Lenyűgöző leletre bukkantak Izraelben: további meglepetéseket tartogathat a térség
Különleges, 3500 éves lépcsősort találtak az észak-izraeli Hacorban.

regeszet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ókori kánaáni palotához vezető impozáns lépcsősort tártak fel Hacorban, Észak-Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán. A különleges, lenyűgöző lépcsők azt sugallják, hogy további gazdag leletek feltárására lehet számítani - közölték a lappal a jeruzsálemi Héber Egyetem régészei a hacori uralkodó palotájának főbejáratához vezető 3500 éves lépcsők alapján.

A galileai Tel Hacor nemzeti parkban már harminc éve folytatnak ásatásokat, jelenleg Amnon Ben-Zur professzor és Sulamit Becher vezetésével, és korábban már feltárták az uralkodói palota jelentős részét. A kutatók úgy vélik, hogy az idén megtalált, az udvarból a palotához vezető négy és fél méter széles, bazalttömbökből készült lépcsősorok páratlanok ebben a korban és ebben a térségben.

Több lépcső is rejtőzhet a térségben

Eddig hét lépcsőfokot tártak fel, de továbbiak rejtőzködhetnek nyugat felé a föld alatt. A palota falai két méter magasan maradtak fenn, túlélve az egész várost egykor elpusztító hatalmas tűzvészt, amelyet a honfoglaló zsidó törzsek okoztak, és amelyet a Biblia is leír. - Akkor visszafordult Józsué, elfoglalta Hácórt, királyát pedig megölte karddal. Mindezeknek a királyságoknak korábban Hácór állt az élén. Kardélre hányta, kiirtotta minden lakosát, nem maradt életben senki sem: Hácórt pedig fölperzselte - áll Józsué könyvének 11. fejezetében.

lepcso-izrael

- A Hacorban fellelt lépcsők ismét megmutatják, hogy volt Hacor és az összes többi bibliai helyszín is - nyilatkozta az Izrael-díjas régész, Ben-Zur professzor. - A napvilágra került lépcsők rávilágítanak a palota nagyságára. A kánaánita Hacor a Földközi-tenger déli medencéjének hatalmas városa volt, és noha már tudtuk, hogy a palota komoly építészeti fontossággal bír, ez az egyedülálló és lenyűgöző lépcsősor annyira különleges, hogy további kimagasló leletekre kell számítani - tette hozzá.

Az idei ásatási szezont mintegy kilencven ember segítette, köztük a jeruzsálemi egyetem régészeti intézetének diákjai, egy Franciaországból érkezett diákcsoport, civil katonai szolgálatot végző lányok, a hadseregre készülő fiatal önkéntesek, Angliából, Németországból, Spanyolországból, Ausztráliából és Kínából érkezett önkéntesek, akiknek többsége már visszatérő vendégként vett részt a feltárásokon.

További kincsekre leltek

A palota már napvilágra került részein más rendkívül fontos leletekre is bukkantak, mint például egyiptomi szkarabeuszokra, mintegy negyven hatalmas tárolóedényre, amelyek nagy mennyiségű tárolókapacitásról tanúskodnak, számos bazaltedényre, a palota műhelyeiben használt nyersanyagokra és négy királyi feliratra. Hármat közülük egyiptomi hieroglifákkal, a negyediket pedig akkád nyelven írták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül két egyiptomi szobrot is találtak az elmúlt években. Egyikük az i. e. 2500 évvel ezelőtt uralkodó Menkauré egyiptomi fáraó szfinxtöredéke, a másik pedig egy Nebpu nevű, az i. e. 18-19. században élt egyiptomi tisztviselő szobortöredéke volt. Ez utóbbi a legnagyobb eddig megtalált egyiptomi szobor, amelyet magánemberről mintáztak az i. e. második évezredben.

A következő ásatási szezonban a palota további részeinek feltárását tervezik. Hacornak az eddig megtalált tárgyak és írott szövegek szerint egyértelműen bizonyított kulturális és kereskedelmi kapcsolata volt Egyiptommal és Babilonnal. Tel Hacor Izrael legnagyobb és legjelentősebb bibliai dombja, melyet az UNESCO világörökségi helyszínnek nyilvánított. Elfoglalása Józsué vezetésével megnyitotta Izrael törzsei előtt az utat Izrael földjének elfoglalásához, és kutatása kulcsfontosságú a bibliai történetírás megbízhatóságának vizsgálatához.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Emberi csontokat is találtak az aggteleki barlangban

Közös ásatást végzett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és az ELTE Régészettudományi Intézet az aggteleki Baradla-barlangban. A régészeti feltárás során középső újkőkori használati tárgyakra és emberi csontokra bukkantak, valamint előkerült egy i. e. 15-14. századból származó késő bronzkori leletegyüttes is.

Ezt is szeretjük