Az advent legnagyobb veszélyeire figyelmeztet a rendőrség: sokan elfeledkeznek róluk
A rendőrség tanácsai segítenek, hogy biztonságos legyen az ünnepi készülődés.

tolvaj
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az év végi ünnepek közeledtével a főbb közlekedési útvonalakon, valamint a bevásárló- és üzletközpontok környékén megnövekszik a forgalom. A rendőrség az adventi időszakban kiemelt figyelmet fordít az olyan nagy tömegeket vonzó helyszínek ellenőrzésére, ahol nagyobb eséllyel válhat az ember vagyon elleni jogsértés áldozatává.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az év végi ünnepekkel kapcsolatos veszélyekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire. Az alábbi tanácsokkal segítenek abban, hogy a karácsonyi bevásárlások idején minél kevesebben váljanak bűncselekmény áldozatává.

Védekezés a lopások ellen

Zsúfolt helyen vigyázz a táskádra, pénztárcádra, telefonodra. Csak annyi készpénzt vigyél magaddal, amennyi feltétlenül szükséges. Vásárláskor értéktárgyaidat, irataidat ne tedd a kosár vagy táska tetejére, illetve annak külső zsebébe: azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezd el, melyet szorosan, testközelben tarts. Az áru válogatásakor se tedd le a táskádat, pénztárcádat a pultra, ne hagyd azokat a bevásárlókocsiban vagy a kosárban.

Közlekedés közben is óvatosan

Az ünnepi időszakban a szokásosnál is körültekintőbben közlekedj, számolj azzal, hogy sokan türelmetlenebbek ilyenkor. Az autó utasterében vagy más látható helyen ne hagyj semmilyen értéktárgyat. Ha tömegközlekedési eszközzel utazol, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyelj a környezetedre, kézitáskádat szorítsd magadhoz.

Biztonságos vásárlás

Minden vásárlásnál kérj számlát! Ha az eladó nem számlaképes, előfordulhat, hogy a termék bűncselekményből származik. Ne feledd, számla nélkül nem tudod érvényesíteni fogyasztóvédelmi igényeidet, jogaidat! Ha az interneten rendelsz, csak megbízható webáruházból vásárolj! Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Fotók: Getty Images

Varázslatos adventi vásárok

Ha az adventi időszakban kedved támad egy kis forralt boros kiruccanáshoz vagy egy hosszú hétvégéhez, látogass el az alábbi meseszép helyek valamelyikére: ünnepi fények, kézművesek, gőzölgő italok és hagyományos ételek várnak.

Ezt is szeretjük