A testbeszéd elmondja, ha a partner nem gondolja komolyan a kapcsolatot - Árulkodó jelek, melyekre érdemes odafigyelni

Egészen apró mozdulatok utalnak arra, hogy a másiknak nem túl mélyek az érzési, és nem tervez hosszú távra

beszelgeto par

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mimika, a gesztusok és a mozdulatok akaratlanul és tudattalanul is árulkodnak az ember érzéseiről, gondolatairól. Rengetegszer olyan mélyen rejtőző dolgokat mondhatnak el, amelyről az illető egyébként nem akarna beszélni. Ezért is fontos nem csupán a hivatalos eseményeken, mondjuk az állásinterjún, hanem a kezdődő párkapcsolatban is odafigyelni a partner testbeszédére.

A nonverbális jelek már az első néhány randevú vagy az első pár hét alatt leleplezhetik a másik érzelmeit, illetve szándékait a jövőt illetően. Ha a következőket tapasztalod, érdemes átgondolni a viszonyt, a szakértő szerint ugyanis ezek a mozzanatok arra utalnak, hogy nem gondolja komolyan a kapcsolatot, és nem tervez hosszú távra.

A testbeszéd jelzi, ha nem komolyak a szándékai

Ronald E. Riggio pszichológus elárulta, hogy a gesztusok szinte mindig előre jelzik a problémákat, ezért is fontos figyelni rájuk. Talán a legismertebb ezek közül a szemkontaktus hiánya. Ha valaki rejteget valamit, hazudik, vagy olyan emberrel beszél, aki iránt nem érdeklődik igazán, akkor kerüli a másik tekintetét. Azonban még emellett is van néhány apróság, ami komolytalan szándékra figyelmeztethet.

par beszelget otthon
Fotó: simonkr / Getty Images Hungary

Ezek közé tartozik az érintések számának ritkulása. A szakértő szerint a kézfogás, a gyengéd simogatás vagy az ölelés arról árulkodik, hogy a pár nem csupán testileg, de érzelmileg is közel áll egymáshoz, vágynak a másikra, így ha ezek elmaradnak vagy hiányoznak, esetleg a másik elhúzza magát, kissé megfeszül, ha párja hozzáér, az szintén komoly gondod jelezhet.

Emellett szintén érdemes arra is figyelni, hogy beszélgetés közben merre fordul a partner. Ha a felsőteste nem feléd néz, esetleg elfordítja, vagy lefelé hajtja a fejét, az érdektelenségre, a kötődés és az érzelmek hiányára utalhat. Ahogyan az is, ha a türelmetlenség jeleit mutatja: a gyors bólogatás, a láb állandó mozgatása, a kéz vagy a körmök piszkálása szintén intő jel lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mosoly, hang és aszimmetrikus mimika

Paul Ekman pszichológus szerint sokan úgy vélik, könnyedén felismerik az erőltetett mosolyt, ám a helyzet nem mindig egyértelmű. A legtöbben nem tudják ugyanis, hogy akkor nem őszinte a mimika, ha a szemek sarkai nem húzódnak fel egy kicsit, nem jelennek meg a környékükön a jellegzetes, apró ráncocskák. Ha csak a száj mozdul, akkor egyértelműen színlelt kedvességről, visszajelzésről van szó. 

Ronald E. Riggio hozzátette, az arc aszimmetriájára is érdemes odafigyelni. Amennyiben valaki valódi, mély érzelmeket táplál a másik iránt, és igazán kötődik hozzá, akkor a reakciói is árulkodnak erről: a mimika ebben az esetben az arc mindkét oldalát érinti, tehát például a száj nem csak jobbra húzódik enyhén mosolyra. Ha valaki igazán szerelmes, az arckifejezései a párjával való kommunikáció során lazák, őszinték, szimmetrikusak, és a legtöbbször pozitívak. A szemöldök felhúzása, a szemforgatás, a felfelé vagy oldalra nézés pedig pont az ellenkezőjéről mesél.

És ezeken kívül is van még egy apróság, ami a szakértő szerint az érzelmek indikátora lehet, ez pedig a hang. A túl enyhe, szelíd hangszín érdektelenséget jelez, a mély, szigorú hangnem pedig haragot.

Persze, ha egyszer-egyszer fordulnak elő a fenti jelek, az nem utal komoly problémára. Azonban ha igen gyakran tapasztalod őket, akkor érdemes átgondolni a kapcsolatot, és megejteni egy mélyebb beszélgetést a másikkal arról, hogy hogyan érez, mit gondol, mi bántja, illetve hogy valóban hosszú távúak-e a tervei. 

Az ölelések jelentése

Az, hogy a legtöbbször hogy öleli meg a párját a férfi, rengeteg mindent elárul a kapcsolatról. Sejtetheti, hogy erős a szerelem, de azt is, hogy kezdenek eltávolodni a felek, sőt a közelgő szakításra is figyelmeztethet. Persze nem minden esetben üzenik ugyanazt a különböző mozdulatok, de érdemes odafigyelni rájuk, és még időben észrevenni a problémákat.

Ezt is szeretjük