A testbeszéd elmondja, ha a partner nem gondolja komolyan a kapcsolatot - Árulkodó jelek, melyekre érdemes odafigyelni
Egészen apró mozdulatok utalnak arra, hogy a másiknak nem túl mélyek az érzési, és nem tervez hosszú távra

beszelgeto par
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mimika, a gesztusok és a mozdulatok akaratlanul és tudattalanul is árulkodnak az ember érzéseiről, gondolatairól. Rengetegszer olyan mélyen rejtőző dolgokat mondhatnak el, amelyről az illető egyébként nem akarna beszélni. Ezért is fontos nem csupán a hivatalos eseményeken, mondjuk az állásinterjún, hanem a kezdődő párkapcsolatban is odafigyelni a partner testbeszédére.

A nonverbális jelek már az első néhány randevú vagy az első pár hét alatt leleplezhetik a másik érzelmeit, illetve szándékait a jövőt illetően. Ha a következőket tapasztalod, érdemes átgondolni a viszonyt, a szakértő szerint ugyanis ezek a mozzanatok arra utalnak, hogy nem gondolja komolyan a kapcsolatot, és nem tervez hosszú távra.

A testbeszéd jelzi, ha nem komolyak a szándékai

Ronald E. Riggio pszichológus elárulta, hogy a gesztusok szinte mindig előre jelzik a problémákat, ezért is fontos figyelni rájuk. Talán a legismertebb ezek közül a szemkontaktus hiánya. Ha valaki rejteget valamit, hazudik, vagy olyan emberrel beszél, aki iránt nem érdeklődik igazán, akkor kerüli a másik tekintetét. Azonban még emellett is van néhány apróság, ami komolytalan szándékra figyelmeztethet.

par beszelget otthon
Fotó: simonkr / Getty Images Hungary

Ezek közé tartozik az érintések számának ritkulása. A szakértő szerint a kézfogás, a gyengéd simogatás vagy az ölelés arról árulkodik, hogy a pár nem csupán testileg, de érzelmileg is közel áll egymáshoz, vágynak a másikra, így ha ezek elmaradnak vagy hiányoznak, esetleg a másik elhúzza magát, kissé megfeszül, ha párja hozzáér, az szintén komoly gondod jelezhet.

Emellett szintén érdemes arra is figyelni, hogy beszélgetés közben merre fordul a partner. Ha a felsőteste nem feléd néz, esetleg elfordítja, vagy lefelé hajtja a fejét, az érdektelenségre, a kötődés és az érzelmek hiányára utalhat. Ahogyan az is, ha a türelmetlenség jeleit mutatja: a gyors bólogatás, a láb állandó mozgatása, a kéz vagy a körmök piszkálása szintén intő jel lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mosoly, hang és aszimmetrikus mimika

Paul Ekman pszichológus szerint sokan úgy vélik, könnyedén felismerik az erőltetett mosolyt, ám a helyzet nem mindig egyértelmű. A legtöbben nem tudják ugyanis, hogy akkor nem őszinte a mimika, ha a szemek sarkai nem húzódnak fel egy kicsit, nem jelennek meg a környékükön a jellegzetes, apró ráncocskák. Ha csak a száj mozdul, akkor egyértelműen színlelt kedvességről, visszajelzésről van szó. 

Ronald E. Riggio hozzátette, az arc aszimmetriájára is érdemes odafigyelni. Amennyiben valaki valódi, mély érzelmeket táplál a másik iránt, és igazán kötődik hozzá, akkor a reakciói is árulkodnak erről: a mimika ebben az esetben az arc mindkét oldalát érinti, tehát például a száj nem csak jobbra húzódik enyhén mosolyra. Ha valaki igazán szerelmes, az arckifejezései a párjával való kommunikáció során lazák, őszinték, szimmetrikusak, és a legtöbbször pozitívak. A szemöldök felhúzása, a szemforgatás, a felfelé vagy oldalra nézés pedig pont az ellenkezőjéről mesél.

És ezeken kívül is van még egy apróság, ami a szakértő szerint az érzelmek indikátora lehet, ez pedig a hang. A túl enyhe, szelíd hangszín érdektelenséget jelez, a mély, szigorú hangnem pedig haragot.

Persze, ha egyszer-egyszer fordulnak elő a fenti jelek, az nem utal komoly problémára. Azonban ha igen gyakran tapasztalod őket, akkor érdemes átgondolni a kapcsolatot, és megejteni egy mélyebb beszélgetést a másikkal arról, hogy hogyan érez, mit gondol, mi bántja, illetve hogy valóban hosszú távúak-e a tervei. 

Az ölelések jelentése

Az, hogy a legtöbbször hogy öleli meg a párját a férfi, rengeteg mindent elárul a kapcsolatról. Sejtetheti, hogy erős a szerelem, de azt is, hogy kezdenek eltávolodni a felek, sőt a közelgő szakításra is figyelmeztethet. Persze nem minden esetben üzenik ugyanazt a különböző mozdulatok, de érdemes odafigyelni rájuk, és még időben észrevenni a problémákat.

Ezt is szeretjük