Elképesztően cuki dolog derült ki a poszméhekről: intelligensen szórakoztatják magukat
Kapaszkodj meg: a poszméhek labdáznak.

GettyImages-1152153015
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A poszméhek is azon állatok közé tartozhatnak, akik szórakozásból játszanak, mint a kutyák és delfinek - derült ki egy érdekes tanulmányból. A tudósok három különböző labdagurítási kísérletbe vonták be az aranyos kis rovarokat. 

A méhek nemcsak nyilvánvaló ösztönzés nélkül igyekeztek gurítani a fagolyókat, de a fiatalabb egyedek több gömbbel játszottak, mint az idősebb méhek, hasonlóan az embergyerekekhez és más zsenge korú állatokhoz.

A poszméhek labdáznak

- Lenyűgöző és néha mulatságos volt nézni, ahogy a poszméhek játszanak. A kísérlet során a rovarok új és új megközelítésbe helyezték és átszervezték a „játékokat”. Ez ismét megmutatja, hogy kis méretük és apró agyuk ellenére is többek, mint kicsi, robotszerű lények - nyilatkozta az egyik szerző, Samadi Galpayage, a londoni Queen Mary Egyetem PhD hallgatója.

Öt kulcsfontosságú tényezője van annak, hogy megállapítsák, egy tevékenység játék-e, vagy túlélési ösztön. Az öt kritérium a következő. 

Nem jár vele azonnali alkalmazkodási előny. A játék önkéntes, spontán. Az állatok viselkedésének közben különböznie kell a párkeresés vagy az ételkeresés során jellemző magatartástól. A tevékenység ismétlődik, de nem sztereotip. És végül a játék, mint viselkedés, stresszmentes körülmények között indul.

Ez a kísérlet olyan korábbi munkákra épít, ahol a méheket arra tanították, hogy jutalom fejében golyókat görgessenek. A tanulmány egyik részében a kutatók 42 méhet képeztek ki, hogy mozgó labdákat találjanak két színes kamra egyikében. Amikor később ismét megmutatták nekik a kamrákat, a méhek reakciójából kiderült, hogy jobban szerették annak a kamrának a színét, ahol a labdákkal játszottak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik kísérletben 45 méh ment be egy kamrába, és volt lehetősége a golyók között haladni, hogy eljusson az etetőterületre. A bal oldalra mozdulatlan, a jobb oldalra mozgó labdákat helyeztek. Azt látták, hogy a méhek szívesen gurigatták a mozdulatlan labdákat, ami arra utal, hogy a játékos viselkedés spontán volt. 

A csapat arra a következtetésre jutott, a fagolyókkal való játék pusztán elégedettséggel töltötte el a méheket, minden további hatás vagy érdek nélkül. Úgy vélik, további munkák során érdemes megvizsgálni, hogy a játékos viselkedés milyen előnyökkel járhat az agy korai fejlődési szakaszában. 

- Ez a felfedezés hatással van a rovarok érző- és boldogulóképességének megértésére, és remélhetőleg arra ösztönöz bennünket, hogy még jobban tiszteljük és védjük a földi életet - nyilatkozta Galpayage.

Mind egyformának tűnnek, pedig közelről nagyon mások

Egy brit fotós új szintre emelte a portrék készítését.

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük