Különleges dologra tanították be a kutyákat: tudományos áttörést hozhat a módszer

Kutyákat használnak régészeti leletek feltárására horvát archeológusok.

nemetjuhasz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különleges kiképzésben részt vett kutyákat használnak horvát archeológusok régészeti leletek feltárására, amelyet tanulmányban is bemutattak a Journal of Archaeological Method and Theory című tudományos folyóiratban. A három belgajuhász, Panda, Sattwe, Mali és egy német juhászkutya, Arwen, öt időszámításunk előtti 8. századi sírhelyet szagolt ki, és észlelt korábban feltárt sírokat is 2015 óta Drvisica és Karlobag településeken, a horvát tengerparthoz közeli Velebit-hegységben.

Vedrana Glavas, a zárai - Zadar - régészeti kutatások vezetője és Adrea Pintar, a horvát hegyimentő szolgálat - HGSS - nyomkereső kutyáinak kiképzője a régészeti leletek felfedezéséről írt tanulmányukban elsőként számoltak be olyan kutyákról, amelyeket biológiai detektorokként használnak a régészetben. Drvisica településen öt feltárt sírból négyben találtak emberi maradványokat, ezeket szénizotópos kormeghatározással és régészeti leletanyag-elemzéssel az időszámítás előtti 8. és 1. századra datálják a régészek.

A leleteket úgynevezett vak keresés és kétszeres vak keresés módszerrel fedezték fel. A vak keresésnél a kutyák és a vezetőik nem tudják, hol a sír, a régészek vezetője azonban feltételezi azt. Míg a kétszeres vak keresésénél senki sem tudja, hol kell keresni. A sírhely nem látható a föld felszínén, és nem lehet tudni, merre találhatók a nyomra vezető szagok. A kutyákat minden esetben megszokott sorrend nélkül, véletlenszerűen engedik a vizsgált területre.

A kutatások megmutatták, hogy a különleges kiképzésben részt vett kutyák akkor is kiszagolják az emberi maradványokat, ha azok nagyon kis mennyiségben vannak a feltárandó területen, ez esetben a 3000 éveseket is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A régészet vezetője szerint a meszes talajnak köszönhető az, hogy megmaradtak a szagok. A kutyák a szagot követik, de nem azonosítják a holttest pontos helyét, ezért elemezni kell a munkájukat, és figyelembe kell venni a különböző geológiai adottságokat - hangsúlyozta a kutató. Bűnügyek feltárásban már mindennapos az emberi maradványokat kereső kutyák használata, de nem gyakori, hogy az ilyen kutyákat történelmi sírok detektálásra használják - írták a kutatók.

A képek illusztrációk. Forrás: Getty Images

Különös dolgot talált a puli bundájában a gazdi

Egy ausztrál gazdi épp két kutyáját, Hugót és Katót sétáltatta, amikor arra lett figyelmes, hogy utóbbi kissé nyugtalan, mintha zavarná valami. Ahogy jobban szemügyre vette a pulit, rá is döbbent, hogy mi volt az izgalom tárgya.

Ezt is szeretjük