Ilyen furcsa zebrakölyköt még nem láttál: sem a színe, sem a mintája nem stimmel
A zebrák fehér alapon fekete csíkosak, vagy fekete alapon fehérek? És mi van akkor, hogyha egyáltalán nem is csíkos?

terasz zebra nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zebrákról mindenkinek a fekete-fehér csíkos állat jut eszébe, pedig a valóságban többfajta mintázattal is rendelkezhetnek. Jól mutatja, hogy nemrégiben lencsevégre kaptak egy pöttyös példányt a kenyai Masai Mara Természetvédelmi területen. 

A kakukktojás Tira nevét a helyi vezetőről, Antony Tiráról kapta, aki először bukkant rá az új jövevényre. A kis zebráról készült képeket Frank Liu fotós készítette, aki véletlenül éppen a helyszínen tartózkodott orrszarvúfotózás végett. Liu először azt hitte, hogy valami új fajjal van dolga, mivel még sohasem látott pöttyös zebrát. 

1977-ben is észleltek már pöttyös zebrát, de a Masai Mara területén most először. Mi okozhatta ezt a váratlan megjelenést? Tira és a többi hasonszőrű zebra genetikai mutációnak köszönhetően lett csíkos helyett pöttyös, aminek pseudomelanism a neve. Ez a génhiba a mintázottságot képes megváltoztatni. 

Általában a zebrák speciális sejtekkel is rendelkeznek, melanocitákkal, amik melanint, azaz pigmentanyagot termelnek - ezt változtatja meg a genetikai mutáció. Gyakorlatilag ott, ahol fekete szőr nő a zebrákon, a bőrük is fekete, legalábbis sötétebb árnyalatú. A csíkozottság feltehetően azért alakult ki, hogy jobban tudjanak rejtőzködni a vadonban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Greg Barsh genetikus szerint a mutáns állatokban hiába voltak jelen a melanociták, a melanin nem megfelelő színezettséget adott a bőrnek. Sajnos azok a zebrák, akik ilyen rendellenességgel születnek, nem élnek túl sokáig, mert a fekete-fehér szín nemcsak hogy jobban elrejtené őket a ragadozók elől, de megvédené a bogaraktól és a hőleadást is segítené. Tehát azok a jószágok, akik barna alapon fehér pöttyökkel rendelkeznek, nem maradnak sokáig életben a vadonban. 

Újszülött mókust talált az erdőben: hazavitte, és most mindketten boldogok

Megsajnálta és hazavitte a csöppséget, akinek a Chippy nevet adta. A kis mókus a gondoskodásnak hála lassacskán szépen megerősödött, és azóta is boldogan él gazdájával.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük