3 elborzasztó tény az AIDS-ről
Az 1980-as években mindenki az AIDS-től rettegett, ma a daganatos megbetegedésektől félnek. Pedig a vírus ma is szedi áldozatait.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy-két évtizeddel ezelőtt a halálos kór, az AIDS terjedése szinte világméretű pánikot keltett. A HIV-vírussal való fertőzéstől az is rettegett, akinél a legcsekélyebb kockázat sem állt fenn arra, hogy elkapja.

A pánik aztán lassan csitulni látszott, mára pedig az AIDS helyett a HPV-től és a ráktól félnek a legtöbben. Pedig az ördög, jelen esetben az AIDS, nem alszik.

Egyre több megbetegedés

Hatalmas tévhit, hogy az AIDS veszélye mind Európában, mind az Egyesült Államokban megszűnt. Ezt többnyire az a tény táplálja, hogy a segélyszervezetek támogatottsága egyre csökken, és az 1980-as évek végi AIDS-hisztériát közömbösség váltotta fel az 1990-es évek közepétől.

Csakhogy Németországban például évről évre több, mint 600 ember hal meg AIDS-ben. A HIV-fertőzöttek 20%-ának állapota gyógyszeres kezeléssel már nem javítható, egyes kórokozók pedig a legújabb terápiákkal szemben is ellenállóak. A helyzet tehát egyre romlik. A WHO és az Egyesült Nemzetek AIDS-szervezetének - UNAIDS - számai alapján 2002-ben világszerte több mint hárommillió, a járvány kitörése óta pedig több mint 26 millió ember halt meg a betegségben.

Dél-Afrika GDP-jének 17%-át költik az AIDS-re

Afrikában a Szaharától délre eső országokat sújtja a legjobban a HIV-vírus. Az újabb fertőzések, megbetegedések és halálos esetek körülbelül háromnegyedét ezekből a régiókból jelzik. Botswanában, Namíbiában, Zimbabwében és Dél-Afrikában a 15 és 49 év közöttiek már 30%-a HIV-pozitív - Botswanában a lakosság 38,8%-a, Zimbabwében 33,7%-a. Ezekben az országokban sok ezer bizonytalan jövőjű AIDS-árva nő fel.

A betegség ma hatalmas fenyegetést jelent a már amúgy is szegény országok gazdaságának. A WHO becslései szerint a járvány évente 0,3-0,5%-kal csökkenti Dél-Afrika gazdasági növekedését. Megjósolták, hogy a bruttó hazai össztermék - GDP - 2010-ben 17%-kal lesz alacsonyabb. Még Botswanában is, mely valamivel tehetősebb, mint a többi dél-afrikai ország, mintegy 20%-kal terheli az AIDS-járvány az államháztartást.

A fekete kontinens AIDS-ben hal meg

2003-ban ötmillió új fertőzést regisztráltak világszerte, a hivatalos adatok szerint pedig 42 millió ember hordozza magában a HIV-vírust. A WHO és az UNAIDS megállapította, hogy a Szahara déli régiója most is az AIDS által leginkább sújtott terület. Becslések szerint ott 2003 decembere óta 25-28 millió ember fertőződött meg a vírussal - ez a 15 és 49 év közötti lakosság 8%-át jelenti -, abban az évben pedig csak Dél-Afrikában 2,3 millióan haltak meg a fertőzés következményei miatt.
A számok világszerte magasabbak, mint a WHO 1991. évi becslései, az ENSZ adatai szerint mindez pedig azt jelenti, hogy az elkövetkezendő években Afrika népességének fele meghal majd az AIDS következtében.

42 millióan hordozzák magukban a vírust ma is

Ma már rengeteg új gyógyszer létezik, mely késlelteti a betegség kitörését. Időközben ráadásul az is ismertté vált, hogy nem törvényszerű az azonnali halálos ítélet, hiszen egyes fertőzötteknél az AIDS krónikus betegség tüneteit veszi fel.

Némi reményre okot ad továbbá, hogy Afrikában is vannak elszigetelt régiók, ahol továbbra is viszonylag alacsony a fertőzési ráta, vagy csökken az új fertőzések száma. Mauritániában például a felnőtt lakosságnak 1%-a HIV-pozitív, Szenegálban és Ugandában pedig az úgynevezett megelőző programok arattak nagy sikert: az ugandai fővárosban, Kampalában a fertőzöttek száma 8%-ra csökkent.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Az egyes országokban lévő stabil vagy akár csökkenő fertőzési arány azonban csak feltételesen ad okot a reményre, mert a fertőzöttek és a betegek száma még mindig nagyon magas. A becslések szerint ma világszerte 42 millióan élik úgy mindennapjaikat, hogy magukban hordozzák az AIDS kórokozóját, a HIV-vírust.

Cikkünk megírásában Werner Bartens Orvosi tévhitek lexikona című könyve segített.

OLVASD EL EZT IS!

folyam
  • történelem
  • természeti katasztrófa

A történelem legpusztítóbb vulkánkitörései

Ezt is szeretjük