C az iskolákban télen? Így hat a hőmérséklet a tanulók teljesítményére.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük