Különös zajokat hallani a föld alól: tényleg a világvége hangjai?
Magyarországon is előfordult már, hogy felfigyeltek a jellegzetes, ismeretlen eredetű morajra.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Fültanúk ezrei számoltak be ismeretlen eredetű, jellegzetes, ijesztő morajlásról a világ több pontján.

Az alacsony frekvenciájú hangok eredete ismeretlen, de számos elmélet született arról, hogy honnan erednek a hátborzongató zajok.

Akár a harsona

Olyan emberek számoltak be ugyanarról a hangjelenségről, akik sohasem találkoztak egymással, teljesen más körülmények között hallották a zajt, és a világ két különböző, egymástól távoli pontján élnek. Volt, hogy egyetlen fültanúja volt az esetnek, és volt, hogy több száz.

Az ijesztő morajlás először mély tónusú, talán valamiféle gép zúgására emlékeztet, majd vagy erősödik, vagy hangszínt vált. Ilyenkor a tanúk leginkább a harsona vagy más rézfúvós hangszer tompa hangjához tudták hasonlítani.

Az, hogy a hátborzongató zaj honnan ered, kérdéses, ugyanis a fültanúk közül is többen máshogy hallották. Kétféle helyről érzékelték az éteri hangot: vannak, akik meg vannak győződve róla, hogy a moraj az égből jön, de többen állítják azt is, hogy a zaj forrása valahol mélyen a föld alatt van. 

Szinte minden napszakban hallani vélték már a hangot, de a legtöbb beszámoló mégis vagy a napkeltéről vagy -nyugtáról, az éjszakáról vagy a hajnali órákról szól. Volt, ahol egyetlenegyszer fordult elő az észlelés, és van, ahol visszatérő jelenségként tartják számon.

Egy egész város hallja

Először Amerikában és Szibériában hallották a morajlást, majd sorra érkeztek a beszámolók a világ különböző pontjairól. Kanadában, Ausztráliában, Angliában, Csehországban, sőt, még Budapesten is hallani vélték a zajt. 

A helyzet mégis egy angliai kisvárosban, Woodlandben a legrosszabb. 2011 tavasza óta a lakók szerint jellemzően éjfél körül jelentkezik a bizarr hang, és hajnali négy óra környékéig nem hal el. Sokszor még az üvegek, bútorok is rezonálnak, a zaj pedig fülsértővé válik. A kiváltó okot ebben nem sikerült felderíteni, az elektromos berendezéseket kizárták, erőmű vagy gyár pedig nincs a közelben.

Szintén 2011-ben, nyáron kezdődött egy hasonló jelenség a kanadai Windsor városában. Itt 2011 nyara óta annyira folyamatos és erős a rezonálás, hogy nagyon zavarja a lakók nyugalmát, álmatlan éjszakákat okozva nekik. A miniszterelnök kezdeményezésére tudósok kiderítették, hogy a hang egy michigani szigetről jön, de azt, hogy mi a forrása, ők sem tudták megállapítani. A connecticuti kisváros, East Haddam lakói mindig is együtt éltek az ismeretlen eredetű hangokkal, de ők a folyamatos zúgás helyett robbanásszerű zajokat hallanak. 

Mi lehet ez?

Hogy mi a magyarázat a különös hangokra, azt a tudósok is csak feltételezik. Szerintük ezek a természetből eredő morajok tulajdonképpen háttérzajok, amiket nem mindig hall az ember, mert elnyomják a mesterséges hangok - hiszen a világon sehol sincs teljes csend. Ám vannak, akiket a szakemberek válasza nem elégít ki.

Többen úgy vélik, a nyugtalanító morajlás a világvége közeledtét jelzi, és olyanok is vannak, akik földönkívüliek és a tervezett inváziójuknak tudják be a bizarr hangokat. Sokan a HAARP-rendszert okolják, de vallási teória is létezik, ami leginkább a fúvószenekar-szerű morajlásra vonatkozik: eszerint az isteni seregek angyalainak harsonáit lehet hallani.

Ezt is szeretjük