Fantasztikus élmények az ősz derekán - Filmek, fesztiválok és kiállítások várnak

A Port.hu ajánlója elhozza a legjobb hétvégi programokat.

őszi programok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Most hétvégén a kultúrprogramoké a főszerep. Mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló programot, legyen szó kulináris ételekről vagy kultfilmekről.

A könyvek, filmek szerelmeseinek szól az eheti programsorozat. Ezen a hétvégén vár többek között a Margó Irodalmi Fesztivál, a Lakás 2019 kiállítás, a VII. Kürtőskalács Fesztivál 2019, a Disznótoros Kolbászfesztivál 2019, ráadásul kezdetét veszi az Indiai Filmhét, és most vasárnap lesz a 4. Európai Art Mozi Nap.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Várkert Bazár, október 10-13.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár, ahol nemcsak a sokszínű magyar és világirodalmat ismerhetik meg az érdeklődő olvasók, de kedvükre válogathatnak az egyetlen őszi könyvvásáron. A Margón fellép André Aciman, Elisabeth Asbrink, Emily M. Danforth, Sissel-Jo Gazan, Kim Leine és Jón Kalman Stefansson.

könyvek
Fotó: David Madison / Getty Images Hungary

Új könyvét mutatja be többek között Barnás Ferenc, Bartis Attila, Bödőcs Tibor, Darvasi László, Gárdos Péter, Karafiáth Orsolya, Nádas Péter, Szécsi Noémi és Tóth Krisztina. Rendhagyó előadáson mutatja be Krasznahorkai László új regényét Haumann Péter és Miklós Szilveszter dobos.

Az eseményről további információt itt találsz.

Ragyogj! – Divat és csillogás

Kiscelli Múzeum, október 11. - 2020. március 15.

Az öltözék és a változó divat az emberi kommunikáció egyik alapvető eszköze, a megkülönböztetés igénye, a tömegből való kiemelkedés pedig a divat egyik mozgatórugója. Ebben alapvető jelentőségű minden olyan textília, kiegészítő és díszítés, mely magára vonzza a tekintetet, illetve különleges értéket képvisel. Ami csillog, az pedig legalább az egyik követelménynek biztosan megfelel.

A társadalom változásával a felhasználás célja is változott és változik: míg a 19. század előtt a fémszálas selymek, hímzések, csipkék és drágakövek társadalmi különbséget deklaráltak, addig a 20. században inkább az egyén feltűnése, a személyiség kiemelése lett a cél. A csillogó öltözékeken keresztül nyomon követhetők a társadalmi és életmódbeli változások, illetve azok az alkalmak, társasági események is, melyeken más és más okból az emberek ilyen feltűnő öltözékben jelentek meg. A kiállítás mindezeket a szempontokat figyelembe véve mutatja be a különböző korszakok divatjára jellemző, változó stílusú, csillogó öltözékeket.

Az eseményről további részleteket itt olvashatsz.

divat
Fotó: Yuricazac / Getty Images Hungary

Lakás 2019 kiállítás

Hungexpo Budapesti Vásárközpont, október 11-13.

Lakást vagy családi házat keresel? Új építésű ingatlan érdekel, vagy inkább használt lakásba költöznél? Nézd meg 2019 új projektjeit és fejlesztéseit, és válogass kedvedre a használt lakások közül 2019 őszén a LAKÁS 2019 kiállításon a Hungexpón október 11-13. között.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött - a részleteket itt találod.

VII. Kürtőskalács Fesztivál 2019

Városliget, október 11-13.

2019-ben már a hetedik Kürtőskalács Fesztivált rendezik, melynek központi témája nevéből adódóan a kürtőskalács, amely egyszerre hagyományos és megújulásra képes modern finomság. Hisz a kürtőskalács több mint kétszáz éves múltjára való tekintettel mára bekerült a Magyar Nemzeti Értéktárba, és már hungarikummá lett nyilvánítva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kalácsokért természetesen fizetni kell, de a koncertek és a fesztivál ingyenes lesz. A Kürtőskalács Fesztivál tervezésében két dolgot tartanak szem előtt: hogy minőségi, együtt-töltős családi programok kíséretében a hagyományos parázson sült kürtőskalács csodavilágába kalauzolják az érdeklődőket.

Az eseményről további részleteket itt találsz.

Disznótoros Kolbászfesztivál 2019

Magyar Vasúttörténeti Park, október 11-13.

A 10 hektáros fesztiválterületen rengeteg program várja a látogatókat: három kolbászutca, kézműves vásár és gasztroutca, étel- és italkóstoltatás, disznófeldolgozás-bemutatók, tájház múzeum, állatsimogatók, traktor- és stabilmotor-kiállítás, termelőeszköz-kiállítás, gőzmozdony- és vasútikocsi-kiállítás, mozdonyforgató, népi játszótér és még sok ingyenesen használható játék a gyerekeknek, zenei programok, folklórprogramok, oldtimer autó- és motorkiállítás, Vasútt. Park interaktív programok: gőzmozdonyozás, kerti vasút, hajtány, lóvasút. A fesztiválbusz egész nap díjmentesen szállítja a látogatókat. Naponta az első ezer látogató ajándék gyümölcsborkóstolót kap. A kolbászvásár három napig tart! A gyerekeknek és a nyugdíjasoknak kedvezményes árú belépőjegyet biztosítanak.

Az eseményről további részleteket itt találsz.

Indiai Filmhét

CINEMApink MOM Park, október 7-13.

2019. október 7-13. között az IFFW (Indian Film Festivals Worldwide) az Indiai Nagykövetség közreműködésével Indiai Filmhetet rendez a CINEMApink MOM Park moziban. A Filmhéten bollywoodi sikerfilmek, indiai művészfilmek és díjnyertes regionális filmek szerepelnek a válogatásban. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Az esemény további részletei itt olvashatóak.

4. Európai Art Mozi Nap

Országszerte, október 13.

„Európa mozizni megy!” - szól az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére meghirdetett nemzetközi eseményhez Európa-szerte több mint 700 mozi csatlakozott, köztük az Art-Mozi Egyesület szinte teljes tagsága, 27 magyarországi művészmozi is. Ezen a napon a résztvevő mozik változatos programokkal, többek között fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget.

Az esemény további részleteit itt találod.

Naponta elmész mellettük Budapesten: még a könyvtár és a mozi is fontos európai díjat kapott

A fővárosban számos helyszín gyönyörködteti a turistákat, ezek közül több is megkapta a rangos díjat. Van viszont olyan épület is, ami mellett nap mint nap elsétál az utca embere, szinte észre sem véve annak szépségét és különlegességét, ezért érdemes kicsit jobban szemügyre venni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük