Teljesen más érzést tükrözhet ugyanaz a mimika: nem minden mosoly az, aminek látszik
A mosolygást minden kultúrában megértik, ám még abban is fontos különbséget felfedeztek fel.

hamis mosoly
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri azt a bizonyos mosolyt, amikor az utcán valaki ismerősbe ütközik. A száj sarkai felfelé görbülnek, a szemek környékén megjelennek kicsi szarkalábak vagy mosolyráncok, ezek a biztos jelei annak, hogy tényleg őszinte a mosoly. De valóban így van ez?

Talán nem. És mindez igaz a többi érzelemre is, amik megjelennek a mimikában. A pszichológusok megkérdőjelezték, hogy ezek valóban visszatükrözik-e a tényleges érzelmeket, vagy inkább valami más áll a háttérben. 

Az arckifejezések értelmezése

Az érzelemmel töltött arckifejezések jelzik az aktuális lelkiállapotot másoknak. Ám kutatók szerint ebből nem lehet megbízhatóan következtetni, sőt az új kutatás azt pedzegeti, hogy szinte sosem szabad kizárólag mások mimikájára hagyatkozni.

- A kérdés az, hogy az arckifejezésből tényleg mindig lehet-e az érzelmi állapotra következtetni - mondta Aleix Martinez, az Ohio Egyetem professzora. - A konklúzió pedig az, hogy nem.

A boldog emberek nem mászkálnak nagy mosollyal az arcukon egész nap, ahogy nincs feltétlenül borús ábrázata azoknak, akik szomorúak. Martinez, aki mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozik, beszélt az arcmimika algoritmusos kutatásának sikertelenségéről.

- Egyesek úgy tartják, hogy pusztán az arckifejezésekből meg tudják mondani egy bűnözőről, hogy valóban bűntettet követett el, vagy diákokról, hogy figyelnek-e az órákon, vagy sem, de a kutatás azt mutatja, hogy ezek mind csak találgatások. Nem lehet rájönni, és ami még rosszabb, még veszélyes is ebből következtetéseket levonni.

A veszély pedig abban rejlik, hogy nem veszik figyelembe a valódi érzéseket vagy indíttatásokat, amikből tévesen lehet megítélni képességeit vagy tetteit. Ám az arcszín változása mintegy indikátorként működik. - Az érzelmek átélése közben peptidek, hormonok szabadulnak fel az agyban, amik megváltoztatják a véráramlást, és az arc színe elváltozhat, ami már biztosabb képet mutat az érzelmekről. Még a testhelyzet is többet árul el, mint az arckifejezés - mondta a professzor.

A mosolygás jelentése kultúránként eltérhet

- Amerikában nagyon sokat mosolygunk, hogy barátságosnak tűnjünk. De más kultúrákban ez teljesen más jelent. Ha más országokban mindenkire rámosolyog az ember egy szupermarketben, tolakodásnak tűnhet. Lehet, hogy valakit megijeszt, vagy kap egy nagy pofont az illető - fejezte be gondolatát Martinez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Valószínűleg sokan már át is élhették, milyen az érzelmektől teljesen független arckifejezést felvenni, most kiderült, hogy a mesterséges intelligencia valószínűleg soha nem lesz képesek detektálni a mimika mögött megbúvó tartalmat. Egy korábbi kutatásban még az élvezet és a fájdalom kifejeződését sem tudta egyértelműen megkülönböztetni. Fontos ismerni a kontextust és a metakommunikációt, amik közelebb visznek a valósághoz.

Kár lenne tagadni az ember-csimpánz kapcsolatot: árulkodóak a fotók róluk és rólunk

A babáknak 52-fajta jelzését rögzítettek, aminek 90%-a megegyezik a csimpánzokéval. Mutatjuk, mennyire is hasonlít az ember a csimpánzokra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük