Hihetetlen fotók! Épületek tucatjai a levegőben

A legpusztítóbb hurrikánok

A természet erejéről talán a legjobban a hurrikánok pusztítása árulkodik. Íme, néhány bizonyíték!

Egy gyenge szellő életmentő lehet a legnagyobb kánikulában - ugyanaz tízezerszer nagyobb sebességgel már elpusztít mindent, ami csak az útjába kerül. A hurrikánok előtt nincs akadály: fákat képesek kidönteni, autókat emelnek a levegőbe, sőt, akár épületeket is magukkal visznek. Amilyen váratlanul érkeznek, olyan gyorsan is távoznak - pusztaságot és halottakat maguk után hagyva. A tomboló viharok ellen szinte felkészülni sem lehet, az egyetlen megoldás a menekülés.

Az 1900-as galvestoni hurrikán

Texas, 1900. szeptember 8. - több mint 8 ezer halott

Az amerikai történelem legsötétebb retteneteként tartják számon azt a pusztítást, amit a hurrikán okozott. A hurrikán Cape Verde környékén kelt életre, Afrika partjainál, keresztülment az Atlanti-óceánon, a Karib-tengeren, aztán egyenesen Galvestont vette célba.

A város könnyű célpont volt, hiszen a tenger felőli oldala teljesen védtelen. A vihar óránként 200 kilométeres sebességű szelekkel rontott a városra. Úgy becsülik, hogy a 24 órán keresztül tomboló vihar során 2 milliárd tonna eső hullott Galvestonra. Különösen tragikus, hogy a vihar összedöntött egy árvaházat, ahol mindenki meghalt, minden gyermek és nővér.

A vihart követően Galveston polgármestere hadiállapotot hirdetett ki - a várost megszálló fosztogató hordákkal a több száz besorozott katona foglalkozott. Több mint 250 tolvajt lőttek le, sokuknak tele volt a zsebe ujjakkal, melyeken gyűrű volt. Galveston városa kriptára hasonlított: holttestek hevertek az utcán, a még álló parti házakban, holttestek áztak a város utcáin álló vízben - azt mondják, Galveston népességének harmada veszett oda. Az öngyilkosságok száma drámai mértékben megugrott a vihart követően.

Egy gát hiányzott
A pusztítás elkerülhető lett volna: a védőgát építésének gondolata már az 1900-as hurrikán előtt felmerült, de aztán nem készült el, mivel a legtöbben fölöslegesnek ítélték. Ma már van Galvestonnak védőgátja.

Az 1974-es hondurasi Fifi hurrikán

Közép-Amerika, 1974. szeptember 18-20. - 10 ezer halott

A hurrikán utáni Honduras-ban készült képek között az egyik legmegdöbbentőbb egy apró faházat ábrázol, olyat, amiből számtalan található szerte az elszegényedett országban. A fényképen nem az a legmeghökkentőbb, hogy a ház túlélte a Fifi hurrikánt. Ami meghökkenti az embert, az a ház helye: a hurrikán nemcsak felkapta a házat, ahogy tucatnyi más épülettel tette, hanem magával sodorta, majd érintetlenül le is rakta - egy híd közepére.

A világ 15 legbizarrabb természeti formája

Nézegess képeket!

Elolvasom

A CIA World Factbook Honduras-t a nyugati félteke egyik legszegényebb országának nevezi, világos, hogy egy nagyobb természeti katasztrófa komolyan képes megrázni az országot. A Fifi hurrikán 10 ezer embert ölt meg, 60 ezer ember otthonát semmisítette meg, valamint az ország mezőgazdaságának 60%-át. Súlyos veszteségeket okozott Chomolában: a város népességének fele, 6000 ember elpusztult, és gyakorlatilag minden ház összedőlt a városban. A Fifi szeleinek mért sebessége 180 kilométer volt óránként. A hurrikán után segélyek érkeztek az országba, de az újjáépítés lassú volt, és gátolta a kormányzati korrupció, a segélyalapokkal való visszaélés is. A Fifi hurrikán lecke lehetett volna Honduras-nak, legfőképpen azért, mert néhány évtized múlva egy még pusztítóbb követte.

A legpusztítóbb közép-amerikai hurrikán, a Mitch

Közép-Amerika, 1998. október 26 - november 5. - 18 323 halott

Honduras a Fifi hurrikán után nem sokkal a fő célpontjává vált a Mitch hurrikánnak is. A rendkívül ritka, ötös fokozatú, pusztító vihar egyetlen nap alatt 50 évvel vetette vissza az egyébként is szegény országot. Honduras-ban a Mitch 14 ezer embert ölt meg, 21 városban okozott katasztrofális károkat, több százezer otthont tett a földdel egyenlővé, a termés 75%-át tönkretette. Honduras-ban csaknem az összes közutat és hidat megrongálta vagy megsemmisítette az óránként 280 kilométeres sebességű szeleket hozó vihar, és olyan pusztítást végzett, melyet az USA Today bibliai jellegűnek nevezett.

A hondurasi partok mentén fekvő szigeteken például sok ház cölöpökön állt. Ahogy az várható, igen kevés maradt meg a Mitch távozása után.

A Mitch példátlan esőzéseket is hozott. A víz fellazította a termékeny talajt, sárfolyamokat, földcsuszamlásokat idézett elő, melyek egész városokat sodortak el, és mindent - embert, állatot, épületeket -, ami csak az útjukba akadt. A vihar után a segélycsapatok halottak százait ásták elő a sárból. Hamarosan aztán a fertőzések jelentették a legnagyobb problémát a kormányok és a túlélők számára. Hatalmas mennyiségű fertőzött víz volt mindenütt, tele szúnyoggal, melyek maláriát, trópusi lázat, sárgalázat terjesztettek. Kolera- és tífuszjárvány tört ki, az ivóvízhiány hamar kritikussá vált.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

De beszámoltak tömeges légzési és szemproblémákról, illetve lábgombásodásról, mely a sárral való mezítlábas érintkezésnek volt köszönhető. Eltérő adatok vannak arról, hányan maradtak hajlék nélkül a hurrikán után. A számok 1,5 millió és 3 millió között változnak, de ez mindenképpen tömegeket jelent, százezreket, minden városban.

Fotó: rrdc.com

Cikkünk megírásában Stephen J. Spignesi 100 katasztrófa című könyve segített.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük