4 magyar találmány, ami előrevitte a világot

Tudtad, hogy magyar mérnöknek köszönhetjük a repülést? És, hogy búcsút inthetünk az injekcióknak egy magyar tudós jóvoltából?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarok a kezdetektől fogva híresek voltak találékonyságukról, nem csoda hát, hogy a mai napig évente több száz találmányt szabadalmaztatnak csak hazánkban.

Természetesen ahhoz, hogy egy ötletből korszakalkotó találmány szülessen, nem elég a kreativitás: tudásra is szükség van. A következő tudósok egyikben sem szenvedtek hiányt, erre pedig a legjobb bizonyíték az a négy találmány, amelynek igen sokat köszönhet az emberiség.

A helikoptertől a szuperszonikus repülésig

Kármán Tódor

A helikoptert mindenki ismeri, azt azonban talán már kevesen tudják, hogy egy magyar mérnöknek, Kármán Tódornak köszönhetjük a létét.

Szőllőskislaki Kármán Tódor gépészmérnök, a szuperszonikus repülés atyja 1881-ben született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát, majd röviddel ezután a Ganz Rt. elnöke lett. Németországi tanulmányútjai és az első világháború - után, 1917-ben Bécsben kezdett dolgozni, és itt fejlesztette ki a világ első helikopterét is, a PKZ-t, amely meglepő mozgékonyságának köszönhetően forradalmasította a légi közlekedést.
A helikopter feltalálása mellett Kármán aktív szerepet vállalt a rakéták megalkotásában, és az űrkutatás terén is jelentős eredményeket ért el. Munkásságának elismeréseként 1962-ben John F. Kennedytől átvehette a National Medal of Science kitüntetést.

Szintetikus gyógyszerek

Richter Gedeon

A szintetikus gyógyszerek megjelenése mérföldkőnek számított a gyógyászat terén, létüket pedig nem másnak köszönhetjük, mint Richter Gedeonnak, a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének.

Fotó: www.richter.hu

Richter Gedeon az elsők között ismerte fel, mekkora jelentőséggel is bírnak a szintetikus vegyületek a gyógyítás folyamatában - addig még a külföldi gyógyszergyárak is kizárólag növényi kivonatokból állítottak elő gyógyszereket.

A kiváló tudós 1872-ben született Ecséden. 1895-ben a Budapesti Tudományegyetemen - ma Eötvös Loránd Tudományegyetem - végzett gyógyszerészként, majd az ezt követő években külföldi utak során tanulmányozta a gyógyszertárak és a gyógyszergyárak munkáját.

Hazatérése után, 1907-ben építette fel az első hazai gyógyszergyárat Kőbányán. Már az első világháború kitöréséig 24 gyógyszert szabadalmaztatott, első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvesevelőhormon-kivonatot, a Tonogen Suprarenalét pedig ma is használják a gyógyászatban.

A színes televízió, a televíziózás mérföldköve

Goldmark Péter Károly

Az élethű színes kép megjelenése, a színes televízió megalkotása Goldmark Péter Károly mérnök-fizikus nevéhez fűződik.

Fotó: Bettmann/Corbis

Az 1906-ban Budapesten született tudós már középiskolás korában lenyűgözte tanárait a fizika terén szerzett tudásával. Amikor 1920-ban családja Bécsbe emigrált, az ottani Műszaki Egyetemen kezdte meg tanulmányait, amelyeket hamarosan Berlinben folytatott. Nagy érdeklődést mutatott az akkor még gyerekcipőben járó televíziózás iránt. Figyelemmel követte a BBC-ben folytatott kísérleteket, melyek nyomán 1926-ban megalkotta azt a berendezést, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén már sikerült képet megjelenítenie - mindezt meglepően fiatalon, mindössze húsz évesen.

Kutatásait Amerikában folytatta, de felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel, és az elektronikus képcsöves televízió felé fordult: a világ első színes televízióját 1940. szeptember 4-én mutatta be. Munkásságát 71 éves korában National Medal of Science díjjal jutalmazták, amelyet az akkori elnöktől, Jimmy Cartertől vehetett át.

A tű nélküli oltókészülék

Lindmayer István

A tű nélküli oltókészülék, amely többek között az inzulin adagolását is megkönnyíti majd a cukorbetegeknek - várhatóan már idén -, a magyar születésű mérnök, Lindmayer István nevéhez fűződik. Lindmayer István 1975-ben emigrált Kanadába. Gépészmérnökként már fiatalon nagy érdeklődést mutatott a finommechanika és az orvosi műszerek iránt, jelenleg pedig több mint húsz szabadalmaztatott találmány kapcsolódik a nevéhez.

Ezek közül talán a legjelentősebb a tű nélküli oltókészülék, amelynek titka a nagy sebesség: a hatóanyag 400 km/h sebességgel lövell ki a patronból, így az oltóanyag beadása alig fél másodpercet vesz igénybe. A művelet teljes mértékben fájdalommentes, a vakcina belövése ugyanis 15-ször kisebb hámszövetsérülést okoz, mint a legvékonyabb injekciós tű.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A készülék vitaminok, influenza elleni védőoltás és fogamzásgátló szerek bevitelére, továbbá cukorbetegeknél inzulinadagolásra is alkalmas. Használata otthon is végezhető mindenfajta előképzettség és felügyelet nélkül.

Ezt is szeretjük