A gyöngyösi pumakölyöknél ma már nem látsz cukibbat - Mi elolvadtunk a fotóktól!
Több mint két eseménytelen évtized után ismét született puma Magyarországon.

Download (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint húsz év után ismét született puma Magyarországon. A kölyök a Gyöngyösi Állatkertben jött világra, a hazai állatkertek közül 2001 óta először itt született puma. A cuki kis ragadozó most hathetes, és imádni való fotók készültek róla.

A puma vagy hegyi oroszlán Észak-, Közép- és Dél-Amerikában élő macskaféle ragadozó. Nagysága ellenére nem tud bőgni, ám ehelyett dorombol, és ha fogságba ejtik, hátborzongató, emberszerű sikolyokat hallat. Jóval közelebbi rokonságban áll a házi macskával, mint az afrikai oroszlánnal.

A faj egyike a legnagyobb számban előforduló, vadon élő macskafélének. Mielőtt a modern ember elkezdett terjeszkedni az amerikai kontinensen, a puma az egész földrészen megtalálható volt. Még ma is ez az Újvilág legnagyobb számban élő ragadozója, 110 szélességi fokon keresztül az észak-yukoni területektől az Andok déli részéig megtalálható . Az egyetlen hely, ahol veszélyben van, az Egyesült Államok, főleg Florida és a keleti part térségében. Ez leginkább az ember, a harsogó városok és egyéb urbanizációs fejlődés, illetve az urbanizáció okozta fokozatos területcsökkenés miatt van.

A puma mindig is kedvelt állatkerti állatnak számított, már az aztékok is tartották. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Oroszországban néha magánszemélyek is tartják. Magyarországon Gyöngyösön kívül a Nyíregyházi Állatparkban, a Szegedi Vadasparkban és a Pécsi Állatkertben láthatók.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ez a puma azt hiszi magáról, hogy házi macska

Messi, a puma meglehetősen különös háziállatnak bizonyul. Cuki képeken a mindennapjai.

Ezt is szeretjük