Kár lenne tagadni az ember-csimpánz kapcsolatot: árulkodóak a fotók róluk és rólunk
A St. Andrew Egyetem kutatói különböző kommunikációs formákat vizsgáltak csimpánzok és bonobók körében, és meglepő mértékű hasonlóságot fedeztek fel.

csimpánz gesztus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberszabású majmok közül a bonobók és a csimpánzok állnak legközelebb az emberhez. Az St. Andrew Egyetem kutatóinak elmélete szerint a majmok által jelenleg használt gesztikulációk hajdanán az ember ősi nyelvezetét képezték, és a mai napig látszik ez a szoros kapcsolat.

A gesztikulációk testbeszédhez és metanyelvi kommunikációs formákhoz tartoznak, melyek különálló jelentéssel bírnak. Az emberek körében kultúránként eltérhet egy-egy mozdulat szimbolikája, de az alapok a legtöbb nép körében megegyeznek.

Csimpánzok  kommunikációja

Az Earth oldalán megjelent tanulmány szerint a bonobók és a csimpánzok 90%-ban ugyanazt a gesztikulációs rendszert használják. Sőt, ezek a kommunikációs jelek evolúciós örökségek a majmok körében - beleértve az embereket is.

70 különböző jelzést különböztettek meg a csimpánzok körében, melyeket bevezettek az általuk létrehozott Majomszótárba. Később ezeket a gesztusokat egy kísérlet során a résztvevőknek különböző videóbejátszások formájában levetítették. A résztvevők 52%-a eltalálta a jelentéseket, sőt, bizonyos mozdulatokat 80%-ban tudták értelmezni. Egy korábbi tanulmányban 1-2 év közötti gyermekek kommunikációját vizsgálták meg. A babáknak 52-fajta jelzését rögzítettek, aminek 90%-a megegyezik a csimpánzokéval. Mutatjuk, mennyire is hasonlít az ember a csimpánzokra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük