Radioaktív felhőt észleltek Franciaország felett: mindenkit meglepett, honnan jött

A múlt még hatvan év távlatából is kísérti Európát.

Radioaktivitás, Franciaország
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Február végén a műszerek nukleáris sugárzást mértek Franciaország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Írország fölött. Az Európa nyugati részén megjelenő porfelhő az egészségre nem volt veszélyes, de aranyszínűre festette a térségben az esti égboltot, és a kutatóállomások berendezései is észlelték.

A jelenség szerencsére nem egy újabb katasztrófához köthető, hiszen nem atomerőműből, hanem a Szaharából érkezett a radioaktív szél és por, a jelenség a francia ACRO radioaktivitás-mérő civil szervezet szerint a múlt egy sötét foltját idézi.

Hidegháborús kísérletek nyomai a sivatagban

A II. világháború szörnyűségei után sem lélegezhetett fel teljesen a világ, hiszen ezután kezdetét vette a két szuperhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió folyamatos, több évtizeden át tartó versengése, amit ma már csak hidegháború néven ismerünk. Ez a konfliktus nem merült ki az űr- és fegyverkezési versenyben, hiszen folyamatosan kísérleteztek a nukleáris pusztítóeszközökkel is, és ott lógott a levegőben egy mindent elpusztító atomkatasztrófa lehetősége.

Ám nemcsak a szuperhatalmak, hanem azok támogatói is részt vettek a kísérletekben, így Franciaország is, ami Algéria 1962-es függetlenné válásáig szinte „játszótérként” használta a Szaharát a kísérleteihez. 1960. február 13-án Franciaország elvégezte az első légköri atomteszteket a „Gerboise Bleue”, vagyis kék sivatagi patkány kódnévvel az algériai sivatagban, de ezen a területen még számos föld alatti kísérletet is végrehajtottak. A tesztek a régió lakóit, valamint az állomásozó francia katonákat is sugárzásnak tették ki, amely a mai napig ott leselkedik a sivatagokban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Az ACRO elemzése szerint a Franciaország feletti sugárzás legutóbbi megugrása közvetlenül kapcsolódik ehhez a történelmi atombomba-kísérlethez. A kutatók mintákat vettek az autók szélvédőjén megálló szaharai porból, és laboratóriumba vitték elemzésre. Ez feltárta a cézium-137 jelenlétét: egy radioaktív izotópot, amely természetesen nem található meg a Szahara homokjában, de általában az urán-235 nukleáris hasadásával keletkezik nukleáris fegyverekben. Közleményük szerint ez a radioaktív szennyezés - amely még hatvan évvel az atomkísérletek után is nagy távolságokban figyelhető meg - emlékeztet bennünket a Szahara örökös radioaktív szennyeződésére, amelyért Franciaország viseli a felelősséget. 

Ilyen ma az élet a csernobili katasztrófa közvetlen közelében - Friss fotók a helyszínről

Csernobil élővilága a katasztrófa ellenére is lenyűgöző.

Ilyen ma az élet a csernobili katasztrófa közvetlen közelében - Friss fotók a helyszínről

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük