Rák, túlsúly, elsavasodás ellen
Életmentő csodaszerek és a rideg valóság
Jótékony hatásukról ódákat zengenek, ám a szakértők másképp vélekednek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a mindennapokat valamilyen egészségügyi probléma nehezíti meg, és a hagyományos megoldások nem vezettek eredményre, a különleges hatóanyagokat tartalmazó csodaszerek között is szét lehet nézni. Többségük látványos, minőségi és gyors változásokkal kecsegtet, ha pedig a használatuk mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, akkor egyszerű azzal nyugtázni a dolgot, hogy semmilyen szer nem hathat mindenkire egyformán.

Ezek a készítmények tényleg csodaszerek, vagy egyszerűen csak kitűnő marketingtevékenységről van szó? Ezúttal három közkedvelt csodaszert vettünk górcső alá, és megnéztük, hogyan is vélekednek róluk a szakértők.

Rák és elsavasodás ellen

A Miracle Mineral Solution nevű csodaszer a kohász, aranyásó és kémikus, a ma már közel nyolcvanéves Jim Humble nevéhez köthető. Eredetileg egy dél-afrikai kutatás során kísérletezte ki a malária ellen hatásos egészségügyi italt, melyet tovább fejlesztve egy olyan elegyet állított elő, amivel olyan súlyos betegségekkel szemben lehet javulást elérni, mint az AIDS, a hepatitis és a rákos megbetegedések, ugyanakkor nagyon jó eredményt ígér elsavasodás esetén is.

Hatásmechanizmusának főszereplője a 28 -os nátrium-klorit - NaClO2 - és a citromsav, melyek együtt klór-dioxidot - ClO2 - hoznak létre. Ennek előnye, hogy az antibiotikumokkal szemben megakadályozza a kórokozók mutációját, továbbá kiváló fertőtlenítő hatással rendelkezik - az MMS ismertetője szerint.

Az ÁNTSZ sem javasolja

Az elmúlt napokban az ÁNTSZ felhívást tett közzé, miszerint nem javasolt az MMS cseppek használata, hiszen több országban jelentkeztek már az egészségre káros hatásai. A NaClO2 és a ClO2 tényleg rendelkezik antimikrobiális hatásokkal - tehát valóban képes elpusztítani vagy inaktívvá tenni a mikrobákat, ám ezeket a vegyületeket csak a vegyipar és az élelmiszeripar bizonyos területein lehet biztonsággal használni, többek között fertőtlenítőként.

Étrend-kiegészítőként való használata nincs szabályozva, sem engedélyezve, orvosilag pedig nincs dokumentálva, hogy bármely súlyos betegség ellenszere lehetne. A szervezetbe kerülve az említett anyagok oxidatív stressz kiváltásával károsítják a sejteket, köztük a vörösvértesteket is. A termék fogyasztása hasmenéssel, hányással járhat, súlyos esetben akár veseelégtelenséget okozhat.

Anyagcsere-pörgető szer fogyni vágyóknak

A Metabol fogyókúrás táplálékkiegészítő, melyet olyan diétázóknak javasolnak, akik a szigorú étrend, a rendszeres testmozgás és az alacsony kalóriatartalmú ételek mellett sem tudják elérni a vágyott testtömeget. A tabletta szedése mindehhez hozzásegít, hiszen készítői szerint a fenti problémák okozója minden esetben a szervezet lelassult anyagcseréje, melynek működéséért a pajzsmirigy a felelős.

Fogyókúrás hatását a bevitt jód révén éri el. A jód fokozza a pajzsmirigy működését, ami képes felgyorsítani az anyagcsere-folyamatokat, így növekedhet a zsírégetés mértéke is.

A szakértők szerint nem hatékony

A szakértők szerint a készítmény mindössze a diéta betartásához nyújthat segítséget, tényleges súlycsökkenést nem lehet elérni általa.

A jódtartalom pajzsmirigyre gyakorolt hatása komoly rizikófaktor, hiszen az egészségesen működő szerv fokozottabb stimulálása magas vérnyomáshoz, szapora szívveréshez és hajhulláshoz vezethet, az anyagcsere-folyamatok felgyorsítása pedig visszafordíthatatlanná is válhat.

Kúraszerűen a gyógyíthatatlan betegségek ellen

A CoD fitoterápiás rendszer az őserdő erejeként is ismertté vált, hiszen az onnan származó, a törzsek által is használt növények hatóanyagaira épít, egészen pontosan háromféle növény kéregdrogjára.

A kúraszerű alkalmazás eredménye, hogy a súlyos tünetek csökkennek, a rákos megbetegedések pedig a múlté lesznek. Amellett, hogy minden ráktípus esetén sikerrel alkalmazható a tea, többek között az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a HPV, valamint Hepatitis-C ellen is hatásos.

Elemzések cáfolják a hatását

A készítménnyel kapcsolatban a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézete adott ki egy elemzést, mely több pontban is megcáfolja a tea rákellenes irányultságát, és rizikófaktorként említi a tea pontos összetételének homályos ismeretét is. Orvosilag hiteles dokumentációk, hivatkozások a hatásmechanizmus alátámasztására nem léteznek, a terjesztése pedig a gyógyszerforgalmazás keretein kívül történik.

Ezt is szeretjük