Most van a mohácsi busójárás - Felejthetetlen élményeket tartogat a hétvége

A Port.hu ajánlója elhozza a legjobb hétvégi programokat.

porthu nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ismét felejthetetlen programokra lehet számítani ezen a hétvégén is, megéri most kiállításra vagy moziba menni.

A héten kerül megrendezésre a Toldi moziban a Cseh Filmkarnevál, de akár a 15. Országos Középiskolai Filmszemlére is el lehet látogatni a Káldor Miklós Kollégiumba. Érdemes elmenni még Zoób Kati kiállítására a Pesti Vigadóba, és ezen a héten vonulnak a busók a mohácsi busójáráson - rengeteg izgalmas programra lehet készülni.

Cseh Filmkarnevál 2020

Toldi mozi, február 19-23.

Aki szereti a cseh filmeket, gyorsan írja be a naptárjába az időpontot! És mielőbb tegye szabaddá azokat az estéit, hiszen az öt nap alatt megnézheti az elmúlt év legsikeresebb és legnagyobb visszhangot kiváltó cseh filmjeit.

Hogy milyen filmek lesznek? Beszólós, életrajzos, keményfiús, keménycsajos, nagyon komoly, sírva nevetős, sportos, vicces. Színesben és fekete-fehéren…

Az esemény további részleteiről itt tudsz tájékozódni.

15. Országos Középiskolai Filmszemle

Káldor Miklós Kollégium, február 21-23.

Filmes hétvége fiatal filmeseknek a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban február 21-23 között. Pályázati filmek Magyarországról és a határon túlról, filmelemzések, szakemberek, konzultációk, meghívott vendégek a hétvége alatt. A belépés ingyenes!

Az esemény további részleteiről itt tudsz tájékozódni.

Repertoár - Az ellentétek harmóniája - Zoób Kati kiállítása

Pesti Vigadó (Vigadó Galéria, VI. emeleti kiállítóterem), január 30. - február 24.

A kiállításon a tervező, Zoób Kati mesél a kiállított öltözékek mögött rejlő történetekről, haute couture és kézműves technikákról.

Az esemény további részleteiről itt tudsz tájékozódni.

Busójárás 2020

Mohács, február 20-25.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

Az esemény további részleteiről itt tudsz tájékozódni.

10. ÁsványBörze a MoM Sportban

MoM Sport, február 22-23.

Az év első ÁsványBörzéje is elérkezett! Ezúttal főszerepben a 2020-as év ásványa, a turmalin, amit szeretnének több oldaláról is bemutatni a látogatóknak. Az év ősmaradványa, az óriásfogú őscápa sem marad ki, előadással is készülnek! Természetesen most is lesz rengeteg nyers és csiszolt ásvány, ezekből készült ékszerek, dísztárgyak széles választékban, valamint drágakövek, ősmaradványok és egyéb kézműves termékek.

Az esemény további részleteiről itt tudsz tájékozódni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Derkó 2020

Műcsarnok, február 21. - április 19.

A zsűrizés folyamata után megvalósuló, a Műcsarnokban megrendezett kiállítás évek óta a friss ösztöndíjasok bemutatkozásának jelentős fóruma. A tárlat egyfajta válogatott seregszemle, amelyből új utak indulhatnak, csoportos vagy önálló kiállítási felkérésekkel. Az idei kiállítás újszerűsége, hogy a Derkovits-ösztöndíjasok bemutatkozása a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon tárlattal egy időben zajlik. Így a már tekintélyes művészek a pályájukon most indulókkal egy időben láthatóak a Műcsarnokban.

Az esemény további részleteiről itt tudsz tájékozódni.


Csodaszép virágokkal köszöntött be a tavasz a magyar nemzeti parkban - Fotók

Nyílik a tavaszi tőzike a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Virágzási ideje egyébként március és április között van. 

(Képek forrása: port.hu, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük