Őskőkori gyerek ujjlenyomatát őrizte meg az Anyaistennő szobra - Ez a legrégibb kerámiaalkotás

A szobrocska 29-25 ezer éve, az őskőkorban készült.

cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Végigfut az ember hátán a hideg, ha belegondol: egy közel 30 ezer évvel ezelőtt élt, tíz év körüli gyerek ujjlenyomatát őrizte meg a dolni Vénusz vagy Dolní Věstonice-i Vénusz.

A korai szobrok egyszerűek voltak, elég a nagyon ismert willendorfi Vénuszra gondolni, és nagyon lényegre törőek, a termékenységet ünneplik.

Ősrégi alkotás

A termékenységszobrocska egy tűzhelyből, két darabban került elő a morvaországi  Dolní  Věstonice és Pavlov közt elterülő őskori lelőhelyen.  Karel Absolon és csapata talált rá 1925-ben.  11,5 cm magas, csípője 4,3 cm széles. A női külső nemi jellegzetességek erőteljesen ábrázoltak, ami termékenységet hivatott jelképezni.  A szobrocska az első kerámiaalkotásként van számon tartva.

 

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük