Filmfesztiválok, fotókiállítások, koncertek - Tavaszköszöntő kultúrprogramok várnak a héten

A Port.hu ajánlója elhozza a legjobb hétvégi programokat.

mozi programajánló nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tél utolsó hetében, a tavasz kezdetén annyi programmal készültek a szervezők, hogy már azt nehéz eldönteni, merre kapjuk a fejünket. 

A héten kezdődik a Magyar Mozgókép Szemle a Corvin moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig az idei év legjobb francia nyelvű filmjeit lehet megtekinteni. Most indul a Budapest Táncfesztivál is, ami Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseménye. A főváros több helyszínén pedig a FotóFesztivál keretében fotókiállítások egész garmadájával lehet találkozni - és ez még csak a kezdet, rengeteg izgalmas program vár.

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

Corvin mozi, február 26-29.

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával 2020. február 26-29. között a Corvin moziban rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét. A Magyar Filmdíjra nominált alkotások mellett kísérőprogramként idén először népszerű magyar online csatornák alkotásaiból készült válogatást is megnézhet majd a közönség.

Immár nyilvános, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színművészek és Szabó István rendező az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén életműdíjjal méltatja. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén, 2020. február 28-án a Pesti Vigadóban kerül majd sor.

A részletes programtájékoztatót itt lehet elérni.

10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál

Francia Intézet, Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+ Cinema, február 26. - március 7.

Az idei év legjobb francia nyelvű filmjeit láthatja a magyar közönség a Budapesti Francia Intézet és a frankofón országok képviseleteinek szervezésében. Budapesten február 26. és március 7. között három helyszínen, egész márciusban Budapesten és országszerte 15 városban lesz látogatható.

A részletes programtájékoztatót itt lehet elérni.

Budapest Táncfesztivál 2020

Nemzeti Táncszínház, Müpa, február 27. - március 11.

Egyedülálló magyarországi bemutatókkal, külföldi és hazai sztárokkal, formabontó előadásokkal készül Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseménye, a Budapest Táncfesztivál. Február közepétől két hétig a táncvilág reflektora Budapestre irányul. Huszadik alkalommal rendezik meg a korábban Táncfórum néven ismert Budapest Táncfesztivált 2020. február 27. és március 11. között a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában.

mozi programajánló 2

A jubileumi alkalomra a kortárs táncvilág társulatai közül a francia táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin Preljocaj társulatát, korunk egyik legünnepeltebb koreográfusát, Wayne McGregort és a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait hívták meg a szervezők. Franciaország, Nagy-Britannia és New York legnevesebb táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok várják az érdeklődőket.

A részletes programtájékoztatót itt lehet elérni.

Budapest FotóFesztivál

Budapest, több helyszínen, február 28. - április 20.

A Budapest FotóFesztivál a nagyközönség számára nyitott kiállítás-sorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit. A negyedik éve megrendezett Fesztivál 2020-ban is izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek fotókiállításaival várja a látogatókat. A fesztiválközpont idén a Hybridart Space, számos fotográfiai programnak, előadásoknak és portfolio review-nak ad helyet, így 2020 tavaszán Budapest ismét izgalmas, pezsgő fotófővárossá válik. A Budapest FotóFesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Budapest Főváros Önkormányzata humán főpolgármester-helyettese.

A részletes programtájékoztatót itt lehet elérni.

34. Szentendrei Tavaszi Fesztivál 2020

Szentendre, március 1. - április 7.

Szentendre idei első fesztiválján beindul a tavaszi pezsgés a Dunakanyar kulturális fővárosában. A friss, színes kulturális eseménysor március 1. és április 7. között várja az érdeklődőket. Számos műfaj kiváló képviselőjével találkozhatnak ezekben a hetekben: színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, irodalmi est, táncelőadások szórakoztatják majd a közönséget.

Az idei, 34. Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai a Vujicsics Tihamér Zeneiskola szaxofonkvartettjének tagjai. Velük április 4-én, a Tavaszi fuvallat című fúvóskoncerten találkozhatnak.

A részletes programtájékoztatót itt lehet elérni.

MOZART-NAP 2020

Zeneakadémia, március 1. 11-22 óra

Március 1-jén, vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart hangjai töltik meg a Zeneakadémia két koncerttermét. Kiváló szólisták, remek kamaraegyüttesek és zenekarok társaságában merülhetünk el Mozart rejtélyes világában, felfoghatatlan zsenijének közelében.

A részletes programtájékoztatót itt lehet elérni.

Paolo Ventura: Velencei történetek | Automaton

Műcsarnok, február 29. - június 7.

Ventura Velencéje mindenki számára ismerős, és mégis idegen. Az a benyomásunk, hogy talán csak a képzeletben létezett, pedig minden eleme annyira valóságos. Akárcsak maga a történelem, a közös múltunk. A különös, nyomasztó, félelmetes emlékekről gyakran szeretnénk azt hinni, csak rémálmokban léteznek. Hogy a múltat elszenvedők talán csak egy álomszerű bábszínház kicsiny figurái voltak, nem pedig hús-vér emberek.

A részletes programtájékoztatót itt lehet elérni.

Konyhakiállítás 2020

Papp László Budapest Sportaréna, február 28. - március 1.

Mitől lesz a ház lelke, a konyha, a lehető legmodernebb, legtrendibb, legpraktikusabb és legszebb? Mik az újdonságok, a legújabb gasztronómiai trendek? Kiderül február 28. és március 1. között a Budapest Sportarénában!

A cikk az ajánló után folytatódik

A Konyhakiállításon lenyűgöző újdonságok, izgalmas kellékek és eszközök, csodás bútorok, tengernyi élmény és feledhetetlen gasztropillanatok várnak! Ha építkezés vagy felújítás előtt állsz, rajongsz a gasztronómiáért, fontos számodra a konyhád és a benne eltöltött idő minősége, vagy csupán érdekelnek a legmodernebb konyhai megoldások, itt a helyed!

A részletes programtájékoztatót itt lehet elérni.

43. Utazás Kiállítás

Hungexpo Budapesti Vásárközpont, február 28. - március 1.

Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje immáron 43. alkalommal várja a szakembereket és az utazás szerelmeseit a fővárosban. A Szlovák Turisztikai Képviselet egy 120 négyzetméteres standdal vesz részt az idei budapesti Utazás Kiállításon, de további 15 társkiállítóval is találkozhatunk a helyszínen.

A részletes programtájékoztatót itt lehet elérni.

Azért ment a Déli-sarkra, hogy tájképeket készítsen, de valami sokkal érdekesebbre figyelt fel

A fotós már számos helyen járt a világban, nemrég azonban egy számára még ismeretlen vidéken szeretett volna tájképeket készíteni - arra azonban ő sem számított, hogy teljesen más témájú fotókkal tér haza.

(Képek forrása: port.hu, Getty Images Hungary, borító-és ajánlókép forrás: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük