Mostantól bárki megnézheti a világ legrégebbi csillagtérképét
A bronzkorból származó, 3600 éves korongot most az érdeklődők is megtekinthetik.

csillagterkep
beauty and style
Top olvasott cikkek

A British Museumban állítják ki a Nebrai korongot, amelyet a világ legrégibb csillagtérképeként is emlegetnek - közölte a BBC News. A bronzkorból származó, 3600 éves korong, amelyet a németországi Nebra közelében találtak, egyes tudósok szerint asztronómiai eszköz lehetett, mások szerint az égbolt legkorábbi ábrázolása. Az 1999-ben megtalált korongot azonban mindenképpen a 20. század legfontosabb régészeti leletei között tartják számon.

A kékeszöld patinájú Nebrai korong körülbelül 30 centiméter átmérőjű, aranyszínű díszítő szimbólumai a Napot, a Holdat, a csillagokat, a napfordulókat és más kozmikus jelenségeket ábrázolnak. Az UNESCO világemlékezet-listáján is szereplő korong egyedülálló betekintést nyújt az emberiség korai égboltról szerzett ismereteibe.

A lelet a hallei Őstörténeti Múzeum gyűjteményének része, és először fordul elő, hogy egy külföldi múzeumnak kölcsönadják. A londoni British Museumban a jövőre megnyíló Stonehenge-kiállításon szerepel majd. A Stonehenge eredeti célja továbbra is rejtély, de az i. e. 2500 körül köralakban elrendezett kőtömbökből készített építmény a Nap mozgásához igazodik. A Napot és a napfordulókat a Nebrai korongon található szimbólumok is megjelenítik, és a szakértők úgy vélik, hogy a Nap központi szerepet játszott az észak-európai bronzkori vallásban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A korszak szakértője, Miranda Aldhouse-Green régészprofesszor szerint a Nebrai korongon található szimbólumok egy egész Európára kiterjedő hitrendszerre utalnak, amelyben az emberek az égboltot, a Napot és a Holdat imádták, és ennek jegyében készült építményeiket a napfelkeltéhez vagy a holdfelkeltéhez igazították. A Nebrai korongot kardok, fejszék és más bronzkori tárgyak társaságában találták meg illegális kincsvadászok, és később egy rendőri akció során került elő. A Stonehenge világa című kiállítás február 17. és július 17. között látogatható a British Museumban.

Fotók: Wikipedia

Ingyenesen látogathatják a családok Budapest legjobb múzeumait

Az ország legjobb múzeumaiba minden hónapban ingyen is bemehetnek a családok.

Ezt is szeretjük