Van már terved hétvégére? 6 kihagyhatatlan adventi program a fővárosban
A Port.hu ajánlója ismét elhozza a legjobb hétvégi programokat.

gyertya (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Beköszöntött az az igazi, ködös-esős idő, amikor az ember szíve szerint csak magára húzná a takarót, és ébresztést kérne, mondjuk májusra. Ugyanakkor nekünk van jobb ötletünk is a szomorkodásnál, hiszen Budapest ezúttal is számos izgalmas programmal vár.

Ezen a hétvégén vár a 7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, a 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, Advent Óbudán, jótékonysági Sütés - Főzés Újlipótvárosban, Advent a Várkert Bazárban és drMáriás Magyar Nemzeti Festészetet! kiállítása.

7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Budapest, Művész mozi, Puskin mozi, november 28. és december 2. között

November utolsó, december első napjaiban a Művész és a Puskin mozikban több mint húsz filmre és számos kísérő programra, beszélgetésre ülhetnek be az érdeklődők. A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók, egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Olaszországból, Izraelből és Magyarországról. A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. Család, szerelem, vallás, gasztronómia, kultúra, bosszú, bánat, csalódás és még rengeteg téma lesz a 20-nál is több filmet bemutató fesztivál palettáján.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház, Francia Intézet, Lengyel Intézet, Három Holló Kávéház, november 28. és december 2. között

Az Anilogue fesztiválra meghívást kapott minden olyan animációs film, melyet a világ bármely pontján az elmúlt évben felállva tapsolt meg a közönség. Az idén 16. évadába lépő budapesti animációs seregszemlét egy legendás francia rendező, a Kirikou figuráját megalkotó Michel Ocelot személyesen nyitja meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, és egyúttal bemutatja a pesti nézőknek legújabb munkáját. Az Anilogue szervezői idén háromszáz animációs rövidfilmet és tíz egész estés filmet válogattak be a legjobbak közé, köztük Mamoru Hosoda legújabb filmjét, a Mirait. A nemzetközi fesztivál vetítéseit és kísérőprogramjait az Uránia Filmszínházban és városszerte több helyszínen, többek közt a Francia Intézetben, a Lengyel Intézetben és a Három Hollóban tartják. Az Anilogue fókuszában idén Olaszország, Horvátország és Szlovénia állnak: a budapesti közönség idén az Adriai-tenger országaiban termett animációs filmekből kap gondosan válogatott ízelítőt.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Advent Óbudán 2018 

Óbudai Fő tér, Szentlélek tér, november 30. és december 23. között

Idén is felölti ünnepi pompáját az óbudai Fő tér és Szentlélek tér! Az Advent Óbudán elnevezésű nagyszabású rendezvénysorozat karácsonyi programjai meghittséget varázsolnak a karácsonyvárás időszakába. Zenei fellépők sora, gyermekprogramok, kézműves vásár, valamint ízletes falatokat kínáló gasztrosétány várja a látogatókat november 30-tól december 23-ig.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

I. Jótékonysági Sütés - Főzés Újlipótvárosban

Budapest, Szent István park, december 2.

Több mint százan fogtak össze, és a 2018. évi XIII. kerületi Partnerkártyára kapott önkormányzati 2 ezer forintos utalványukat, illetve sokuk magánadományát közösen arra használják, hogy az ünnepi időszak első vasárnapján közösen főzzenek egyet. Az ebédre és a tucatnyi desszertre, süteményre meghívnak mindenkit, akik, megvásárolva a menüt, a legrászorulóbb, gyermeküket otthon ápoló 13. kerületi családokat támogatják majd. Idén őket, jövőre remélhetőleg másokat.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Advent a Várkert Bazárban

Budapest, Várkert Bazár, december 2-23.

Ingyenes családi és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások, koncertek, kortárs iparművészeti vásár, adventi gyertyagyújtás, élő Betlehem a Várkert Bazárban az adventi vasárnapokon. Napközben Kolompos együttes, Meseerdő Bábszínház, Klárisok zenekar, Netz produkció, Grimm-busz Színház, Kárász Eszter és az Eszter-lánc, Maszk Bábszínház, majd esti programok, koncertek.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

drMáriás: Magyar Nemzeti Festészetet!

Budapest, A38 Hajó, november 27. és december 9. között

Nemzetünk Nagy Unortodox Harcából a kortárs művészek sem maradhatnak ki. Ezért drMáriás azt a nem kis feladatot jelölte ki magának, hogy a kor krónikásaként számos különös portréképpel örökítse meg napjaink egyik-másik különös eseményét, élményét, hangulatát annak meghatározó szereplőinek ábrázolásával.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Nyitókép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük