Ilyen furcsa zebrakölyköt még nem láttál: sem a színe, sem a mintája nem stimmel

A zebrák fehér alapon fekete csíkosak, vagy fekete alapon fehérek? És mi van akkor, hogyha egyáltalán nem is csíkos?

terasz zebra nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zebrákról mindenkinek a fekete-fehér csíkos állat jut eszébe, pedig a valóságban többfajta mintázattal is rendelkezhetnek. Jól mutatja, hogy nemrégiben lencsevégre kaptak egy pöttyös példányt a kenyai Masai Mara Természetvédelmi területen. 

A kakukktojás Tira nevét a helyi vezetőről, Antony Tiráról kapta, aki először bukkant rá az új jövevényre. A kis zebráról készült képeket Frank Liu fotós készítette, aki véletlenül éppen a helyszínen tartózkodott orrszarvúfotózás végett. Liu először azt hitte, hogy valami új fajjal van dolga, mivel még sohasem látott pöttyös zebrát. 

1977-ben is észleltek már pöttyös zebrát, de a Masai Mara területén most először. Mi okozhatta ezt a váratlan megjelenést? Tira és a többi hasonszőrű zebra genetikai mutációnak köszönhetően lett csíkos helyett pöttyös, aminek pseudomelanism a neve. Ez a génhiba a mintázottságot képes megváltoztatni. 

Általában a zebrák speciális sejtekkel is rendelkeznek, melanocitákkal, amik melanint, azaz pigmentanyagot termelnek - ezt változtatja meg a genetikai mutáció. Gyakorlatilag ott, ahol fekete szőr nő a zebrákon, a bőrük is fekete, legalábbis sötétebb árnyalatú. A csíkozottság feltehetően azért alakult ki, hogy jobban tudjanak rejtőzködni a vadonban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Greg Barsh genetikus szerint a mutáns állatokban hiába voltak jelen a melanociták, a melanin nem megfelelő színezettséget adott a bőrnek. Sajnos azok a zebrák, akik ilyen rendellenességgel születnek, nem élnek túl sokáig, mert a fekete-fehér szín nemcsak hogy jobban elrejtené őket a ragadozók elől, de megvédené a bogaraktól és a hőleadást is segítené. Tehát azok a jószágok, akik barna alapon fehér pöttyökkel rendelkeznek, nem maradnak sokáig életben a vadonban. 

Újszülött mókust talált az erdőben: hazavitte, és most mindketten boldogok

Megsajnálta és hazavitte a csöppséget, akinek a Chippy nevet adta. A kis mókus a gondoskodásnak hála lassacskán szépen megerősödött, és azóta is boldogan él gazdájával.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük