Miért jelentkeznek, és mit lehet tenni a rémálmok ellen? A pszichológus válaszolt

Acosta Sára Diánát kérdeztük a sajnos sokakat érintő témában.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kiegyensúlyozott és egészséges legyen. Álmodni ugyan természetes, de a rémálmok megakadályozhatják a zavartalan pihenést, és még lelkileg is megviselhetik az embert.

Hogy miért jelentkeznek, honnan jönnek a visszatérő rémálmok, és mit lehet ellenük tenni, arról Acosta Sára Diána pszichológust kérdeztük meg abban a reményben, hogy segíthetünk megoldást találni az érintetteknek.

- Kiindulási pontként fontos megérteni, hogy mi is az álmok szerepe. Számos nagy elméletalkotó szerint az álmok segítenek feldolgozni a napi eseményeket, tapasztalatokat, és szerepük van ezek beépítésében az emlékezetünkbe. Úgy gondoljuk, hogy a nagyobb jelentőséggel bíró élmények fokozottabban jelennek meg álmainkban, különös tekintettel a fenyegető, érzelmileg megterhelőbb élményekre: ezekből lesznek a rémálmok. Ezek a mindennapos frusztrációk nem mindig konkrétan jelennek meg az álmokban, a szereplők, események sokszor más formát vesznek fel, így nem mindig egyértelműen beazonosíthatóak - mondta el a pszichológus az álmokról átfogóan.
- Mire utal, ha valakinek visszatérő álmai vannak?
-  A felnőttek több mint fele számol be arról, hogy voltak már visszatérő álmai. Ezek az álmok változatos formákat ölthetnek, mégis van néhány gyakori téma, például a zuhanás, menekülés, késés, lefagyás, vizsgahelyzet, melyek gyakoribbak, mint mások. Ezek többnyire valamilyen aktuális problémát vagy megoldatlan konfliktust jeleznek. Olyan is előfordulhat, hogy egy nehéz élethelyzet által kiváltott visszatérő álom ugyan idővel elmúlik, de később, akár évekkel utána egy hasonló élethelyzetben újra előjön.
- A rémálmok még nagyobb terhet jelentenek, mint a visszatérők. Ezek miért jelentkezhetnek?
- A rendszeres rémálmok többnyire szintén valamilyen külső feszültséghez vagy traumához köthetők, de valamilyen mentális vagy testi betegség kísérőjeként is megjelenhetnek. Emellett a késői étkezés, az alkoholfogyasztás, illetve gyógyszerek is kiválthatják.
- Mit lehet tenni a rémálmok, illetve a kellemetlen visszatérő álmok ellen?
- A rémálmok vagy visszatérő álmok megszüntetéséhez az első lépés mindenképpen az, hogy kizárjuk a testi okokat, és megpróbálunk javítani az alvásunk minőségén. Ha ilyen tényezők nem játszanak szerepet, érdemes az álmok tartalma felé irányítani a figyelmünket. Ne csak megszabadulni akarjunk ezektől az álmoktól, dolgozzunk azon, hogy megfejtsük, mit üzennek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Mit gondoljon át, aki érintett?
- Sokat elárulhatnak az álmok az aktuális nehézségeinkről, segíthetnek megtalálni a fókuszt, mely mentén, és amelyen dolgozva magunkon segíthetünk. Ehhez arra van szükség, hogy átgondoljuk, nekünk mit jelent az adott álom, milyen érzéseket hív elő, és vajon ezek az érzések hogyan jelennek meg a mindennapokban. Többnyire a valós nehézség megszűnésével az alvásprobléma is megoldódik.
- Ha beszélünk egy problémáról, könnyebb lehet a lélek. Igaz ez az álmokra is?
- A nehézség beazonosításában sokat segíthet, ha leírjuk ezeket az álmokat, de akár az is, ha beszélgetünk róluk valakivel. Ébredéskor sokkal jobban emlékszünk az álom részleteire, így, ha van lehetőségünk ilyenkor leírni vagy megbeszélni, valószínűleg több információ lesz a birtokunkban.
- Mikor tanácsos szakemberhez menni?
- Ha az álmok a nehézségek megoldását követően sem enyhülnek, vagy, ha nem tudjuk, hogyan birkózzunk meg velük, érdemes lehet szakemberhez fordulni. Különösen, mivel a rossz alvásminőség és a rémálmok negatív irányba befolyásolják a pszichés jóllétet. A pszichológus segíthet a nehézségek azonosításában és ezek feldolgozásában.
Ezt is szeretjük