Kirúgások és csúnya átverés? Ezt hozta magával a 2013-as rezsicsökkentés

A rezsicsökkentésnek a szolgáltatók isszák meg a levét.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amint ahogy azt korábban már sejteni lehetett, a rezsicsökkentésnek megvannak a maga hátulütői, még ha a lakosságnak kevesebbet kell is fizetnie.

Nevezetesen a budapesti közműszolgáltatók bevételkiesésének egy részét több milliárd forinttal kompenzálta az önkormányzat, de van olyan cég is, ahol elbocsátásokra vagy a fizetés csökkentésére kényszerültek az érintett vállalatok - írja a napi.hu.

A lakosság nyert, a szolgáltató vesztett

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Fónagy János elmondása alapján a 2013-ban megkezdett rezsicsökkentés eddig 230-240 milliárd forintot hagyott a magyar családoknál. Ez azt jelenti, hogy ekkora bevételtől estek el a szolgáltatók.

A fővárosi önkormányzat részlegesen kompenzálta a kiesést a Főtáv Zrt.-nél vagy a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-nél. Ugyanakkor a magánkézben lévő cégek elbocsátásokra vagy költségcsökkentésre kényszerültek. Az ő esetükben a folyamat vélhetően folytatódni fog a rezsicsökkentés harmadik szakaszával.

Az Elmű féléves jelentéséből annyit lehet megtudni, hogy a lakossági egyetemes szolgáltatás már évek óta veszteséges, amit tovább növelt a tavaly január 10-i hatóságiár-csökkenés. A cég alkalmazottainak létszáma a 2012. januári 376 főről tavaly decemberre 352-re csökkent.

Milliárdokat fizetett a főváros

A főváros a Főkétüsz Kft.-t 540 millió, a Főtáv Zrt.-t 5 milliárd forinttal kompenzálta. Az előbbi vállalat az összeget az 50%-os díjtételcsökkentés miatti bevételkiesés, valamint az új többletfeladatok költségeinek ellensúlyozása érdekében kérte. A Főtávnak pedig azért volt szüksége az 5 milliárdra, mert a tavaly januári rezsivágás után 4,3 milliárdos bevételtől esett el, a második rezsicsökkentés után pedig 4 milliárdos mínusza származott.

A Főtáv idén nem tervezi az általános béremelést, továbbá bruttósítja a cafeteriakeretet és felülvizsgálja a bérpótlékokat. A cég 2012-ben megkezdte a saját tervezésű hőközpontok gyártását, ami biztosítja a munkaerő jobb kihasználását, valamint csökkenti a hőközpontcserék költségét.

Képek! A Fidesz már nagyon izgatott

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kéményseprők szintén már korábban elkezdtek spórolni a költségcsökkentő intézkedéseikkel. Ezek az első kilenc hónapban 74 millió forint megtakarítást eredményeztek.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A Tigáz Zrt. is kénytelen volt csökkenteni a költségeit és visszafogni a beruházásokat. A Céginfo.hu adatai szerint a vállalatnál a létszám egy év alatt 553-ról 544-re csökkent. Az ENI tulajdonában lévő gázszolgáltató 2013 második felében költségcsökkentésre kényszerült, a következő években pedig további megszorításokra lesz szükség.

Ezt is szeretjük